Μουσικη

Damon Albarn: Νέο τραγούδι με έμπνευση τη θάλασσα στην Ισλανδία

Ακούστε το «Royal Morning Blue» από το πολυαναμενόμενο άλμπουμ του που κυκλοφορεί στις 12 Νοεμβρίου

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Damon Albarn παίζει πιάνο κοιτώντας από το παράθυρό του τη θάλασσα
© Matt Cronin

O Damon Albarn κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι «Royal Morning Blue» από το προσωπικό άλμπουμ του «The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows»

Το νέο προσωπικό άλμπουμ του Damon Albarn, «The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows» κυκλοφορεί στις 12 Νοεμβρίου 2021 από την Transgressive Records και ένα ακόμα τραγούδι από αυτό, το «Royal Morning Blue», δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, διαδεχόμενο τα κομμάτια «Particles» και «Polaris». Η σύνθεση που γράφτηκε και ηχογραφήθηκε στην Ισλανδία, αντλεί την έμπνευσή της από τη θέα που είχε ο Damon Albarn στη θάλασσα. Ή το «θαύμα» της βροχής που μετατρέπεται σε χιόνι μπροστά στα μάτια μας.

Ο Damon Albarn κοιτάζει τη θέα από το παράθυρο του σπιτιού του
© Steve Gullick

«Αυτός είναι ο λόγος που το τραγούδι ανοίγει με το “Η βροχή μετατρέπεται σε χιόνι”, γιατί είναι εκείνη η στιγμή, αυτή η αίσθηση. Μέσα σε όλο το σκοτάδι που βιώσαμε, ήταν τόσο όμορφο, θετικό πράγμα» σχολιάζει ο Damon Albarn για το νέο τραγούδι που αποκαλύφθηκε.

Πώς δημιουργήθηκε το νέο άλμπουμ του Damon Albarn με έμπνευση τα τοπία της Ισλανδίας

To «The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows», που έχει δανειστεί τον τίτλο του από το ποίημα «Love And Memory» του John Clare, αρχικά προοριζόταν ως ένα ορχηστρικό κομμάτι εμπνευσμένο από τα τοπία της Ισλανδίας. Σε συνθήκες lockdown, το 2020, βρήκε τον Damon Albarn να επιστρέφει στη μουσική και να αναπτύσσει την ιδέα του σε 11 τραγούδια που διερευνούν περαιτέρω ζητήματα για την ευθραυστότητα, την απώλεια, την ύπαρξη και την αναγέννηση. Μια πανοραμική συλλογή συνθέσεων με αφηγητή τον ευφυή μουσικό, ο οποίος σε μία καριέρα αέναων μουσικών μετατοπίσεων και εξερεύνησης, ταιριάζει εκτεταμένα ορχηστρικά στοιχεία με συναρπαστικές φωνητικές ερμηνείες, ταιριάζει την ομορφιά και το χάος του φυσικού μας κόσμου.

Damon Albarn - Royal Morning Blue (Live Performance)

Με τίτλο «Sublime Boulevards – Performance Films», μία νέα, κινηματογραφικής αισθητικής, σειρά βίντεο συνοδεύει την κυκλοφορία του τραγουδιού.

Έπειτα από δύο εμφανίσεις σε καταξιωμένα φεστιβάλ στο Μάντσεστερ και το Εδιμβούργο, το φετινό καλοκαίρι, ο Damon Albarn ανέβηκε στη σκηνή για μια πολύ ξεχωριστή παράσταση στο The Globe, αυτή την εβδομάδα, που μεταδόθηκε ζωντανά. Ιδρυτικό μέλος των Blur, Gorillaz, The Good, The Bad & The Queen, ο Damon Albarn είναι ένας τραγουδιστής, τραγουδοποιός, παραγωγός και συνθέτης, το εκλεκτικό μουσικό ύφος και οι παρατηρητικοί στίχοι του οποίου, τον έχουν καταστήσει έναν από τους πιο επιδραστικούς και σταθερά ενδιαφέροντες μουσικούς των καιρών μας. Κάτι που μαρτυρούν εμπορικά τα έξι Brit Awards, δύο Ivor Novello κι ένα Grammy που έχει αποσπάσει.

Ο μουσικός Damon Albarn με τα χέρια στις τσέπες σε δάσος
© Linda Brownlee

Ξεκινώντας την περιοδεία του από το Λονδίνο στις 20 Φεβρουαρίου, στο Barbican, και ολοκληρώνοντάς την στις 11 Μαρτίου στο Ρέικιαβικ και το Harpa, ο Damon Albarn φαίνεται να προσανατολίζεται σε λίγες αλλά υψηλών προδιαγραφών ζωντανές εμφανίσεις.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η περιορισμένη CD έκδοση του άλμπουμ «The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows» θα περιλαμβάνει και τη νέα σύνθεση διάρκειας 20 λεπτών με τίτλο «Huldufólk» που ολοκληρώθηκε με τη συνδρομή του Einar Örn Benediktsson (The Sugarcubes). Ένα «κρυφό» κομμάτι μιας νέας και πρωτότυπης ηχογράφησης που ενέπνευσε μερικά από τα θέματα του δίσκου. Θα υπάρχει επίσης μια super deluxe έκδοση του άλμπουμ, που θα έχει τη μορφή ενός περιτυλιγμένου βιβλίου με φωτογραφίες, χειρόγραφους στίχους και έργα τέχνης από τον Damon Albarn, μαζί με μια έκδοση του άλμπουμ σε λευκό βινύλιο, ένα ψηφιακό αρχείο υψηλής ποιότητας κι ένα μπόνους επτάιντσο με αποκλειστικό τραγούδι από τις ηχογραφήσεις. Με λίγες λέξεις, ένα άλμπουμ που θα μας κρατήσει σίγουρα συντροφιά το φετινό φθινόπωρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ