Visual Browsing
Ο Damon Albarn σε συναυλία των Gorillaz στο Paleo Festival, Νιόν, Ελβετία, 20 Ιουλίου 2018

Damon Albarn: Ακούστε το πρώτο τραγούδι από το νέο του άλμπουμ

Το «The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows» κυκλοφορεί τον Νοέμβριο
Ο Damon Albarn σε συναυλία των Gorillaz στο Paleo Festival, Νιόν, Ελβετία, 20 Ιουλίου 2018 © EPA/LAURENT GILLIERON
Ο Damon Albarn μοιράζεται το πρώτο single από το νέο του άλμπουμ «The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows» από την Transgressive Records.

Πριν από λίγους μήνες ο Damon Albarn υπέγραψε στην Transgressive Records. Τώρα, ήρθε η ώρα να ανακοινώσει το καινούργιο του προσωπικό album με τίτλο “The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows”, που κυκλοφορεί τον Νοέμβριο.

Προσπαθούσα να αποφασίσω τι στο καλό είχα παραγγείλει τώρα τελευταία από τη λονδρέζικη Transgressive και δεν μπορούσα να θυμηθώ με τίποτα. Εντάξει, εκεί ηχογραφούν οι Antlers –ω, ξεχασμένη πατρίδα Νέα Υόρκη- και οι Kokoko! –μέτριο όνομα αλλά πολύ καλό σχήμα- από την Κινσάσα του Κονγκό. Όμως, το “Green To Gold” των Antlers το είχα πάρει από δισκοπωλείο της Αθήνας και από το “Fongola” των Kokoko! έχουν περάσει δύο ολόκληρα χρόνια. Όμως το bandcamp, δεν ξεχνάει ποτέ. Τον προηγούμενο Ιανουάριο –μεσούσης της αγριωπής καραντίνας- είχα παραγγείλει το “Collapsed In Sunbeams”, τον εξαιρετικό δίσκο της Arlo Parks, κορίτσι που γεννήθηκε στο Λονδίνο, με καταγωγή από Νιγηρία και Τσαντ.

Από όποια πλευρά να το δεις, η Transgressive είναι μια εταιρεία που ταιριάζει γάντι στον Damon Albarn. Ο κατάλογός της, αν και δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, περιλαμβάνει πέρα από την Arlo Parks, τους Kokoko! και τους Antlers, τη συμπαθέστατη Marika Hackman, τους Songhoy Blues από το Bamako, τους βερολινέζους Stargaze και πάει λέγοντας. Ο Damon έχει ταξιδέψει κι έχει ηχογραφήσει στο Bamako, έχει ορίσει την έννοια της αγγλικής pop, έχει χρησιμοποιήσει ανορθόδοξες ενορχηστρώσεις κι έχει στήσει ένα απίθανο virtual σχήμα, τους Gorillaz. Δίπλα στο λήμμα “eclectic” στο (φαντασιακό) επίτομο παγκόσμιο λεξικό σύγχρονης μουσικής, βρίσκεται η φωτογραφία του. Άρα, καλώς διαλέγει την Transgressive για καινούργια του εταιρεία.

Υποτίθεται ότι το δεύτερο προσωπικό album του Damon Albarn, θα ήταν ένα μπρουκνερικών διαστάσεων instrumental με τον τίτλο “The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows”, με επιρροές από το κατάλευκο τοπίο της Ισλανδίας και από τη γραφή του ποιητή του 19ου αιώνα John Clare, από τον οποίο ο Albarn δανείστηκε τον τίτλο. O Clare αν και δεν έκανε τόσο μεγάλη αίσθηση στην εποχή του, θεωρείται σήμερα στην Αγγλία ο μεγαλύτερος ποιητής της εργατικής τάξης, ένας ποιητής που θαυμάζει και περιγράφει με υπέροχο τρόπο τη φύση αλλά και την αίσθηση του να είσαι εσωτερικά ασταθής.

Σχετικα
Μαρίνα Σάττι: Δεν βλέπω τα views και δεν κοιτάζω πίσω
Μαρίνα Σάττι: Δεν βλέπω τα views και δεν κοιτάζω πίσω

Ο Damon Albarn ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δίσκου πίσω στο 2019 αλλά κατά τη διάρκεια της καραντίνας είχε τον χρόνο να ξαναμελετήσει το υλικό και να ανακοινώσει ένα κανονικό ολοκληρωμένο album με 11 τραγούδια «που θα εξερευνούν ζητήματα ευθραυστότητας, απώλειας, δημιουργίας και αναγέννησης». Έχουν περάσει 7 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το “Everyday Robots” κι αν εκείνος ο δίσκος παρουσίαζε εμπειρίες του Albarn από την παιδική του ηλικία και μνήμες που έρχονταν από ήρωες της νεανικής του εποχής, όπως ο Lord Buckley και ο Timothy Leary, το επερχόμενο –εντός Νοεμβρίου- “The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows”, θα φέρει τους έρωτες και τις μνήμες της ενηλικίωσης. Μάλιστα, “Love And Memory” λέγεται και το ποίημα του Clare απ’ όπου προέρχεται ο τίτλος.

Εδώ, μπορείτε να ακούσετε το ομώνυμο τραγούδι:

Damon Albarn - The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5