Visual Browsing
H πόλη ακούει ξανά την αιώνια ντίβα
ΤΕΥΧΟΣ 626

H πόλη ακούει ξανά την αιώνια ντίβα

Το Μέγαρο και η Λυρική τιμούν τη Μαρία Κάλλας 40 χρόνια μετά το θάνατό της
Erich Auerbach/Getty Images

Παρίσι, 16 Σεπτεμβρίου 1977 - Τρεις μήνες πριν τα 54α της γενέθλια, η καρδιά της μεγάλης ντίβας εγκαταλείπει. Μαζί της σιγεί ένα ιστορικό κεφάλαιο στην ιστορία της όπερας και μπαίνει άνω τελεία στη ζωή της εμβληματικής γυναίκας που σημάδεψε ανεξίτηλα την τέχνη χαρίζοντάς στην ανθρωπότητα έναν ακόμα πολύτιμο μύθο. Η Μαρία Κάλλας, η γυναίκα που το όνομά της πλαισιώθηκε με πληθώρα εγκωμιαστικών επιθέτων και χαρακτηρισμών, εξακολουθεί να απολαμβάνει τις δάφνες της ύπαρξή της ακόμα και σήμερα, 40 χρόνια μετά το θάνατό της. «Μεγάλη καλλιτέχνις», «σπουδαία λυρική ερμηνεύτρια», «ντίβα της σκηνής», «μοιραία γυναίκα» και «ζωντανός θρύλος», είναι κάποιοι μόνο από τους εύκολους και κλισέ χαρακτηρισμούς που προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να αποδώσουν με λίγες λέξεις το φαινόμενο Κάλλας. Κι αν απ’ όλα όσα λέγεται πως υπήρξε η Κάλλας, εκείνη ήταν περισσότερο απ’ οτιδήποτε η φωνή της, οι δύο κορυφαίοι καλλιτεχνικοί οίκοι της χώρας τιμούν τη σοπράνο με δύο ξεχωριστά αφιερώματα.

H πόλη ακούει ξανά την αιώνια ντίβα

© Ηλίας Διαμαντάκος

Δύο Γκαλά Όπερας υμνούν τη χροιά της ντίβας της όπερας, με μελωδίες που υμνούν την κληρονομιά που άφησε στο θέαμα και το λυρικό τραγούδι. Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τη Μαρία Κάλλας στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από το θάνατό της, ενώ το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επιφυλάσσει  επίσης δυνατές ερμηνείες από τη διεθνώς αναγνωρισμένη υψίφωνο Ντινάρα Αλίεβα.

Σχετικα
Ο Αλέξανδρος Ευκλείδης ανεβάζει οπερέτα-πραξικόπημα στην ΕΛΣ
Ο Αλέξανδρος Ευκλείδης ανεβάζει οπερέτα-πραξικόπημα στην ΕΛΣ

Σε διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, η Ορχήστρα της ΕΛΣ συνοδεύει τις ερμηνείες των υψίφωνων με διεθνή σταδιοδρομία Τσέλια Κοστέα, Μυρτώ Παπαθανασίου και Χριστίνα Πουλίτση, οι οποίες θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από όπερες των Τζουζέππε Βέρντι, Σαρλ Γκουνό, Λεό Ντελίμπ, Τζάκομο Πουτσίνι, Ουμπέρτο Τζορντάνο, Γκαετάνο Ντονιτσέττι, Βιντσέντσο Μπελλίνι, έργα που η Μαρία Κάλλας σημάδεψε δια παντός.

Ανήμερα της επετείου του θανάτου της, η Ντινάρα Αλίεβα, γεννημένη στο Μπακού, σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι, θα τραγουδήσει στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών άριες σταθμούς της Κάλλας από όπερες του ιταλικού ρεπερτορίου, όπως ο «Τροβατόρε», η «Αΐντα» και «Η δύναμη του πεπρωμένου» του Βέρντι, η «Τόσκα» και η «Μανόν Λεσκώ» του Πουτσίνι κ.ά. Φημίζεται για τη βαθιά εκφραστικότητά της και τη σπάνια λυρικοδραματική χροιά της φωνής της, που την καθιστά σήμερα μία από τις σπουδαιότερες φωνές της εποχής μας, με λαμπρή καριέρα σε κορυφαία λυρικά θέατρα του κόσμου. 

Σχετικα
Είδαμε τη «Λεπορέλλα» του Γ. Κουρουπού στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
Είδαμε τη «Λεπορέλλα» του Γ. Κουρουπού στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ


Info

Γκαλά όπερας για τη Μαρία Κάλλας: 40 χρόνια από τον θάνατό της, 14/9, 21.30, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

La Diva: 40 Χρόνια-Γκαλά όπερας με την Dinara Alieva, 16/9, 21.00, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Collectanea
Collectanea
Deree - The American College of Greece
22.02.2020
Collectanea
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5