- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η «Ζαμπέτα» υποψήφια στα βραβεία Ίρις - Η ιστορία μιας γιαγιάς μέσα από τα μάτια των εγγονών της
Η ταινία θα προβληθεί μαζί με τις υπόλοιπες υποψήφιες ταινίες στην κατηγορία της στον κινηματογράφο Δαναός
Ζαμπέτα: Το ντοκιμαντέρ της Σοφίας και της Ελισάβετ Σφυρή υποψήφιο στα Βραβεία Ίρις - Το Σάββατο 21 Μαΐου θα προβληθεί στον κινηματογράφο Δαναός.
Μετά το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου κέρδισε το Βραβείο Κοινού Fischer Ελληνικής Ταινίας Μικρού Μήκους, και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, η «Ζαμπέτα» επιστρέφει ως υποψήφια στα φετινά Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Η Ζαμπέτα παλεύει να πάρει διαζύγιο σε μια πουριτανική Ελλάδα του '60. Κοντράρεται με τη μοίρα της, τα βάζει με τα στερεότυπα, τη θρησκεία και τις προκαταλήψεις της κοινωνίας, καταφέρνοντας όχι μόνο να βγει αλώβητη αλλά και να συναντήσει την ευτυχία. Μάχεται για τον εαυτό της, δρα χωρίς καμία άλλη αίσθηση σκοπού πέρα από το να μην παραιτηθεί. Η Ζαμπέτα, και ίσως αυτό να συγκινεί τους θεατές, χωρίς να το επιδιώξει, ανακηρύσσεται κάτι σαν role model για όλες τις νέες γυναίκες του σήμερα. Σίγουρα όμως ήταν και πολλές που τη θαύμαζαν βουβά εκείνες τις εποχές που οι γυναίκες έπρεπε να υποταχθούν στη μοίρα τους.
Το ντοκιμαντέρ της Σοφίας και της Ελισάβετ Σφυρή ακολουθεί τη γιαγιά τους, Ζαμπέτα, στην καθημερινή της ζωή. Οι δύο εγγονές της, σε 13 μόλις λεπτά καταφέρνουν να αποτυπώσουν με ρεαλισμό και ευαισθησία την διαδρομή μιας δυναμικής γυναίκας στην Ελλάδα του προηγούμενου αιώνα αλλά και την καθημερινή συνύπαρξη με ένα πρόσωπο οικείο όσο και άγνωστο. Ένα πρόσωπο που γνωρίζουν μια ζωή, αλλά νιώθουν ότι έχουν ακόμη τόσα πολλά να μάθουν για την ιστορία του. Οι δύο νεαρές σκηνοθέτριες την παρατηρούν, συνομιλούν μαζί της και μας συστήνουν το πολύχρωμο σύμπαν της, γεμάτο αγάπη, δυναμισμό, αλλά και καθημερινές απορίες, όπως: πόσα πόδια έχει ο αστερίας; Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια εξερεύνηση στερεοτύπων και αποξένωσης και είναι ένα μικρό προσωπικό αρχείο ιστορίας πατριαρχίας, σεξισμού, παιδείας, σύγκρουσης και θρησκείας στην Ελλάδα και το πώς αυτά μας ορίζουν ακόμα και σήμερα.
Περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές και την προμήθεια εισιτηρίων εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το θέατρο Επί Κολωνώ ανοίγει τον εξωτερικό του χώρο και φέτος σε κινηματογραφικές προβολές
Χαμηλό κόστος, υψηλές φιλοδοξίες και έντονη κριτική για τη νέα AI παραγωγή
«Η ζωή έχει λουλούδια και αγκάθια. Δεν υπάρχει κάτι που δεν έκανα, δε μου έλειψε τίποτα και τα έχω χαρεί όλα»
Η Χοτλ γεννήθηκε σε οικογένεια κωφών και χρησιμοποίησε άπταιστα τη νοηματική γλώσσα
Το καστ αστέρων αποκαλύπτεται στο νέο υπερθέαμα της Marvel που κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβριο
Η αναφορά που έκανε στο ντοκιμαντέρ για τη Μελάνια Τραμπ
Tην αποκάλυψε έκανε ο επικεφαλής της εταιρείας
«Πρέπει να έχεις μια καταπληκτική ιδέα, για να κάνεις κάτι τέτοιο», δήλωσε ο 55χρονος σκηνοθέτης
Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι δωρεάν
Η κινηματογραφική μεταφορά του ομηρικού έπους έκανε εντυπωσιακή πρεμιέρα στις αίθουσες
Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένα πρωτότυπο μοντέλο 20 ιντσών ενός starfighter X-wing
Ο συγγραφέας που έτρωγε σκυλοτροφές, μιλούσε με τον Θεό, και πέθανε λίγο πριν γίνει διάσημος σε όλο τον κόσμο
Tόνισε πως το μοτίβο από το 2014 της μιας ταινίας ανά τρία χρόνια (Interstellar, Dunkirk, Tenet, Oppenheimer) θα συνεχιστεί
Απαγορευμένα κινητά και θόρυβοι στα γυρίσματα
Κατά τα γυρίσματα τηςταινίας «The Invite»
Ο πρωταγωνιστής της νέας ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν αποκάλυψε τις επιπτώσεις στη σύζυγο και τις τέσσερις κόρες του
Μέσα από προσωπικές μου αναμνήσεις, δύο συνεντεύξεις μου με τη Μάρω Κοντού και μαρτυρίες αγαπημένων ηθοποιών που τη γνώριζαν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.