Κινηματογραφος

Μην προσπαθήσεις να εξηγήσεις τη «Γαλλική Αποστολή», απόλαυσέ την

Άλλη μια οπτική απόλαυση πιστή στο αναγνωρίσιμο στιλ του Γουές Άντερσον

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Η Γαλλική Αποστολή (The French Dispatch)» του Γουές Άντερσον

Τι Να Δω Σήμερα: «Η Γαλλική Αποστολή (The French Dispatch)» του Γουές Άντερσον - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Ω έλατο, δεν σε έχω στολίσει ακόμη, αλλά μάλλον δεν γλιτώνεις αυτή την εβδομάδα. Kαι τι καλύτερο από το να στολίζεις το δέντρο με καλή παρέα και χριστουγεννιάτικες ταινίες στην οθόνη. Ταυτόχρονα όμως, νέες ταινίες κυκλοφορούν στις αίθουσες και δεν μπορούμε να μην ρίξουμε κι εκεί μια ματιά πριν παραδοθούμε ολοκληρωτικά στο χριστουγεννιάτικο αφιέρωμά μας. Από τις πέντε φρέσκιες επιλογές που από χθες έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε στους κινηματογράφους, η πιο δυνατή είναι η νέα και πολυαναμενόμενη ταινία ενός σκηνοθέτη με φανατικό κοινό και μοναδική αισθητική. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Η Γαλλική Αποστολή» του Γουές Άντερσον.

«Η Γαλλική Αποστολή (The French Dispatch)» του Γουές Άντερσον

Το «The French Dispatch» είναι ένα τοπικό περιοδικό με ανθρωποκεντρική ύλη γύρω από την πολιτική και τις τέχνες, το οποίο κυκλοφορεί σε μια μικρή γαλλική πόλη. Όταν ο ευυπόληπτος και απαιτητικός αρχισυντάκτης του Άρθουρ (Μπιλ Μάρεϊ) πεθαίνει απροειδοποίητα, οι ικανότατοι και αυστηρά επιλεγμένοι συντάκτες του θα προσπαθήσουν να βγάλουν ένα τελευταίο τεύχος, στη μνήμη -του σπάνιου είδους- του προστατευτικού μέντορά τους. Η αφήγηση ακολουθεί τη δομή του dummy κλεισίματος του τεύχους του περιοδικού, με τρεις ξεχωριστές ιστορίες, τρία άρθρα που «διαβάζουμε» καθώς εκτυλίσσονται μπροστά μας.

«Η Γαλλική Αποστολή (The French Dispatch)» του Γουές Άντερσον

Μια εξόχως αταξινόμητη ταινία την οποία έχει τόση αξία να προσπαθήσει να την εξηγήσει κανείς, όσο έχει αξία να προσπαθήσει να εξηγήσει έναν ακατανόητο συνειρμό. Άλλη μια οπτική απόλαυση, πιστή στο αναγνωρίσιμο και ευδιάκριτο στιλ του εμμονικού Γουές Άντερσον με τα στοιχεία που λειτουργούν ως σήμα κατατεθέν στις ταινίες του, όπως τα ισορροπημένα με μοιρογνωμόνιο κάδρα, η εξεζητημένη παστέλ χρωματική παλέτα (έχουμε και κάποια απολαυστικά ασπρόμαυρα μέρη) και οι γνωστοί αλλόκοτοι διάλογοι οι οποίοι ακολουθούν έναν αδιάκοπο ρυθμό. Επιπλέον θα βρείτε κι έναν στρατό από την αφρόκρεμα του Χόλιγουντ να παρελαύνει στην οθόνη. Ενδέχεται να βγείτε λίγο ζαλισμένοι από την αίθουσα. Τί άλλο να ζητήσει κανείς για Παρασκευή βράδυ;

Η ταινία «Η Γαλλική Αποστολή» κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από τη Feelgood Entertainment.

«Η Γαλλική Αποστολή (The French Dispatch)» του Γουές Άντερσον


Η Γαλλική Αποστολή (The French Dispatch)
Η.Π.Α., 2021, Έγχρωμη
Δράμα / Κωμωδία / Ρομαντική, 107’Σκηνοθεσία: Γουές Άντερσον
Σενάριο: Γουές Άντερσον, Ρόμαν Κόπολα, Χιούγκο Γκίνες, Τζέισον Σουόρτσμα
Πρωταγωνιστούν: Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Έιντριεν Μπρόντι, Τίλντα Σουίντον, Λεά Σεϊντού, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Τίμοθι Σαλαμέ, Τζέφρι Ράιτ, Μπιλ Μάρεϊ, Όουεν Γουίλσον, Ελίζαμπεθ Μος, Σίρσα Ρόναν, Λίνα Κουντρί, Ματιέ Αμαλρίκ, Γουίλεμ Νταφόε, Κριστόφ Βαλτς, Έντουαρντ Νόρτον

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ