Visual Browsing

Η Κατερίνα Λιβιτσάνου - Ντάνου βρίσκεται «Στη σκιά του κόσμου»

Κατερίνα Λιβιτσάνου - Ντάνου «Στη Σκιά του Κόσμου», εκδόσεις Βακχικόν
Το έβδομο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν
  • A-
  • A+
0
Συνέντευξη: Η Κατερίνα Λιβιτσάνου - Ντάνου μιλάει για τη συγγραφή και τη νέα της ποιητική συλλογή «Στη Σκιά του Κόσμου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Του Ιωσήφ Αρνές


Η Κατερίνα Λιβιτσάνου - Ντάνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκάδα. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία και εργάστηκε ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ποιήματά της περιλαμβάνονται σε ποιητικές ανθολογίες, ενώ συνεπιμελήθηκε το λεύκωμα «Κοπιάστε όπως μας ηύρατε» του Δήμου Σφακιωτών Λευκάδας το 2008. Συμμετέχει σε ομάδες φιλαναγνωσίας, είναι μέλος διαφόρων συλλόγων, ασχολείται με τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και κείμενά της (πεζά, ποιήματα, κριτικές βιβλίων) δημοσιεύονται σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα. Η ποιητική συλλογή «Στη Σκιά του Κόσμου» είναι το έβδομο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Τι είναι εκείνο που σας ωθεί να γράφετε;
Μια εσωτερική ανάγκη να εξωτερικεύσω τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μου. Με απασχολεί το καθετί, που συμβαίνει γύρω μου, αδυνατώ να το κρατήσω για μένα, θέλω να το μοιραστώ με τους φίλους, τους αγνώστους, τον καθένα που έχει τη διάθεση να με ακούσει.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσάς είναι να καταφέρετε να εκφράσετε τη σκέψη σας πάνω στο χαρτί;
Πάντα γράφω με ευκολία, στον πεζό ή ποιητικό λόγο, ανάλογα πώς μου βγαίνει κάθε φορά ο προβληματισμός. Θέλω να καταλήγω κάπου, επιθυμώ να μη μένει στο μυαλό μου μια εικόνα ή ένα γεγονός, ξαλαφρώνω όταν ο γραπτός μου λόγος καταλήγει όπως τον οραματίστηκα πριν αρχίσω να γράφω.

Σχετικα
Ο Πάνος Παντελούκας κάνει «Έγκλημα στο Πότζο»
Ο Πάνος Παντελούκας κάνει «Έγκλημα στο Πότζο»

Ποιες είναι οι επιρροές σας;
Από τα πρώτα μαθητικά μου χρόνια αποτύπωνα στο χαρτί τα βιώματά μου ή καθετί που με συγκινούσε από όσα συνέβαιναν γύρω μου, κάποιες φορές μάλιστα για εκθέσεις ή ποιήματά μου είχα βραβευτεί. Ως φιλόλογος που δίδαξα για 33 χρόνια στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχω ασχοληθεί με εκπροσώπους της πεζογραφίας και της ποίησης από την αρχαιότητα ως σήμερα: Όμηρος, Λυρικοί ποιητές, Θουκυδίδης μέχρι Δημοτική ποίηση, Παπαδιαμάντης, Παλαμάς, Ελύτης, Ρίτσος, Δημουλά. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η Λογοτεχνία των Επτανήσων (ιδιαίτερη πατρίδα μου η Λευκάδα), κυρίως οι Σικελιανός και Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.

Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σας;
Θέματα κοινωνικού προβληματισμού που τονίζουν την ικανότητα του ανθρώπου να δημιουργεί επιτεύγματα αλλά και να αυτοκαταστρέφεται: η ζωή και ο θάνατος, η αγάπη και ο έρωτας, η δύναμη της φιλίας, ο κάθε μορφής ρατσισμός και η βία, η ειρήνη και ο πόλεμος, ο αγώνας για επιβίωση, η εντιμότητα και η διαπλοκή, οι ηγέτες και οι πνευματικοί άνθρωποι, οι πρόσφυγές και οι άστεγοι, η αγάπη και ο θαυμασμός για τη φύση αλλά και η καταστροφική παρέμβαση του ανθρώπου στο φυσικό του περιβάλλον, η πάλη με τον χρόνο, οι διαχρονικές αξίες, ο πόνος της απώλειας και η χαρά στο ξεκίνημα μιας νέας ζωής .

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.
Περιέχει 45 ποιήματα σε ελεύθερο στίχο, που γράφτηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι η πρώτη μου εκδοτική δουλειά με τις εκδόσεις Βακχικόν, που ευχαριστώ θερμά για την άψογη συνεργασία. Ο τίτλος του βιβλίου «Στη σκιά του κόσμου» προέκυψε από το ομότιτλο ποίημα, του οποίου οι στίχοι αναγράφονται στο οπισθόφυλλο και αποτελούν τη θεματολογία της συλλογής. Το ποίημα της σελίδας 44 με τίτλο «Πρόωρη φυγή» βραβεύτηκε πρόσφατα με το 2ο βραβείο στο 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης προς τιμήν του Διονυσίου Σολωμού, που πραγματοποίησε ο ΕΠΟΚ.

Σχετικα
Ο Βαγγέλης Κάλιοσης έχει «Το Τσιπάκι της Γνώσης»
Ο Βαγγέλης Κάλιοσης έχει «Το Τσιπάκι της Γνώσης»

Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Πιστεύω πως ισχύουν και τα δύο. Γεννιέσαι με την έννοια ότι υπάρχει κάποιο ταλέντο, γίνεσαι με την έννοια ότι χρειάζεται να μελετήσεις πολύ, να βρεθείς σε κατάλληλο περιβάλλον και να το καλλιεργήσεις. Να αγαπάς το γράψιμο και τη συνεχή άσκηση, τη μοναξιά που σου δίνει την ευκαιρία να σκέφτεσαι και να δημιουργείς. Και να βελτιώνεσαι κάθε φορά που εκτίθεσαι.

Κατερίνα Λιβιτσάνου - Ντάνου

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον τομέα της λογοτεχνίας τι θα ήταν αυτό;
Δε νομίζω πως μπορώ να αλλάξω και πολλά πράγματα. Ο καθένας γράφει όπως εκφράζεται και του αρέσει. Θέλω ο λόγος του, η ελεύθερη σκέψη του να μην κακοποιεί τη γλώσσα, κατά το «γλώσσαν μού έδωσαν Ελληνικήν». Ίσως περισσότερο διάβασμα λογοτεχνικών κειμένων θα μας έκανε καλύτερους ανθρώπους.

Έχετε επόμενα συγγραφικά σχέδια;
Ελπίζω να εκδοθούν κάποια διηγήματά μου σύντομα και συνεχίζω να γράφω, ανάλογα: Ποίηση και Πεζογραφία.

Βρες το εδω

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5