- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Άγνωστο έργο του Βαν Γκογκ εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό
Ένα χαρακτηριστικό πορτέτο του 1882 στο οποίο αναγνωρίζονται οι τεχνικές του ζωγράφου
Πίνακας του Βίνσεντ βαν Γκογκ και δεν είχε εκτεθεί ποτέ ξανά στο κοινό, θα παρουσιαστεί στο ομώνυμο μουσείο του Άμστερνταμ.
Ένα σχέδιο που αποδόθηκε μόλις πρόσφατα στον Βίνσεντ βαν Γκογκ και δεν είχε εκτεθεί ποτέ ξανά στο κοινό, θα παρουσιαστεί στο ομώνυμο μουσείο του Άμστερνταμ. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο, θλιμμένο και εξαντλημένο άνδρα που προέρχεται από μια ιδιωτική ολλανδική συλλογή.
«Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο κοινό αυτό το σκίτσο. Δεν έχει εκτεθεί ποτέ, πουθενά», εξήγησε ο ιστορικός τέχνης Τέιο Μίντεντορπ. «Προέρχεται από μια ιδιωτική συλλογή, έμεινε εκεί για πολύ καιρό και τώρα είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να το δούμε», πρόσθεσε.
Πρόκειται για ένα προσχέδιο με μολύβι που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος το 1882. Το έργο προέρχεται από μια περίοδο του καλλιτέχνη, που εργαζόταν για να βελτιώσει τις δεξιότητές του ως ζωγράφος πορτρέτων.
Οι επισκέπτες του μουσείου θα μπορούν να το δουν μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, αφού με τη νέα χρονιά θα επιστρέψει στην ιδιωτική συλλογή απ’ όπου προέρχεται.
Υπάρχουν ακόμη ίχνη από ζημιά στο πίσω μέρος του έργο, που το συνδέουν με τον τρόπο που ο Βαν Γκογκ χρησιμοποιούσε άμυλο για να στερεώσει φύλλα χαρτιού στις σανίδες σχεδίασης.
Το έργο απέχει πολύ από τις ζωηρές ελαιογραφίες με βάζα με ηλιοτρόπια και γαλλικά τοπία που τελικά μετέτρεψαν τον βασανισμένο Βαν Γκογκ – μετά το θάνατό του το 1890 – σε έναν από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του κόσμου με τα έργα του να δημοπρατούνται σε αστρονομικά ποσά.
Αντίθετα, απεικονίζει πώς ως νέος καλλιτέχνης στη Χάγη το 1882, ο Βαν Γκογκ έπρεπε να αντιμετωπίσει μια δυσάρεστη αλήθεια «Ανακάλυψε ότι δεν είχε την ικανότητα να ζωγραφίζει ανθρώπους. Τους σχεδίαζε, όμως επειδή του άρεσε να ζωγραφίζει», είπε ο Mίντεντροπ.
Το μουσείο έχει ήδη στην κατοχή του ένα παρόμοιο σκίτσο, ενός κατάκοπου χωρικού. Υπάρχει επίσης μια γνωστή λιθογραφία με το ίδιο θέμα και τίτλο «Η πύλη της αιωνιότητας» που εικονίζει έναν ηλικιωμένο χωρικό, καθισμένο σε μια ξύλινη καρέκλα, που κρατάει το κεφάλι του με τα δυο του χέρια.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έκθεση «Η ήσυχη πηγή» φιλοξενείται στη Scuola Grande di San Rocco, σε συνεπιμέλεια της Κατερίνας Κοσκινά και του καθ. κ. Giacinto Di Pietrantonio
Οι επισκέπτες μάλιστα μπορούν να καθίσουν πάνω τους — κάτι σπάνιο για έργο τέχνης σε μουσείο
Από τον ήχο της σιωπής μέχρι τη δύναμη του ανείπωτου αλλά και το αφιέρωμα στο ρεμπέτικο και τον φόρο τιμής στον Γιάννη Παππά
Η performance του Μελαχρινού Βελέντζα σε Πλάκα και Εθνικό Κήπο για όσα έμειναν «σε άρση»
Θα αφηγηθεί τη ζωή της σε 6 συναντήσεις με το κοινό
Η ηχητική κληρονομιά της μεγάλης δισκογραφικής και η μεταμόρφωσή της σε εκθεσιακή-εικαστική εμπειρία
Η έκθεση «Κ. ή ο συλλογικός τρόμος του ατομικού» από το Ίδρυμα Η Άλλη Αρκαδία ξεκίνησε το ταξίδι της στην Αθήνα το 2024 και θα παρουσιαστεί τον Μάιο στο Clam Gallas Palace
Για άλλον έναν Μάιο, έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, συλλέκτες και γκαλερί θα ανταμώσουν στη Θεσσαλονίκη
Από τη ναζιστική Γερμανία στη διεθνή αναγνώριση - Μια πορεία αμφισβήτησης και ρήξης
Έκθεση, performances και ομιλίες στο Onassis Ready με θεματικό άξονα «Human in the Loop»
Τι θα δούμε στο ΚΠΙΣΝ, στο Μουσείο Βορρέ, τη Διονυσίου Αεροπαγίτου και στον νέο χώρο Metacosmoi
Η επιμελήτρια Κιμώνα Βενιέρη Βασιλάκη μιλάει στην ATHENS VOICE για τα έργα της έκθεσης που επαναδιατυπώνουν τη μνήμη
Το έργο που δεσπόζει στον τοίχο της Εθνικής Βιβλιοθήκης έχει τίτλο «Πρόσεξε τη στιγμή που η περηφάνια γίνεται περιφρόνηση»
Η επιμελήτρια Κατερίνα Νικολάου μάς μιλάει για την ευθραυστότητα και την ευαλωτότητα μέσα στην τέχνη
Έξι ομαδικά πρότζεκτ που μελετούν σύγχρονες θεματικές μέσω της τέχνης
Το νέο ελληνικό success story που αλλάζει τον τρόπο που ο κόσμος απολαμβάνει την τέχνη και τον πολιτισμό
Η νέα έκθεση, σε επιμέλεια της Εβίτας Τσοκάντα, εγκαινιάζεται στις 25 Απριλίου και θα διαρκέσει για έναν χρόνο
Η Έλσα Κοππάση αναβιώνει μικρούς θησαυρούς με μεγάλες ιστορίες
Μια μεγάλη έκθεση αποδεικνύει ότι ο Ανρί Ματίς, στα ογδόντα του, επανεφηύρε την τέχνη του και επηρέασε την ιστορία της τέχνης
Η πορεία της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας του 20ού αιώνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.