- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα ελληνικά νησιά μετατρέπονται σε κόμικς
Η Καλντέρα, η Πορτάρα της Νάξου, οι Μύλοι της Μυκόνου και οι παραλίες της Πάρου μέσα από μία ποπ-αρτ ματιά
Ο ζωγράφος Μπενουά Παρέ έρχεται στην Πάρο με μία ατομική έκθεση στην Kapopoulos Fine Arts Paros Gallery
Η ελληνική θάλασσα και τα νησιά της μεταμορφώνονται σε κόμικς μέσα από την ποπ-αρτ αισθητική του Μπενουά Παρέ. Ο γεννημένος στο Παρίσι ζωγράφος αφιέρωσε τον τελευταίο χρόνο στο να αποδώσει το κυκλαδίτικο τοπίο, που γνώρισε μέσα από ταξίδια του, ώστε να μας μεταφέρει σε γνώριμες - μεταπλασμένες - εικόνες αυτού από τις 6 μέχρι και τις 12 Αυγούστου, με την ατομική του έκθεση στην Kapopoulos Fine Arts Paros Gallery.
Μπαίνοντας στον εκθεσιακό χώρο της Πάρου, ταξιδεύουμε σε σοκάκια, κατάλευκα σπίτια και γραφικά καφενεδάκια, μέσα από την πολύχρωμη και αισιόδοξη ματιά του Παρέ. Ανάμεσά τους, και γνωστά αγαπημένα νησιωτικά ορόσημα, όπως η Καλντέρα, η Πορτάρα της Νάξου, οι Μύλοι της Μυκόνου, αλλά και οι πανέμορφες παραλίες της Πάρου.
Η σειρά έργων του καλλιτέχνη, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει πολιτογραφηθεί ως Έλληνας, βάζει πρωταγωνίστρια τη θάλασσα, η οποία πάντα συνυπάρχει με τα τοπία των νησιών. Ο Παρέ μοιάζει να ανέβηκε σε λόφους και υψώματα, για να αποθανατίσει τη νησιωτική γη από ψηλά, με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας, αλλά και να μπήκε μέσα σε καράβια που προσεγγίζουν το λιμάνι, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη θάλασσα, με το νησί να αχνοφαίνεται στο βάθος.
Είναι η πρώτη φορά που ο ζωγράφος επιχείρησε να βάλει τα ποπ-αρτ στοιχεία της τέχνης του στο ελληνικό τοπίο, με τον ίδιο να σχολιάζει: «Αυτό που με απασχολεί τον τελευταίο χρόνο είναι να αποδώσω την ελληνική ομορφιά και το ελληνικό φως σε όλο τους το μεγαλείο, με τον δικό μου ποπ-αρτ τρόπο».
Ποιος είναι ο Μπενουά Παρέ;
Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1961. Το 1986 μετακόμισε στην Ελλάδα όπου ακόμη ζει και εργάζεται.
Μετά τις σπουδές του στο Παρίσι στη σχολή καλών τεχνών deCergy-Pontoise, Vald’Oise, εμπλούτισε τις γνώσεις του στις εικαστικές τέχνες μέσα από τα ταξίδια στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Στη συνέχεια σπούδασε ζωγραφική υπό την επίβλεψη του Νίκου Κεσσανλή στη Σχολή Καλών Τεχνών (1987-1992) από την οποία αποφοίτησε επιτυγχάνοντας τον υψηλότερο βαθμό της Αθήνας 30/30.
Πέρα από τη ζωγραφική, έχει ασχοληθεί με την τοιχογραφία, τη βυζαντινή τέχνη, γραφικές τέχνες, σκηνογραφία, πορτρέτα, τη διαφήμιση και την εικονογράφηση (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και το Διαδίκτυο).
Από το 1998 έχει διοριστεί καθηγητής τέχνης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έχει διδάξει στο γυμνάσιο της Αθήνας στα παιδιά του νοσοκομείου.
Ως ζωγράφος έχει στο ενεργητικό του εννέα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Παρίσι. Έχει επίσης συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Περισσότερες Πληροφορίες:
Εγκαίνια: 6 Αυγούστου, 21:00
Ώρες λειτουργίας: 11:00-01:30
Ποτάμι Νάουσα, Πάρος
paros@kapopoulosart.gr
www.kapopoulosart.gr
www.benoitpare.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανθρώπινη μορφή και η κίνηση ως συναίσθημα και εσωτερικός διάλογος
Με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου λογοτέχνη, η διεθνής έκθεση «Ιούλιος Βερν 200: Η Συναρπαστική Εμπειρία» κάνει στάση στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
Ο Κώστας Πράπογλου επιμελείται την ομαδική έκθεση που απλώνεται σε 4 διαφορετικούς χώρους
Η έκθεση Jeff Koons: «Αφροδίτη» του Lespugue στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παίρνει παράταση
Το «Σκοτεινό γυαλί» του Αλέξανδρου Καπετάνου, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου, μεταφέρει στη ζωγραφική τους πολυελαίους του θεατρικού έργου, ανάμεσα στη μνήμη, το σκοτάδι και ένα φως που μόλις διακρίνεται
Ένας νέος θεσμός πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αποκέντρωσης γεννιέται στις Κυκλάδες, στη Νάξο
Η «FROM CHANIA TO PAROS 1995-2026» συγκεντρώνει στην Πάρο καλλιτέχνες που συνδέθηκαν με μια εικαστική διαδρομή τριών δεκαετιών, από την γκαλερί «Τζάμια-Κρύσταλλα» μέχρι το t.k. place Art Gallery
Αντικείμενα και τεκμήρια της Ελλάδας των 80s, πολιτικές γελοιογραφίες της Μεταπολίτευσης, αρχιτεκτονικές μινιατούρες της προσεισμικής Κεφαλονιάς, φιγούρες του Καραγκιόζη και υλικό για τη σχέση μουσικής και κινηματογράφου
Μια συζήτηση για το graffiti αλλά κυρίως για τη μνήμη μια πόλης που δεν καταγράφεται πάντα στα επίσημα αρχεία της
Επτά καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντήθηκαν στο Βιτάλι της Άνδρου για να ερευνήσουν το φυσικό τοπίο και την χλωρίδα του νησιού,
Ο επιμελητής μάς συστήνει τα έργα της συλλογής του
Σύγχρονη τέχνη, γλυπτική, φωτογραφία γεμίζουν το καλοκαίρι μας με όμορφες εικόνες
Ένα πρότζεκτ αφιερωμένο στον ρόλο και την έννοια του χορού
Ο ζωγράφος παρουσιάζει παράλληλα τις εκθέσεις «Κλεμμένος Πειρατής» και «Beauty and Blue» στην Kapopoulos Fine Arts και στο «Πάτμιον» Πνευματικό Κέντρο.
Η πρώτη Cycladic Biennale ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη, τη μνήμη και τον νησιωτικό χώρο, μετατρέποντας το νησί σε έναν ανοιχτό εκθεσιακό χάρτη
Η έκθεση Jeux des Échos παρουσιάζεται στην Galerie Basia Embiricos, στο Marais, στο πλαίσιο του Paris Design Week 2026
Η Κατερίνα Χάρου παρουσιάζει την έκθεση Studio per l'Eternità στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, σε επιμέλεια της Μαρίας Κασιμάτη Τσούτσια
Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής δεν αφηγείται ιστορίες άλλων, αλλά επιμελείται το ίδιο του το βλέμμα: τις εμμονές, τις επιστροφές και τις αγάπες που το διαμόρφωσαν.
46 καλλιτέχνες από 10 διαφορετικές χώρες της υφηλίου, θα φωτίσουν τα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου, μετατρέποντάς τα σε μια εμπειρία συλλογικού στοχασμού, ενσυναίσθησης και θεραπείας
Έξι νέοι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα για την καλοκαιρινή ραστώνη στην έκθεση «Midsummer Party: Reflections on Space and Time — Don’t Ask Me Why»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.