- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Another View Of The World
Η Έλενα Χατζηαθανασίου εικονοποιεί την κίνηση και τη ρευστότητα του Νέου Κόσμου
Με άξονα το μεταναστευτικό. Και με δεκατέσσερα έργα ενός ιδιότυπου mapping που προσπαθούν να αποτυπώσουν την εποχή που ο κόσμος έπαψε να παρέχει κάθε είδους ασφάλεια. Συνεχής ροή ανθρώπινων φορτίων, μεταφορά σωμάτων και ψυχών, λόγω βίαιης «εκχέρσωσης» του πολέμου ή ανεύρεσης μιας οικονομικά καλύτερης ζωής. Γιατί όχι, πρόσφυγες ακόμα και λόγω καιρού και κλιματολογικής αλλαγής. Το βλέπεις, το γνωρίζεις, αδύνατον να του κρυφτείς ή να υποκριθείς πως δεν σε αφορά: πολυπληθή καραβάνια ανθρώπων μετακινούνται και απορυθμίζουν κάθε έννοια συνόρου και ορίου. Δικό σου και δικό τους. Απορυθμίζουν αλλά και απορυθμίζονται, όπως άλλωστε και οι ίδιοι οι πρόγονοι της Έλενας Χατζηαθανασίου, που «ήρθαν από τη Σμύρνη το '22», όπως μου εξομολογείται στην κουβέντα που κάνουμε με αφορμή την πρώτη της ατομική έκθεση αυτές τις μέρες στην Toss Gallery (La Dose bar).

Another View Of The World. Κυτταρική είναι η μνήμη της επομένως. Κι όχι μόνο λόγω οικογενειακού αίματος αλλά και λόγω φίλων της που εγκατέλειψαν τη χώρα, κάποτε ή τώρα. Για σπουδές ή από ανάγκη. Η Χατζηαθανασίου ασκεί κοινωνική τέχνη. Ανθίζει σε τέτοιες εποχές. Δεν το αρνείται, απεναντίας το επιδιώκει. Another View Of The World: Επαναπροσδιορισμός της «εστίας», διαρκής κίνηση, η υδρόγειος σε συνθήκη ατέρμονης ανακατάταξης.

Μια μαύρη μπάλα με μαγνητικές ιδιότητες κι έναν κρυμμένο μηχανισμό από τον θεατή, που όμως θέτει σε κίνηση όλες τις άλλες άσπρες μπάλες γύρω της, είναι ένα κινητικό γλυπτό-εγκατάσταση που πολύ εύστοχα λειτουργεί και σαν σχόλιο-drive για αυτά που «καίνε» τη Χατζηαθανασίου: ο χώρος που διαρκώς αλλάζει και επαναπροσδιορίζεται, η αναδιατύπωση της νέας πραγματικότητας με τη μορφή παγκόσμιων γραμμικών αφηγήσεων-χαρτών, όπου η μετάβαση από το φως στο σκοτάδι και από την ασφάλεια στο πουθενά προκαλούν συνεχείς εντάσεις και επαναπροσδιορισμούς. «Πρώτα τα ζωγραφίζω. Μετά τα επεξεργάζομαι στο photoshop, μέσω απανωτών layers και πειράγματος των κοντράστ. Καταλήγω να τα εκτυπώσω σε διαφάνειες που εύκολα μπορούν να γίνουν τμήμα των τοίχων. Μέσω προβολής, ώστε ο θεατής αναλόγως με το πόσο κοντά ή μακριά τους θα σταθεί, τόσο περισσότερο ή λιγότερο θα εμπλακεί με το συμβαίνον. Μπορείς να κοιτάς τα έργα από απέναντι, μπορείς όμως να μπεις κυριολεκτικά και μέσα τους».

Το συμβαίνον έχει τη μορφή ενός λιωμένου χάρτη, ενός ρευστού συνόλου από γαίες, που όμως αγγίζουν σχεδόν το καθεστώς της παραμόρφωσης. Χύνονται. Κατρακυλούν. Η Έλενα Χατζηαθανασίου με σπουδές σε Ιατρικά και Βιολογικά εργαστήρια και επαγγελματική εμπλοκή με τα πεδία της παθολογοανατομίας, διαθέτει μια εικαστική γλώσσα που δανείζεται στοιχεία από τον κόσμο των μηχανημάτων διάγνωσης. «Ναι, ξέρεις τα πρώτα χρόνια μετά την Καλών Τεχνών πειραματιζόμουν πολύ φτιάχνοντας φαντασιακούς μικρόκοσμους, όπως οι αποικίες των κυττάρων που μελετώ στη δουλειά μου». Καθρέφτες, plexiglass, ψηφιακές εκτυπώσεις και μια δεινή επιμέλεια από τη σκηνογράφο, γλύπτρια Μαγδαληνή Σίγα.

Another View Of The World: ρευστότητα, εικονοποίηση, mapping στον εφιαλτικό καινούργιο κόσμο πίσω από τον ορισμό του ως «το προσφυγικό», όμως χωρίς κραυγές ή φανφαρονικά statements. Από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και σήμερα το θύμα παραμένει πάντα ίδιο. Ο άνθρωπος. Όπως και ο θύτης. Πάει καιρός αρκετός, βλέπεις, που για όλα δεν φταίνε οι ιπτάμενοι δράκοι όπως στο Game of Thrones...
Another View Of The World: Από 9 έως και 26 Μαρτίου στην αίθουσα τέχνης TOSS (bar La dose), Βιλαρά 1 & Συγγρού. Επιμέλεια έκθεσης: Μαγδαληνή Σίγα (σκηνογράφος, γλύπτρια)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα μελέτη αναγνωρίζει τις Υάδες στον ουρανό του διάσημου έργου
Είδαμε την έκθεση «Antonakos Revisited» που εγκαινιάστηκε στην Citronne Gallery της Αθήνας
Tα τέσσερα χαρακτηριστικά που αναφέρει
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή την έκθεση «Παναγιώτης Τέτσης – Γιώργος Ρόρρης. Φως και Χώμα» στην Πινακοθήκη Αβέρωφ
Ρεκόρ δημοπρασίας στη Γαλλία
35 καλλιτέχνες από περισσότερες από 30 χώρες συναντιούνται στη δεύτερη Μπιενάλε, με έργα για το αποτύπωμα του λιγνίτη στη γη και το σώμα
Η πρωτοπόρος που η ιστορία της τέχνης σχεδόν ξέχασε
Το μουσείο παρουσιάζει τις εκθέσεις «No Time for Melancholy» και «Ιστορίες σε εκκρεμότητα»
Μια ζωή γεμάτη τέχνη και οι διαφορετικές ζωές του από τη Σουηδία και το Παρίσι μέχρι το Τόκιο και την Αθήνα
Συνέντευξη με τον γνωστό εικαστικό για τη νέα του έκθεση «Χνάρια, μορφές και απόηχοι», τη σχέση του με τη θάλασσα, τη μνήμη και την τέχνη
«Η ζωγραφική αποτελεί τη μόνη πραγματική μου ταυτότητα»
Από την Γκαλερί Ζουμπουλάκη μέχρι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αλλά και το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου
Ο γνωστός εικαστικός παρουσιάζει τη νέα του έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Ελληνική μόδα, πολιτισμός και βιωσιμότητα στις Βρυξέλλες, στην έκθεση του Δημήτρη Γραμματικογιάννη
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων
Η έκθεση «Κιβωτός του λόγου. Τέχνη και γραφή» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας αναδεικνύει το έργο της γλύπτριας και ζωγράφου
Από το Scary Movie μέχρι τις ταινίες με βαμπίρ αντικείμενα και λεπτομέρειες που δεν γνωρίσαμε
Η έκθεση γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών πραγματοποιείται και φέτος στον εξωτερικό χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
Από την αναδρομική του Λεβίδη στο Μουσειο Μπενάκη μέχρι τις «Αφάλες» της Δανάης Στράτου στο Μέγαρο Μουσικής
Γυναίκες που μπήκαν εκεί όπου δεν τις ήθελαν και άλλαξαν για πάντα την ελληνική τέχνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.