- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα «άγνωστα» αριστουργήματα του Μιχαήλ Άγγελου
Η θεωρία των ειδικών του Κέιμπριτζ δικαιώνεται
Ομάδα διεθνών ερευνητών με επικεφαλής ειδικούς του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ πιστεύει ότι δύο αγνώστου γλύπτη αριστουργηματικά ορειχάλκινα αγάλματα είναι τελικά έργα του Μιχαήλ Άγγελου. Εάν η θεωρία των μελετητών επαληθευθεί, τα εν λόγω έργα θα είναι τα μόνα χάλκινα γλυπτά του Μιχαήλ Άγγελου που θα έχουν διασωθεί. Τα γλυπτά παρουσιάζουν δύο γυμνούς που καβαλικεύουν δύο πάνθηρες και έχουν ύψος ένα μέτρο. Είχαν αποδοθεί στον Μιχαήλ 'Αγγελο, όταν έγινε η καταγραφή τους για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα, αλλά η πατρότητά τους αμφισβητήθηκε λόγω της απουσίας υπογραφής του καλλιτέχνη και αποδεικτικών στοιχείων. Τα έργα θα εκτίθενται από αύριο και μέχρι τον Αύγουστο στο Μουσείο Φιτζγουίλιαμ του Κέιμπριτζ.

Τα έργα απέκτησαν «ταυτότητα» χάρη στον ομότιμο καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, Παύλο Ιωαννίδη, ο οποίος το φθινόπωρο του 2014 ανακάλυψε ένα σκίτσο που παρουσίαζε έναν νέο γεροδεμένο άνδρα να καβαλικεύει πάνθηρα. Επρόκειτο για αντίγραφο χαμένων προπλασμάτων του Μιχαήλ Αγγέλου που είχε σχεδιάσει ένας μαθητής, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο Μιχαήλ Αγγελος είχε συλλάβει ένα ασυνήθιστο έργο γλυπτικής. «Τα δύο ορειχάλκινα γλυπτά είναι έργα τέχνης εξαιρετικά δυναμικά και συναρπαστικά που χρήζουν εκτενούς μελέτης, ελπίζουμε ότι το κοινό θα έρθει, θα τα εξετάσει και θα λάβει μέρος στη συζήτηση», δήλωσε η Βικτόρια Αβέρι, συντηρήτρια στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών του Μουσείου Φιτζγουίλιαμ. Το τελικό πόρισμα των μελετητών θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ταξίδι στον πόνο, τον έρωτα και τη δημιουργικότητά της μέσα από μια βιωματική έκθεση
Μέχρι πότε θα πραγματοποιείται το πρόγραμμα - Δείτε αναλυτικά
Η τελετή απονομής έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 23 Μαΐου
Με αφορμή τον νέο του ρόλο στο «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ», τη νέα ταινία του Γιώργου Γεωργόπουλου, κάναμε μια κινηματογραφική βόλτα μαζί του
Ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο που με βοήθησε να αντιληφθώ το περίπλοκο ψηφιδωτό που σχημάτιζε τότε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Αρκετοί είναι εκείνοι που σταματούν στο σημείο και προσπαθούν να διακρίνουν το αρχαιολογικό εύρημα
Από το μεγάλο αφιέρωμα στον Ραχμάνινοφ στο Φεστιβάλ της άνοιξης μέχρι τη σύμπραξη του Λεωνίδα Καβάκου με τη Philarmonia Orchestra αλλά και τη επιστροφή του Juilliard String Quartet.
Γιατί όλοι έχουν θυμώσει τόσο με την ομολογουμένως άστοχη δήλωση του ηθοποιού; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;
Από τις μπουάτ της Πλάκας στα τηλεοπτικά πλατό, υπήρξε πάντα κάτι παραπάνω από καλλιτέχνης
Μια παραβολή για τα γηρατειά, μια κωμωδία που εγείρει μια ολόκληρη σειρά προβληματισμών για τη συχνά σκληρή μοίρα των ηλικιωμένων στην κοινωνία μας
Το μυθιστόρημα «Ο βομβιστής» του best selling συγγραφέα Samuel Bjørk (μετάφραση Δέσπω Παπαγρηγοράκη, Εκδόσεις Διόπτρα) κυκλοφορεί στις 18 Μαρτίου
«Στον κατεξοχήν ανδροκρατούμενο κόσμο της τζαζ, οι χώροι για συζήτηση μεταξύ γυναικών είναι ελάχιστοι»
Δείτε το video clip που κάνει πρεμιέρα στο athensvoice.gr - Ο Βαγγέλης Ορφανίδης μιλά για το νέο single και την Αθήνα ως «σπίτι»
Το μυθιστόρημα «Ένας κόσμος για τον Τζούλιους» είχε βραβευτεί στο Περού και στη Γαλλία
Ο Ακύλλας Καραζήσης και η Νεφέλη Μαϊστράλη δουλεύουν με ένα ensemble ηθοποιών, πάνω στο «Καπούτ» του Κούρτσιο Μαλαπάρτε
Κατά τη διάρκεια συναυλίας στην Πράγα
Ο 78χρονος σταρ επιβεβαιώνει - Σχεδιάζει επιστροφές και στα Predator και Commando
Ο πιο εμβληματικός κινηματογράφος της Αθήνας πρωταγωνιστεί στη λίστα με τα καλύτερα σινεμά παγκοσμίως
H ηθοποιός είχε αντιρρήσεις για τη χρήση μιας ρατσιστικής λέξης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.