Πολιτισμος

Το υπουργείο Πολιτισμού τιμά τους νομπελίστες Σεφέρη και Ελύτη

Ποιητές της γενιάς του ’30, οι δύο νομπελίστες, είχαν παράλληλες πορείες, κοινά βιώματα, αλλά και διακριτό ύφος γραφής

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γίωργος Σεφέρης.
© ΑΠΕ/BBC/BBC

ΥΠΠΟΑ: Ο Οκτώβριος είναι μήνας απόδοσης των βραβείων Νόμπελ και το υπουργείο τιμά τους σπουδαίους Έλληνες ποιητές, Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη

Δύο Νόμπελ με 16 χρόνια διαφορά. Δύο Νόμπελ για την ποίηση που υμνεί τον ελληνικό κόσμο. Με διαφορές, αλλά και ομοιότητες, με συναίσθημα, λυρισμό και αγάπη για το ελληνικό κάλλος και την παράδοση.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας απόδοσης των βραβείων Νόμπελ. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), θυμάται τις ιστορικές στιγμές για την ελληνική Λογοτεχνία και τιμά τους σπουδαίους Έλληνες ποιητές, Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, με ένα βίντεο, που είναι αφιερωμένο στη βράβευσή τους με τη υψηλότερη διάκριση, το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ - ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ: Τα Νόμπελ της ελληνικής ποίησης

Η Σουηδική Ακαδημία τίμησε τα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό μας στο πρόσωπο του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη, για πρώτη φορά στις 24 Οκτωβρίου του 1963 και δεύτερη, 16 χρόνια μετά, στις 18 Οκτωβρίου 1979.

Η αναγνώριση της Σουηδικής Ακαδημίας για την ελληνική ποιήση ήρθε στις αρχές της δεκαετία του ’60, παρ’ ότι οι έλληνες ποιητές είχαν προταθεί και νωρίτερα για την ύψιστη τιμή των γραμμάτων. Ο Γιώργος Σεφέρες τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ για πρώτη φορά στις 24 Οκτωβρίου του 1963 και ο Οδυσσέας Ελύτης, 16 χρόνια μετά, στις 18 Οκτωβρίου 1979. 

Ο Οδυσσέας Ελύτης.
© ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ποιητές της γενιάς του ’30, οι δύο νομπελίστες, είχαν παράλληλες πορείες, κοινά βιώματα, αλλά και διακριτό ύφος γραφής. Μεταφράστηκαν σε δεκάδες γλώσσες, ταξίδεψαν την ελληνική ποίηση στα πέρατα του κόσμου και αγαπήθηκαν όσο λίγοι Έλληνες λογοτέχνες.

«Ο Σεφέρης, όπως και ο Ελύτης, στις ομιλίες που έκαναν στην Στοκχόλμη, στην απονομή, μιλούν για την γλώσσα. Μιλούν για την μεγάλη αξία μιας γλώσσας που ουσιαστικά μιλιέται πάνω κάτω με τον ίδιο τρόπο εδώ και 2.500 χρόνια. Και αυτή την γλώσσα τίμησε και η Σουηδική Ακαδημία, με ότι άλλο αντιπροσωπεύει η Ελλάδα» λέει ιδιοκτήτρια του εκδοτικού οίκου Ίκαρος, Κατερίνα Καρύδη.

 

Ο Γιώργος Σεφέρης είχε προταθεί για Νόμπελ Λογοτεχνίας άλλες τρεις χρονιές. Εκείνη την χρονιά, η Ακαδημία αναγνώρισε ότι η λυρική γραφή του, εμπνευσμένη από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες, αξίζε να φτάσει στα πέρατα του κόσμου.

16 χρόνια μετά, «Ο Κόσμος» του Οδυσσέα Ελύτη, που όπως αναφέρει η Ακαδημία, με φόντο την ελληνική παράδοση, απεικονίζει με αισθησιακή δύναμη και διανοητική διαύγεια τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργικότητα, τιμάται με Νόμπελ Λογοτεχνίας.  «Ο ίδιος ο Ελύτης δεν αγαπούσε πολύ τις βραβεύσεις. Δεν ήταν μέσα στην κοσμοθεωρία του. Το δέχτηκε γιατί θεώρησε ότι στο όνομά του τιμάται η Ελλάδα».

Το βραβείο Νόμπελ του Σεφέρη το έχει δωρίσει στο Μουσείο Μπενάκη η Μαρώ Σεφέρη και το βραβείο Νόμπελ του Οδυσσέα Ελύτη από τον ίδιο τον ποιητή, όπως αναφέρει ο επιμελητής Πινακοθήκης Γκίκα Μουσείου Μπενάκη, Κωνσταντίνος Παπαχρήστου. Στη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Γκίκα, ο επισκέπτης μπορεί να δει τα βραβεία Νόμπελ που εκτίθενται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ