Visual Browsing

Ήθος / Ethos είναι το θέμα του 3ου TEDx συνεδρίου στη Χαλκίδα

3o TedX Chalkida
3o TedX Chalkida
10 Έλληνες καταξιωμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέλαβαν την πρόκληση να αποκωδικοποιήσουν την έννοια «Ήθος»
  • A-
  • A+
0
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται το 3ο TEDx Χαλκίδας, με σκοπό τη διάδοση ιδεών, το διαδραστικό διάλογο, τη βιωματική εμπειρία.

Το Ήθος / Ethos είναι το κεντρικό θέμα του φετινού συνεδρίου, εμπνευσμένο από τη ρήση του Ηράκλειτου «ήθος ανθρώπω δαίμων». «Το ήθος για τον άνθρωπο είναι ο προστάτης Θεός του» και, όπως το περιγράφει ο Ηράκλειτος τον 6ο π.Χ. αι., καθορίζει τι πρόκειται να μας συμβεί στο μέλλον. Ήθος είναι ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου, οι αρετές και τα πάθη. Οι ιστορικές διαδρομές, τα έθιμα του παρελθόντος και οι προκλήσεις του μέλλοντος. Οι εμπειρίες και τα έντονα συναισθήματα. Οι δύσκολες επιλογές της ζωής και ο επαναπροσδιορισμός πλεύσης. Η παιδική ηλικία και η πολιτική ενηλικίωση. Ήθος είναι το μέλλον.

Η σκηνή του 3ου TEDx Chalkida θα φιλοξενήσει 10 Έλληνες καταξιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό από διαφορετικούς κλάδους και με διαφορετική πορεία εξέλιξης, που ανέλαβαν φέτος την πρόκληση να αποκωδικοποιήσουν την έννοια «ήθος» και να οδηγήσουν το κοινό στο δικό τους τρόπο σκέψης. Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Τσάπρας, αστροφυσικός στη Χαϊδελβέργη, θα μιλήσει για τη σπουδαία ανακάλυψη του πιο κοντινού «δίδυμου» εξωπλανήτη της Γης. Η Φερενίκη Παναγοπούλου, Δικηγόρος και Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, θα ξεδιπλώσει τα ηθικά και νομικά ζητήματα που εγείρει η τεχνητή νοημοσύνη για τον άνθρωπο. Ο Δρ. Ευάγγελος Λιότζης, Ειδικός Σεξουαλικότητας, θα συζητήσει με το κοινό για την «πιο θετική πλευρά του πορνό» και ο Αντώνης Καλογερόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Επικοινωνίας και Media στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και ερευνητής στο Ινστιτούτο Reuters, θα μιλήσει για τις τις επιπτώσεις που έχουν στην κοινή γνώμη τα social media αλλά και τις κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις που έχει η ενημέρωση στην Ελλάδα γενικότερα. Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Ψυχολόγος και Συγγραφέας, θα εκφράσει τις απόψεις της για την πολιτική κρίση στην Ελλάδα και η Μάρθα Μάτσα, πρωταθλήτρια κολύμβησης και αναπληρώτρια δασκάλα, θα διηγηθεί πώς μπόρεσε να βοηθήσει παιδιά από το μεταναστευτικό ρεύμα στην Ελλάδα να καταπολεμήσουν το φόβο τους για το νερό, απόρροια του κατ’ ανάγκη ταξιδιού τους.

Παράλληλα με τις ομιλίες, για πρώτη φορά οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τέσσερα διαφορετικά και πολύ ενδιαφέροντα Workshops / εργαστήρια με θέμα το ήθος. Η ομορφιά της βιώσιμης ανάπτυξης και οι έννοιες της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των υλικών θα συζητηθούν σε αυτό το Εργαστήριο. Το Εργαστήριο μεταξοτυπίας που θα στηθεί στο Μέγαρο Περιφερειακής Ενότητας της Εύβοιας, θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να μυηθούν στην τέχνη αυτή, κάνοντας ένα custom τύπωμα μόνοι τους πάνω σε τσάντες ή T-Shirts. Τα Νέα της Τέχνης θα πραγματοποιήσουν μία συζήτηση γύρω από την ηθική των μουσείων, ενώ ο Ανδρέας Στεφανίδης και η Ακαδημία Επιχειρηματικότητας θα μυήσουν το κοινό στο Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες.

Τέλος, το 3ο TEDxChalkida έχει τη χαρά να φιλοξενεί την έκθεση ex-Seen, παρουσιάζοντας τη δουλειά δύο εικαστικών, της Γεωργίας Κοτρέτσος και της Άννας Φαφαλιού, σε μία καινοτόμο επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Δημητρίου Σπύρου. Γλυπτά από μάρμαρο και μέταλλο, αλλά και σύγχρονα βιομηχανικά υλικά, όπως το πλαστικό και το plexiglass, που αποκλίνουν από την παραδοσιακή γλυπτική, εγείρουν νέες αναγνώσεις για τα έργα ως ένα αμιγές σύνολο, προκαλώντας τους θεατές να αντιμετωπίσουν την εγκατάσταση ως ένα έργο με δύο δημιουργούς.

Με εργαλεία την επιστήμη και την τέχνη, την επικοινωνία και το διάλογο, το 3ο TEDx Chalkida θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, και υπόσχεται να πραγματοποιήσει και φέτος ένα διαδραστικό ταξίδι γνώσης που θα μείνει αξέχαστο, θέτοντας την πόλη της Χαλκίδας στον παγκόσμιο χάρτη των TED συνεδρίων.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5