ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ συναντά τον Έντβαρντ Μουνκ στο Άμστερνταμ (video, εικόνες)

Μια έκθεση - ταξίδι στη γέννηση του εξπρεσιονισμού

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
108505-215072.jpg

Το 1890 ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ έβαλε τέλος στη ζωή του κάνοντας μια βόλτα στη γαλλική ύπαιθρο. Τρία χρόνια αργότερα ο Νορβηγός ζωγράφος Έντβαρντ Μουνκ απολάμβανε τη βόλτα του ενώ ο ήλιος έδυε μέσα στα φιόρδ του Όσλο. Ξαφνικά είχε μια τρομακτική ενόραση: «Ο αέρας πήρε το κόκκινο του αίματος. Υπήρχε αίμα και γλώσσες φωτιάς πάνω από το μπλε-μαύρο φιόρδ και την πόλη. Αισθάνθηκα μια κραυγή να βγαίνει από τα σπλάχνα μου. Στην πραγματικότητα άκουσα μια κραυγή». Αυτή η γνωστή «Κραυγή» του Μουνκ θα ταξιδέψει μέχρι το Άμστερνταμ για να συναντήσει τη «Γέφυρα της Τρινκετάιγ» του Βαν Γκογκ. Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση του Μουσείου Βαν Γκογκ που εγκαινιάζεται την Παρασκευή και θα είναι ένα πραγματικό ταξίδι στη γέννηση του εξπρεσιονισμού.

Οι διοργανωτές της έκθεσης προσπαθούν να εξερευνήσουν τις ομοιότητες στο όραμα των δύο ζωγράφων για τη ζωή. Και οι δύο απομακρύνθηκαν από το παραδοσιακό στιλ της ζωγραφικής και υιοθέτησαν τα βαθιά στροβιλιζόμενα χρώματα ή τις πυκνές πινελιές. Η έκθεση προετοιμαζόταν εδώ και έξι χρόνια και είναι μια πρώτη ευκαιρία για μια επίσημη συγκριτική μελέτη των δύο μεγάλων εκπροσώπων του εξπρεσιονισμού.

image

Βαν Γκογκ και Μουνκ δεν συναντήθηκαν ποτέ. Στην πραγματικότητα ο Ολλανδός δεν είχε ιδέα για την ύπαρξη του Νορβηγού. Εν αντιθέσει ο Μουνκ, ο οποίος έζησε μέχρι το 1944, πρέπει κάτι να είχε ακούσει για τον μεγάλο ζωγράφο που είχε τραυματίσει τον εαυτό του. «Μπορεί να μην γνωρίζονταν, αλλά αυτοί οι δύο καλλιτέχνες είχαν παρόμοιο αισθητήριο. Έβλεπαν ότι ο κόσμος κραυγάζει για να εκφραστεί με χρώμα», γράφει ο Guardian.

image

Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Όσλο από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, και το Μουσείο Μουνκ σημείωσε ρεκόρ επισκεπτών, με 170.000 εισιτήρια. Στο Άμστερνταμ, αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού το Μουσείο Βαν Γκογκ, μόνο πέρσι, προσέλκυσε 1,6 εκατομμύρια επισκέπτες.

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θωμάς Σιταράς: Γκάφες, μαργαριτάρια και απίθανες ιστορίες από την Ελλάδα μιας άλλης εποχής
Θωμάς Σιταράς: Γκάφες, μαργαριτάρια και απίθανες ιστορίες από την Ελλάδα μιας άλλης εποχής

Ο ίδιος αναφέρεται ως «αθηναιογράφος», και κυρίως ως δημοσιογράφος-συγγραφέας. Το βιβλίο του «Και μη χειρότερα – το φάρμακό σας διά πάσαν νόσον…» είναι γεμάτο με μικρά, αληθινά «φάρμακα διά πάσαν νόσον»

«Ομόνοια - Μια μυθοπλασία» στο Εθνικό θέατρο
Εθνικό Θέατρο – ρεπερτόριο – ελληνικό έργο: Mια πονεμένη ιστορία

Αυτό που περιμένουμε είναι να δημιουργηθεί και να υποστηριχθεί σοβαρά μια σκηνή για τα εκλεκτά ελληνικά έργα του 20ού αι. Και να ανατεθεί στους καλύτερους συγγραφείς μας να γράψουν νέα.

"The Mother of Nepal" documentary Trailer
«Η Μητέρα του Νεπάλ»: Μια ξεχωριστή κινηματογραφική βραδιά για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη σκληρή πραγματικότητα της εμπορίας ανθρώπων (human trafficking), της σεξουαλικής κακοποίησης και της έμφυλης εκμετάλλευσης

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY