Tip of the day

Πού θα βρεις τον νοστιμότερο και φτηνότερο καπνιστό σολομό

Μαζί και μεγάλη ποικιλία σε φρούτα του δάσους αλλά και σπάνια τουρσιά

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Avra

Η Avra, στην κεντρική αγορά της Αθηνάς, κρύβει σπάνιες γκουρμεδιές σε τιμές για φτωχούς πλην τίμιους εραστές της ξεχωριστής νοστιμιάς

Οι σεφ των καλύτερων εστιατορίων της πόλης το μυρίστηκαν πρώτοι, αφού εδώ έβρισκαν από πάντα τα κατεψυγμένα φρούτα του δάσους για τα γλυκά τους -τόσα μπέρις μαζεμένα δεν έχεις ξαναδεί- και σε τιμές που δεν βρίσκεις αλλού. Οι Ρώσοι και οι Πολωνοί της πόλης, το λατρεύουν για τις ρέγκες σε νερό, γλυκόξινες, παχουλές και βουτυράτες που βάζουν στις σαλάτες τους και για τα σπάνια τουρσιά του, όπως το καρπούζι και η πράσινη ντομάτα. Στο ρωσοπολωνικό παράδεισο του Avra, μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά, το ταξίδι ξεκινά με μια βότκα καυτερή σαν τσίλι, και συνεχίζει με σμετάνα-sour cream που λένε και οι άγγλοι -ό,τι πιο απαλό και κρεμώδες στον τομέα των γαλακτοκομικών-, που θα συνδυάσεις με τα κατεψυγμένα πελμένι, τορτελίνια γεμιστά με χοιρινό ή πατάτα εκτός και αν την προτιμήσεις με μια υπέροχη μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα.

Avra

Εδώ πάλι, θα βρεις ζαμπόν μπούτι από αγριογούρουνο, το αυθεντικό χοιρινό καπνιστό λαρδί που απαιτεί μια καρμπονάρα και τη σκόνη καρπάτκα που φτιάχνει στη στιγμή τη νοστιμότερη κρέμα ζαχαροπλαστικής. Στο ψυγείο του Avra, πριν χρόνια ανακάλυψα τις βαλκανικές πηχτές με λαχανικά που κόβονται σε ροδέλες, μια ξεχωριστή άποψη για ένα αλλαντικό, τις οποίες και δεν παραλείπω από κανένα πλατό αλλαντικών όταν έχω κόσμο στο σπίτι.

Avra

Και αφού μαγευτείς από τις γυάλες με τις τεράστιες ποικιλίες αγριομανίταρων, θα καταλήξεις σε κάποια ψαρίσια κονσέρβα με καπνιστά ψάρια, ό,τι νοστιμότερο έχει δει το ψάρι μέσα σε κονσέρβα. Και μην ξεχάσεις το ποντιακό τυρί που φτιάχνει το καλύτερο κιουνεφέ ή μια αλλιώτικη πίτσα στην καπνιστή του εκδοχή. Eγώ έρχομαι εδώ και για το λαδοτύρι της Ζακύνθου, ένα δυνατό, βαρβάτο, πικάντικο τυρί με χαρακτήρα που δεν το βρίσκεις στα σούπερ-μάρκετ, καθώς δεν το επιτρέπει η μικρή του παραγωγή.

Ο κυρίως, λόγος, ωστόσο, που θα σε φέρει ως εδώ, είναι η κοιλιά του καπνιστού σολομού αλλά και η τιμή της, που δεν έχει καμιά σχέση με την κλασική τιμή του φιλέτου, που συνήθως συναντάμε στην αγορά: ο πιο βουτυράτος, μυρωδάτος καπνιστός σολομός σε τιμή του ονείρου. Δεύτερος λόγος, τα σπάνια, κατεψυγμένα κίτρινα βατόμουρα που λατρεύει η Μαντόνα για τις θαυματουργές τους ιδιότητες και εμείς για τη νοστιμιά τους.

Avra, Αρμοδίου και Αθηνάς 14, 2103218775

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ