Tip of the day

Πού θα φτιάξεις το φωτιστικό που ονειρεύτηκες αλλά δεν βρίσκεις στην αγορά

Το φως είναι το άλφα και το ωμέγα του ντεκό

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Fos

Το Fos στην Eρατοσθένους στο Παγκράτι, θα φτιάξει το καπέλο του φωτιστικού σου όπως το θέλεις και θα φωτίσει τον χώρο με το προσωπικό σου γούστο

Όσο γούστο και φινέτσα και να καταθέσεις σε ένα χώρο, αν δεν τον φωτίσεις σωστά δεν πρόκειται να κλέψει καμιά εντύπωση. Αντίθετα, και το πιο ταπεινό δωματιάκι μπορεί να σε αγκαλιάσει σαν ερωτευμένη αγκαλιά αν πατήσεις τον σωστό διακόπτη. Αν σου έχουν μάθει να εστιάζεις στον καναπέ, εσύ κάνε την ανατροπή και εστίασε στο αμπαζούρ. Θα σου κοστίσει φτηνότερα και μάλιστα με ασύγκριτο εφέ. Αν έχεις βαρεθεί το χώρο σου, που πια δεν σε κάνει να ονειρεύεσαι, μην μπεις στον μπελά της ανακαίνισης, άλλαξέ του τα φώτα για να σου πει μια καινούργια, ολόφρεσκη ιστορία πάνω σε ένα παλιό μοτίβο.

Fos

Ο κύριος Τάκης Γεωργακόπουλος, τζέντλεμαν και άντρας με στιλ παλιάς, αστικής αθηναϊκής κοπής, αυτό το ξέρει από 11 χρονών. Από τότε που ξεκίνησε η μαθητεία του στη σφαίρα του φωτός. Στο μεταξύ κατάφερε να τελειώσει το νυχτερινό γυμνάσιο και με το καλό το 1974, σαν απολύθηκε από το στρατό, έστησε τη δική του επιχείρηση στη Βουλιαγμένης. Οι παλιότεροι μπορεί να θυμούνται το εντυπωσιακό εκείνο μαγαζί με τα χιλιάδες πολύχρωμα φωτιστικά, που σαν περνούσες από τη βιτρίνα του τη νύχτα ήθελες να πετάξεις ότι σε φώτιζε ως τότε και να λουστείς σε καινούργιους πολυελαίους, εμπριμέ καπέλα, τιγρέ αμπαζούρ, δαντελωτά και φτερένια καπελάκια.

Fos

Την ίδια ιδέα είχε και κάθε διάσημος ντεκορατέρ της εποχής, χλιδάτα, μοδάτα, τρέντι μαγαζιά/εστιατόρια/μπαρ/ξενοδοχεία είχαν οπωσδήποτε τη σφραγίδα του κυρίου Τάκη στο φωτισμό τους, κάθε ντιζάινερ που το μυαλό του φωτιζόταν από μια καινούρια φαεινή ιδέα για έναν πολυέλαιο νέας γενιάς σε κείνον προσέτρεχε για να τον κάνει πραγματικότητα.

Fos

Κάποτε ο κύριος Τάκης έκλεισε τη Βουλιαγμένης αλλά πώς να βγει στη σύνταξη ένας άνθρωπος που από τα 11 έχει μάθει να δημιουργεί στο εργαστήρι του; Ούτε καν το τζετ-σκι που είναι η μεγάλη αγάπη του δεν κατάφερε να τον κρατήσει μακριά από τη δουλειά. Και να τον, κοντά στον νεότερο. Για τον Γιάννη Μαρούντα, πάλι, το (μπρούτζινο) φωτιστικό ήταν μια οικογενειακή παγκρατιώτικη υπόθεση. Τα βρήκαν μαζί στο καινούργιο μαγαζί της Ερατοσθένους, που πια είναι μια κλασική ιστορία φωτισμού για τη γειτονιά αλλά και για ολόκληρη την Αθήνα και την Ελλάδα-μη σου πω.

Ο κύριος Τάκης θα μεταμορφώσει σε ποπ/σοφιστικέ/ ντιζάιν/εμπριμέ ιστορία το κλασικό φωτιστικό της γιαγιάς, αρκεί να διαλέξεις το κομμάτι ύφασμα και το στιλ που σου ταιριάζει αλλά έχει και πολλές έτοιμες ιδέες να σου προτείνει, φόρμες και καπέλα που δεν έχεις ξαναδεί, απλίκες όπως δεν τις είχες ποτέ φανταστεί.

Fos

Όσο περιπλανιέσαι ανάμεσα σε διαφορετικές απόψεις για ένα φως, οι δυο αγαπημένες καρδερίνες του κυρίου Τάκη στα κλουβιά τους είναι η καλύτερη ηχητική υπόκρουση για να οδηγήσει την απόφασή σου. Τέχνη δύσκολη και ακριβοπληρωμένη, τέχνη που χάνεται, αφού δεν ξέρω κανέναν που να ονειρεύεται να γίνει αμπαζουράς, τέχνη που θα επιβιώνει όσο υπάρχουμε και όσο χτίζουμε καινούργια σπιτικά, αναζητώντας το ιδανικά φωτισμένο σκηνικό για τις ιδιαίτερες στιγμές της ζωής μας.

Fos, Ερατοσθένους 28, Παγκράτι, 2107512281

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ