Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Γιάννης Στεμπίλης: «Πιθανές απιθανότητες» στην Art Zone 42

Γιάννης Στεμπίλης: «Πιθανές απιθανότητες» στην Art Zone 42
Ε, το λοιπόν, ό,τι και να είναι τ' άστρα, εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω, μεικτή τεχνική

Τι ακριβώς αποθανατίζουν οι «Πιθανές Απιθανότητες» και ποια είναι η σημασία του τίτλου της δεύτερης ατομικής του έκθεσης στην Art Zone 42;

Ο Στεμπίλης παρουσιάζει διασημότητες από τον χώρο των τεχνών και του θεάματος σε φαινομενικά απίθανες σκηνές, που είτε πάνε τελείως κόντρα με τον χαρακτήρα τους, είτε αυτές μπορεί να συνδέονται ενδόμυχα μεταξύ τους με τη μορφή ορισμένων λεπτομερειών, που γίνονται ξεκάθαρες όταν κάποιος παρατηρεί τα έργα. Τοποθετεί δύο διαφορετικές κανονικότητες σε μία, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που ίσως να υπήρχε όντως σε κάποια άλλη ζωή ή να αποτελούσε αρμονία σε ένα άλλο σύμπαν.

Ας πάρουμε ως παραδείγματα τα έργα ‘’Two-Iggy’’, όπου ο Iggy Pop με την Twiggy στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον και αυτό που τους ενώνει είναι απλά η συν-ένωση του ονόματός τους, η Sade που διαφημίζει τα, πάλαι ποτέ, ομόηχα γνωστά τσιγάρα και ο Ζήκος – Χατζηχρήστος που διασκεδάζει μετά μουσικής παρέα με τον LL Cool J.

Η έκθεση χαρακτηρίζεται από λογής εικαστικά λογοπαίγνια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα με υπαρκτούς χαρακτήρες σε φανταστικές σκηνές.

Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και πρέπει να σημειωθεί είναι ότι όλες οι δημιουργίες του Γιάννη Στεμπίλη, λόγω και της ενασχόλησης του για πάρα πολλά χρόνια με το σχεδιασμό κοσμημάτων, είναι λαξευμένες πάνω σε μέταλλο, τουτέστιν ψευδάργυρο, μπρούτζο,χαλκό και ορείχαλκο, τις οποίες ο καλλιτέχνης δουλεύει σκαλίζοντας ,οξειδώνοντας αλλά και καίγοντας το, γιαυτό και το κάθε ένα έργο από αυτά χρειάζεται τουλάχιστον λόγω φόρτου εργασίας, δύο μήνες για να ολοκληρωθεί. Οι παραστάσεις που αποκαλύπτονται είναι εξαιρετικά λεπτομερείς και κάθε πιθανότητα λάθους μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για το ίδιο το έργο, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικής καλλιτεχνικής σημασίας. Επιπλέον, οι σκιάσεις στις φόρμες και στις μορφές επιτυγχάνονται με τον ακριβή καταμερισμό του πλήθους των χιλιάδων τελειών πάνω στη μεταλλική πλάκα. Τέλος, ο καλλιτέχνης διανθίζει τα έργα του με μεταλλικό χρώμα, το οποίο απλώνει με μαεστρία πάνω στη επιφάνεια ώστε να καλύπτει με μαθηματική ακρίβεια συγκεκριμένα σημεία, σκαλισμένα και μη.

Το σύνολο που προκύπτει είναι ένα άρτιο αποτέλεσμα, όπου βαθιά βλέμματα, αστραφτερά χαμόγελα, μορφασμοί, εκφράσεις, κινήσεις σωμάτων, που, παρά τη δυσκολία πλάσης του υλικού, μοιάζουν εξαιρετικά αέρινα και με παιχνιδιάρικη διάθεση μας ωθούν να συμβαδίσουμε με τις προθέσεις και τις διαθέσεις των πρωταγωνιστών τους.

Τζωρτζίνα Θέου, Ιστορικός Τέχνης / Curator – Ιδιοκτήτρια γκαλερί

Γιάννης Στεμπίλης - βιογραφικό

Ο Γιάννης Στεμπίλης γεννήθηκε το 1968. Από το 1986 και για τρεις δεκαετίες υπήρξε σχεδιαστής κοσμημάτων. Εδώ και μερικά χρόνια πάντρεψε τις τεχνικές του ικανότητες στην κατεργασία των μετάλλων με το ενδιαφέρον του για τις εφαρμοσμένες και εικαστικές τέχνες. Ετσι προέκυψε ένα δικό του υβριδικό εικαστικό ύφος με έργα σκαλισμένα και διαμορφωμένα πάνω σε μέταλλα, που συχνά κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να ξεφύγουν από το τελάρο και να διεκδικήσουν τον τρισδιάστατο χώρο.

Κάθε έργο θέλει από 2 έως 6 μήνες για να ολοκληρωθεί. Έχει λάβει μέρος σε περίπου 60 ομαδικές εκθέσεις, κοσμήματος και εικαστικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε γκαλερί,σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις ,art fair και πολιτιστικούς οργανισμούς.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Biennale νέων καλλιτεχνών της Ευρώπης στη Λισαβόνα το 1994, καθώς και στην Βiennale του Λονδίνου το 2021. Έχει επίσης λάβει μέρος στην Art Athina 2023 με την γκαλερί Art Zone 42, όπου πραγματοποιεί και τη δεύτερη ατομική του έκθεση.