Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Η Ιωάννα Λημνιού παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Breeder

"Though as a ghost, I shall lightly tread, the summer fields" σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού

Η Ιωάννα Λημνιού παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Breeder
Ιωάννα Λημνιού, Apple Thieves, 2024, λάδι σε καμβά, 180 x 160 εκ.

H γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Ιωάννας Λημνιού στην γκαλερί, με τίτλο "Though as a ghost, I shall lightly tread, the summer fields" σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού. Περιλαμβάνει ένα νέο σώμα ζωγραφικών έργων, στο οποίο η εικαστικός διερευνά θέματα που αφορούν στην σχέση ανθρώπου και ζώου, σκηνές από την αγροτική ζωή, την κοινωνικότητα, καθώς και τις απόκρυφες πτυχές του τοπίου, ζητήματα τα οποία επανέρχονται συχνά στη δουλειά της. Ο τίτλος, προέρχεται από ένα χαϊκού του Χοκουσάι το οποίο συνέθεσε στο τέλος της ζωής του, αποκαλύπτοντας το μυστικιστικό βίωμα του ζωγράφου, καθώς φαντάζεται τον εαυτό του να περιπλανιέται στο τοπίο ως μια άυλη υπόσταση στη μεταθανάτια ζωή. Η Λημνιού χρησιμοποιεί με δεξιοτεχνία έντονα χρώματα, απεικονίζοντας πορτρέτα και τοπία που αφηγούνται ιστορίες και μας συστήνουν τους χαρακτήρες των έργων της. Έχοντας έντονο το βίωμα της υπαίθρου, η επαφή της με την λαϊκή ζωγραφική και τις αγροτικές πρακτικές, προσδίδει μια σχεδόν πνευματική ποιότητα στη δουλειά της. Η μελαγχολία που κυριαρχεί στην ζωγραφική της λειτουργεί ως κατώφλι μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, προσδίδοντας την αίσθηση ενός αέναου χώρο-χρόνου.

Η Λημνιού κατασκευάζει εικόνες που παραπέμπουν σε μια παλαιότερη νοσταλγική εποχή, όπου οι άνθρωποι ζούσαν και δούλευαν ομαδικά στα χωράφια των ελληνικών αγροτικών περιοχών. Μέσω της ενασχόλησής της με την ιστορία της ζωγραφικής, αναζητάει συνεχώς τρόπους με τους οποίους επαναπροσδιορίζει και αναδεικνύει την πρακτική της στη σύγχρονη εποχή. Στιγμές καθημερινών κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως σκηνές εργασίας ή εορταστικών τελετουργιών απεικονίζονται συνεχώς στο έργο της. Οι χαρακτήρες της αλληλοεπιδρούν με παιχνιδιάρικο τρόπο με τους θεατές, συχνά ξεπερνώντας τα όρια του καμβά, ψάχνοντας τρόπους για να μας αποκαλυφθούν. Η Λημνιού είναι μια αφηγήτρια, όπου κάθε έργο της αντικατοπτρίζει μια ιστορία, μια σκηνή, έναν ή πολλούς χαρακτήρες που εμπλέκονται σε κάποια δράση. Η ανθρώπινη παρουσία ενυπάρχει, ακόμα και στην απουσία των μορφών, λειτουργώντας ως απόδειξη της συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης. Πολλές φορές, καθημερινές δραστηριότητες, φαινομενικά ασήμαντες, έρχονται στο προσκήνιο. Άνθρωποι που δουλεύουν στα χωράφια, κάποιος που οδηγεί το ποδήλατό του, ένας άλλος που προσέχει τον κήπο του. Ένα αίσθημα φροντίδας εμφανίζεται τόσο στον τρόπο που η ζωγράφος δημιουργεί τα έργα της όσο και στον τρόπο που οι σκηνές εκτυλίσσονται σε αυτά.

Ιωάννα Λημνιού - βιογραφικό

Η Ιωάννα Λημνιού, γεννημένη το 1987, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ προηγουμένως σπούδασε Σχεδιασμό Μόδας και Συντήρηση έργων τέχνης και αρχαιοτήτων.

Στις πρόσφατες εκθέσεις της περιλαμβάνονται οι εκθέσεις "Moons" Enari Gallery, Άμστερνταμ (2023), "LNDN BRLN FEST" Romantso, Αθήνα (2023), "Looking With The Eyes of Love", The Breeder Gallery, Αθήνα (2023), "In Motion", Enari Gallery, Άμστερνταμ (2022), "Soufli & Siden", Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Αθήνα (2022), "Elpis", Kyan Athens (2022), "NEMESIS", The Holy Art, Λονδίνο (2021), "ERGA", Βυζαντινό Μουσείο, Αθήνα (2019).
Έχει συμμετάσχει σε ένα residency στην Κύθνο (Thermia Project, 2023) και σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο Σουφλί (Soufli & Siden, 2019) με την ΑΣΚΤ, το Πανεπιστήμιο Konstfack και το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

Η Ιωάννα Λημνιού παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Breeder
Η Ιωάννα Λημνιού παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Breeder
από 25/04/2024 έως 25/05/2024

κάθε Σάββατο 11:00-17:00

από 25/04/2024 έως 25/05/2024

κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00-19:00