Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Ανταύγειες Φωτός - Light Codes: Η πρώτη ατομική έκθεση της Elena Kos στο artworx

Ανταύγειες Φωτός - Light Codes: Η πρώτη ατομική έκθεση της Elena Kos στο artworx

Την πρώτη ατομική έκθεση της Elena Kos (κατά κόσμον Έλενας Κωνσταντοπούλου), με τον εύγλωττο τίτλο «Ανταύγειες Φωτός-Light Codes», παρουσιάζει η γκαλερί artworx. Με αυτή την έκθεση η Μαρία Ξανθάκου και η Ιζαμπέλα Φρανσές συστήνουν στο κοινό μια ταλαντούχα νέα καλλιτέχνιδα.  

Γεννημένη σε πολιτική οικογένεια, κόρη της διπλωματικής υπαλλήλου Φωτεινής Τομαή και του νομικού και πολιτικού Νίκου Κωνσταντόπουλου, ήρθε από πολύ νωρίς σε επαφή με σημαντικές προσωπικότητες, διανοούμενους και καλλιτέχνες που την επηρέασαν βαθιά με το έργο και την παρουσία τους και την προσανατόλισαν στον κόσμο της τέχνης.

Τα έργα που παρουσιάζει στην πρώτη της ατομική έκθεση,  πλημμυρισμένα από φως και χρώματα, γεμάτα εκρήξεις και δημιουργικές εντάσεις, μεταφέρουν και μετουσιώνουν τον ιερό χώρο της φύσης, προσφέροντας ίαση. Πλάθει κόσμους παιχνιώδεις που μας ταξιδεύουν σε τόπους παραμυθένιους, αλλά και σε μαγικούς βυθούς, στους οποίους μας καλεί να «βουτήξουμε», για να ανοιχτούμε σε νέους, έμπλεους χαράς, ορίζοντες. Ο ερχομός της κόρης της Άρτεμης πριν δύο χρόνια την έχει σαφώς επηρεάσει στον τρόπο που στέκεται απέναντι στη ζωγραφική, αλλά και στην ίδια τη ζωή.

«Οι καλλιτέχνες διαθέτουμε εκείνα τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να μετασχηματίζουμε την ενέργεια και να συνδέουμε τον ορατό με τον αόρατο κόσμο», επισημαίνει η Έλενα Κωνσταντοπούλου. «Είναι καθήκον μας να υπηρετούμε  με σεβασμό όσους παρατηρούν τα έργα μας, αλλά ταυτόχρονα μας ανήκει και η ευθύνη αφυπνίζοντας τον προβληματισμό τους, να τους μεταδίδουμε με τα έργα μας τη συχνότητα υψηλής δόνησης. Η ίδια αισθάνομαι βαθιά ευγνωμοσύνη να κουβαλάω με την τέχνη μου, και μάλιστα με μεγάλη ταπεινότητα, το τεράστιο φορτίο της ιερής γιατρειάς της ψυχής των ανθρώπων που έρχεται από τον αρχαίο κόσμο, και να τον μεταφέρω  στον δικό μας

Από την πλευρά της η μητέρα της ζωγράφου, πρεσβευτής ε.τ. συγγραφέας, ιστορικός Φωτεινή Τομαή, επισημαίνει:

«Έχω καταλήξει  στο συμπέρασμα πως δεν αρκεί να έχει ταλέντο ένας ζωγράφος, αλλά να μπορεί να  υποστηρίξει το έργο του συνειδησιακά και, παρακολουθώντας την Έλενα, διαπιστώνω πως το έχει  επιτύχει ζώντας και δουλεύοντας μέσα στη φύση, από την οποία παίρνει ενέργεια και τη μεταφέρει στα έργα της: το νερό, η γη κι ό,τι βρίσκεται μέσα και πάνω τους, μαζί κι ο άνθρωπος, αλληλοεπιδρούν. Αυτό είναι ακριβώς που επιδιώκει να περάσει στα έργα της συνδυάζοντας ύλη, πνεύμα, λογική, συναίσθημα και φαντασία. Ο κύκλος της ζωής, η μαγεία της Δημιουργίας και το κλικ που μεσολαβεί ανάμεσα στο τέλος και τη νέα αρχή της ζωής, που δεν σταματά και διαρκώς αναγεννιέται, αποτυπώνεται στα έργα της. Στη δική της θέαση του κόσμου μήτρα είναι η θάλασσα, το νερό, και μητέρα η γη… Είναι ευτυχία να βρεθεί κανείς συνεπιβάτης μαζί της και με τα δικά της μάτια να δει διαφορετικά τον κόσμο μας

Ο κορυφαίος διεθνής γλύπτης Κώστας Βαρώτσος σημειώνει για τη δουλειά της Έλενας Κωνσταντοπούλου: «Όλα τα χρόνια στο πανεπιστήμιο έψαχνα στους φοιτητές μου το πραγματικό και όχι τη φόρμα, έψαχνα το πάθος χωρίς τη στρατηγική, έψαχνα αυτή τη μοναδική αλήθεια που μόνο οι νέοι γνωρίζουν. Και πρέπει να πω πως στη δουλειά της Έλενας  χάρηκα πολύ επειδή βρήκα μια δουλειά αληθινή, γεμάτη πάθος και μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον. Η πινελιά της  περιγράφει και υπόσχεται  τα μαγικά ταξίδια που θέλει να σε πάει. Εύχομαι, Έλενα, να έχεις τη δύναμη και το κέφι να μας ταξιδεύεις και στο μέλλον, με τον ίδιο τρόπο, έτσι όπως κάνεις τώρα…»