Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Απόπλους: Η Αντιγόνη Παγώνα στην Γκαλερί του Νότου

Απόπλους: Η Αντιγόνη Παγώνα στην Γκαλερί του Νότου

Πρόκειται για την δεύτερη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδος και όπως αναφέρει στον κατάλογο η ιστορικός Τέχνης Άννα Χασανάκου που επιμελείται την έκθεση: «Η Παγώνα στρέφεται και πάλι στην φωτογραφία τοπίου και πιο συγκεκριμένα στην θαλασσογραφία. Η ίδια, εργαζόμενη επί 20 και πλέον χρόνια στον τομέα της ναυτιλίας με έδρα την πόλη του Πειραιά, μας προσφέρει τις εικόνες των δικών της θαλασσινών περιπλανήσεων, επιστρέφοντας στο ίδιο το σημείο αφετηρίας της, στο λιμάνι του “Απόπλου” της, στον Πειραιά.

Βράχοι, ακτές, λιμάνια, πελάγη, λεπτομέρειες πλοίων αποτελούν την θεματολογία των εικόνων της που μεταμορφώνονται, καθώς δεν διστάζει να πειραματιστεί είτε με τους όγκους, τις επιφάνειες και τις οπτικές γωνίες, είτε απομονώνοντας λεπτομέρειες, είτε εκμεταλλευόμενη το φως και το χρώμα που συχνά τους προσδίδει μεταφυσική χροιά. Η Πάγωνα δημιουργεί λιτές εικόνες με έντονο μυστηριακό στοιχείο. Τα έργα της στέκονται άχωρα και άχρονα, χωρίς να μαρτυρούν συγκεκριμένη τοποθεσία ή χρονική στιγμή. Τα 2:1 κινηματογραφικά κάδρα χορταίνουν το μάτι του θεατή, ενώ η αυστηρότητα του τετραγώνου, σε άλλες περιπτώσεις, τον οδηγεί στο δικό της σημείο ενδιαφέροντος.

Η καλλιτέχνις, τόσο στις ζωγραφικές όσο και στις φωτογραφικές της απόπειρες, αναζητά πάντα τους τόπους που θα την οδηγήσουν σε μια διεργασία ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας. Η πραγματικότητα της πανδημίας και των συνεπειών της προσδίδουν στις εικόνες της μια θεραπευτική διάσταση, ιδωμένες ως μια όαση ελευθερίας και ψυχικής διαφυγής”.

Eπιμέλεια Έκθεσης: Άννα Χασανάκου