Θεματα

O Jef Maarawi έρχεται στον Athens Voice 102.5

Ο Συρο-Βραζιλιάνος (αλλά Αθηναίος) μουσικός μας δίνει το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Jef Maarawi
Jef Maarawi © Ευτυχία Βλάχου

O Jef Maarawi καλεσμένος του Γιάννη Νένε, στον Athens Voice 102.5, την Παρασκευή 14 Μαΐου, στις 11 π.μ, μιλά για το νέο του άλμπουμ “Terra Papagali”

Τι προσέχεις πρώτα στον Jef Maarawi; Εντάξει. Πρώτα αναρωτιέσαι πώς προφέρεται το όνομά του. Μετά όμως, ακούγοντας τα τραγούδια του, αυτό που προσέχεις πρώτο είναι η ένθερμη, εγκάρδια, τεράστια, πλούσια ερμηνεία του. Ερμηνεία καλλιτέχνη που ορίζει το υλικό του, το έχει δομήσει προσεκτικά και με αγάπη, το έχει σμιλέψει με λεπτομέρεια, το έχει λειάνει, γυαλίσει, και το έχει αφήσει ελεύθερο να αναπνέει στον αέρα. Μάλλον επειδή είναι και ηθοποιός. Ερμηνεύει τις ιστορίες του στα τραγούδια του, σαν ταινίες μικρού μήκους.

Jef Maarawi
Jef Maarawi © Ευτυχία Βλάχου

Ο Jef Maarawi, με μητέρα Βραζιλιάνα και πατέρα Σύρο αλλά “πατρίδα” του την Αθήνα που την αγαπάει ίσως περισσότερο από κάποιους από εμάς (την επέλεξε ως βάση του, εδώ ζει, δουλεύει στο θέατρο και ηχογραφεί τους δίσκους του στην Inner Ear), κυκλοφορεί στις 14/5 ένα καινούργιο άλμπουμ (σε φωτεινό, βραζιλιάνικο, κατακίτρινο βινύλιο) με τίτλο “Terra Papagali”. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο που θέλει ένα φορτίο παπαγάλων κάποτε να ανατράπηκε στα περίχωρα της Αθήνας απελευθερώνοντας έτσι εκατοντάδες παπαγαλάκια που λέγεται ότι έχουν εποικίσει πλέον τα αλσύλια της Αττικής, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι λέγοντας “Χώρα Παπαγάλων”, ο Jef, θα μπορούσε να εννοεί την Αθήνα.

Θα μας το εξηγήσει, μαζί με πολλά άλλα στη συνέντευξη/podcast που θα δώσει την Παρασκευή 14/5 και ώρα 11.00 το πρωί, στην εκπομπή του γράφοντος, στον Athens Voice 102.5. 

Jef Maarawi - Forest (Official Video)

Ο Jef Maarawi, ήρθε στη μουσική σκηνή της πόλης αρχικά με το συγκρότημά του, τους Egg Hell, το 2007, δίνοντας σε μία δύσκολη περίοδο ένα έξυπνο πρώτο άλμπουμ αστικής φολκ που ενίοτε ξεσπούσε σε ένα πανδαιμόνιο γιορτής, άλλοτε ο ήρωάς του απολάμβανε το βάσανό του και άλλοτε έβγαινε στις ταράτσες κι άπλωνε το κάθε τραγούδι στον ουρανό και σε έκανε να βρίσκεσαι σε μεγάλη αρένα λίγο πριν εμφανιστούν οι Oasis ή οι Coldplay ή οι U2 ή ο George Harrison σόλο στην ινδική του περίοδο, με Θιβετιανά κουδουνάκια και ψαλμωδίες.

Jef Maarawi - Supermarket (Official Video)

Στα επόμενα άλμπουμ, το “Once Part of a Whole Ship” (Inner Ear, 2014) και το “Comfort Food” (Ιnner Ear, 2017), ο Jef ξεδιπλώνει ένα ρεπερτόριο σαν μουσική βιβλιοθήκη με αναφορές σε μεγάλα κεφάλαια όπως η urban folk, η americana, η καλιφορνέζικη ψυχεδέλεια και οι παραπλανητικές μπόσα νόβα.

Jef Maarawi - LA (Official Audio)

Τώρα, έρχεται ίσως πιο προσηλωμένος στην ακουστική folk μεταμφιεσμένη σε samba rock με το “Terra Papagali” και δίνει τα ωραιότερα τραγούδια που έχουμε ακούσει στην (πλούσια και δημιουργική -λόγω καραντίνας) χρονιά μέχρι στιγμής. Υπέροχες pop μελωδίες που κρύβουν στις στροφές ένα ράγισμα στη φωνή, μικρές κραυγές, ξαφνική τζαζ διάθεση, μία δροσιά στους στίχους του που μού θύμισε την Joni Mitchell και την αφηγηματική διάθεση του Dylan αλλά με τον τρόπο του Jef: ενήλικη pop με ένα παιδικό attitude κρυμμένο κάπου μέσα στην κατασκευή της.

Σαν πιο μεγάλος ηλικιακά, μπόρεσα να βρω μία γνήσια, ‘70ς καρδιά να χτυπάει στη “Χώρα των Παπαγάλων” σαν να την ευλόγησε ο Cat Stevens και την πότισε σανγκρία ο Caetano Veloso.

Jef Maarawi - How To Sustain Minor Losses (Official Audio)

Με μεγάλη χαρά που αρχίζει έτσι το καλοκαίρι, στις 11.00 το πρωί της Παρασκευής 14/5, στον Athens Voice 102.5 θα υποδεχθούμε τον Jef Maarawi για να τον ρωτήσουμε για τα τραγούδια του, τις ιστορίες του και την Αθήνα-πατρίδα του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ