Αρχειο

Το ΚΚΕ ως θρησκευτικό κόμμα

Ο Δημήτρης Φύσσας παραθέτει και σχολιάζει μια προεκλογική δήλωση της κ. Παπαρήγα στην Πετρούπολη  

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
9739-31956.jpg

Η κ. Παπαρήγα, μιλώντας το Σάββατο 30 του Οκτώβρη στην Πετρούπολη, δήλωσε

«Δρομολογούνται ανακατατάξεις, στο πολιτικό σκηνικό, με βάση τους κ. Δημαρά, Ψωμιάδη, Τατούλη, Μητρόπουλο. Μπορεί ο κ. Δημαράς, ένα μεσαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να φέρει ανακατατάξεις; Πίσω του είναι δυνάμεις του οικονομικού κατεστημένου, που τώρα δοκιμάζουν το πείραμα Δημαρά, όπως το 2006 δοκίμασαν το πείραμα Τσίπρα. Μέσω αυτών των 'μαϊμού' σχημάτων θέλουν να φέρουν ανακατατάξεις». (Αντιγράφω αυτολεξεί και δίχως προσθαφαιρέσεις από την ηλεκτρονική έκδοση της «Ελευθεροτυπίας»)

Αν ψηφίζετε ΚΚΕ, και πριν διαβάσετε παρακάτω, σας παρακαλώ αναρωτηθείτε μέσα σας: «Με ικανοποιεί αυτή η δήλωση; Έχει λογική σ΄ αυτά που λέει; Μήπως κάτι δε στέκεται πολύ καλά;»

Λέξη – κλειδί είναι οπωσδήποτε οι «ανακατατάξεις», με τις οποίες αρχίζει και τελειώνει η δήλωση, σε σχήμα «κύκλος». Οι κακοί θέλουν να φέρουν ανακατατάξεις. Γιατί είναι κακές οι ανακατατάξεις; Γιατί θέλουν να φέρουν «αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό». Και γιατί αυτό είναι κακό; Μήπως είναι ικανοποιητικό το πολιτικό σκηνικό ως έχει; Όχι βέβαια, ούτε του ΚΚΕ τού αρέσει. Απλώς, δε θέλει να τις φέρουν άλλοι τις ανακατατάξεις. Γιατί; Προφανώς θέλει να τις φέρει αυτό, το ΚΚΕ, και μάλιστα μόνο του. Ε, ας τις φέρει. Το εμποδίζει κανείς; Δημοκρατία έχουμε, τα μέσα δεν του απολείπουν («902» τηλεόραση, «902» ραδιόφωνο, βουλευτές, «Οδηγητής», ΠΑΜΕ,  «Ριζοσπάστης», ΠΚΣ, κρατική επιχορήγηση ως νόμιμο κόμμα, «Σπίτι του λαού», «Τυποεκδοτική»- τώρα μάλιστα με τις απολύσεις πάει και καλύτερα οικονομικά- και τόσα άλλα), ας τις φέρει. 

Ελαφρώς … εξεζητημένος, όμως, είναι ο αχταρμάς των ονομάτων. «Οι δυνάμεις του οικονομικού κατεστημένου» βρίσκονται πίσω από τους πέντε αναφερόμενους πολιτικούς. Από τις ίδιες σκοτεινές δυνάμεις, λοιπόν,  κινούνται σα μαριονέτες / αχυράνθρωποι ο Τσίπρας (πρώην κνίτης, πρόεδρος του Συνασπισμού), ο Μητρόπουλος (πρώην ΠΑΣΟΚ, συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ), ο Δημαράς (διαγραμμένος από το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητος τώρα βουλευτής, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής), ο Τατούλης (πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ανεξάρτητος υποψήφιος περιφερειάρχης στην Πελοπόννησο) και ο Ψωμιάδης (ακροδεξιός νεοδημοκράτης, πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας). Ο  ΛΑΟΣ, που δεν αναφέρεται ευθέως, είναι ωστόσο ωσεί παρών, αφού ψηφίζει Τατούλη και Ψωμιάδη. 

Ποιες είναι άραγε αυτές οι «δυνάμεις του οικονομικού κατεστημένου»; (Δεν πιστεύω να περιλαμβάνεται σ΄ αυτές  και η εταιρία «Γερμανός», με την τωρινή ή την παλιά ιδιοκτησία της). Πώς γίνεται αυτές οι τρομερές δυνάμεις να καθοδηγούν συγχρόνως, συνάμα και ταυτόχρονα τον Τσίπρα και το Δημαρά, τον Τατούλη και τον Ψωμιάδη, χωρίς να ξεχνάμε το Μητρόπουλο; Πώς γίνεται οι ίδιοι να βγάλανε στο προσκήνιο τον Τσίπρα το ΄6 και το Δημαρά το ΄10; Τι πληροφορίες ή επιχειρήματα  έχει η κ. Παπαρήγα για να πείσει το ακροατήριό της ότι αυτά που λέει αληθεύουν; Αλλά έστω ας ξεχάσουμε την απουσία πειθούς. Ας πούμε ότι πρόκειται για «πολιτική εκτίμηση». Τότε, αν το θέμα είναι η γενική πολιτική, οι πέντε αυτοί έχουν μεγάλες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους (μόνο ένας τρελός θα θεωρούσε ομοϊδεάτες τον  Τσίπρα και τον Ψωμιάδη) και συνεπώς δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο τσουβάλι. Αν το θέμα είναι το Μνημόνιο, τότε ακόμα χειρότερα: τέσσερις στους πέντε είναι κάργα αντι- μνημονιακοί, δηλαδή δυνάμει σύμμαχοι του «τιμημένου» (αν το «τιμημένο» καταδεχόταν ποτέ να έχει συμμάχους).  Άρα; 

Άρα, εξήγηση για το περιεχόμενο αυτής της εκπληκτικής δήλωσης δεν υπάρχει: απλούστατα το ΚΚΕ έχει απονείμει στον εαυτό του το δικαίωμα να λέει (στους οπαδούς του) ό,τι θέλει, ακόμα και τον πιο ακραίο παραλογισμό. Η δήλωση λοιπόν δεν έχει καμιά εσωτερική λογική. Έχει όμως εξωτερική: να διατηρηθεί η συσπείρωση των οπαδών, με παρωπίδες και ωτασπίδες. Για να κρατηθούν αυτοί αμόλυντοι από κάθε μη - ΚΚΕ σκέψη, το ΚΚΕ απαλείφει τις διαφορές μεταξύ των άλλων πολιτικών δυνάμεων, εμφανίζει τους πάντες να συνωμοτούν εναντίον του και  παράλληλα συκοφαντεί αυτόματα  ως «αντικομμουνισμό» οποιαδήποτε φωνή κριτικής στην πολιτική του. Μαύρο – άσπρο και καθαρίσαμε από τα πολλά πολλά (κι ας είμαστε, με κάτι τέτοια, κέντρο διερχομένων, με ποσοστό σταθερά εκεί γύρω στο 8%. Όποιοι δεν αντέχουν τέτοιες δηλώσεις, όπως οι παραπάνω, ας φεύγουνε).  

Πολιτικός αυτισμός, μανία καταδίωξης, διαζύγιο από την κοινή λογική, ψυχολογία απόλυτης αλήθειας και -πάνω απ΄ όλα- η μήτρα κάθε απλούστευσης: το διαβόητο «Όστις μη μετ΄ εμού, κατ΄ εμού εστίν» (Όποιος δεν είναι μαζί μου, είναι εναντίον μου), όπως είπε και ο Χριστός. Διαφορετικά, Ιερά Εξέταση. Ή δίκες της Μόσχας: μ΄ άλλα λόγια, καθαρός διαλεκτικός υλισμός. 

Υ.Γ. Από το τσουβάλιασμα λείπουν, παραδόξως, η Μπακογιάννη κι ο Κουβέλης. Αυτοί φρέσκοι φρέσκοι είναι ως νέοι ηγέτες, γιατί να μην παίζουν στις «ανακατατάξεις» που οραματίζεται το «τιμημένο»; Αβλεψία της κ. Παπαρήγα ή συνειδητή αντικομμουνιστική προβοκάτσια του δημοσιογράφου που κατέγραψε τη βαρυσήμαντη δήλωση; 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ