Αρχειο

Graffito

Ένα «pop άσυλο» στο Κολωνάκι

14429-78756.jpg
Σταυρούλα Παναγιωτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 518
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
91431-205405.jpg

Είναι Παρασκευή εννέα και τέταρτο το βράδυ, κλείνουν τα μαγαζιά στη Σόλωνος. Στο ύψος της Δημοκρίτου, το Graffito μοιάζει να κλείνει κι αυτό σιγά-σιγά, ένα κορίτσι μαζεύει τα γλαστράκια από την είσοδο. Μοιάζει, δεν κλείνει! Στο μέσα χώρο γέλια και ψίθυροι πέφτουν με δύναμη πάνω στα φλιτζανάκια του τσαγιού και κάνουν γκελ στο πάτωμα. Είναι η ώρα που ο «Ρόκο» υποδέχεται τις συγγενείς του περιπτώσεις: φίλους παιδικούς, φίλους περαστικούς, συμμαθητές, συμφοιτητές, προμηθευτές που μόλις προσγειώθηκαν από εξωτικούς πλανήτες: Πάτρα-Μπαλί-Νεπάλ-Ρέθυμνο-Σαγκάη- Ζαγοροχώρια-Μάντρα Αττικής. Κάποιοι είναι απόψε εδώ συγκεντρωμένοι γύρω από τον πάγκο του ταμείου. Συζητούν μεταξύ τσαγιού και τυριού. Μια γουλιά Αnassa ακόμα και πάνε παρακάτω.

Έτσι, φαντάζομαι, είχε ονειρευτεί το θέμα του ο Κωνσταντής Ροκόφυλλος. Να φτιάξει, δηλαδή, ένα μικρό «αεροδρομιάκι» στη αρχή της Σόλωνος που θα μπορούν να προσγειώνονται-απογειώνονται ιδέες, προϊόντα, αντικείμενα, κατασκευές, λιχουδιές από φίλους και συνεργάτες για να γεμίζουν τους διαδρόμους και τα ράφια του Graffito του.

Πώς να περιγράψω, όμως, το Graffito; Ένας εύκολος τρόπος είναι να το πεις concept store. Αλλά επειδή ο όρος έχει ξεχειλώσει, εγώ θα το έλεγα «pop άσυλο» γι’ αυτούς που πάσχουν (κατά τον Τσάτουιν) από horreur du domicile. Δεν κάνω πια ταξίδια μακρινά, αλλά το γεγονός ότι σε ένα μέρος σαν κι αυτό μπορώ να βρω τη μνήμη τους με συγκινεί το ίδιο. Μια επίσκεψη εδώ θυμίζει λίγο τη λήψη βιταμινών: ελαφριά χαλάρωση, λίγη συγκίνηση, καλοδεχούμενη ευεξία.

image

Θα σας γράψω λοιπόν για τα ασυνήθιστα του Graffito επειδή δεν ξέρω τίποτα που να μη το έχετε συνηθίσει. Ο χώρος χωρίζεται σε τρία επίπεδα, ισόγειο, πρώτος, υπόγειο και ένα εξτραδάκι που λέγεται –και είναι– Health Bar & Restaurant, ένα τρομερά μινιμαλιστικό και κουκλίστικο σποτάκι με μέσα-έξω τραπεζάκια για να απολαύσεις το ρόφημα ή το γεύμα σου.

Με το που μπαίνω κατεβαίνω direct στο υπόγειο, εκεί που βρέχει νιπτήρες σε κοπάδια. Νιπτήρες από ζωγραφισμένη στο χέρι τερακότα σκέτο Downton Abbey, νιπτήρες από βράχο, από μάρμαρο, τασάκια, φαναράκια, φωτιστικά υπέροχα και βαριά φτιαγμένα από ταπεινή τσιμεντοκονία. Πριν ξανανέβω επάνω, κάνω μια γρήγορη εμβάθυνση μπροστά στις ξαπλώστρες από σκοινί και στις κρεμάστρες από σιδεροσωλήνες.

Ανεβαίνοντας στο ισόγειο, κάνω μια στάση στα παιδικά, αν και τα παιδιά δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου, αλλά εσύ, μανούλα, δεν μπορείς να μην αγαπήσεις εκείνα τα 3D t-shirts με τους απλικαρισμένους κροκόδειλους των οποίων η ουρά φεύγει από το μπλουζάκι και κάνει μια δική της εντελώς ανεξάρτητη ζωή. Στον πρώτο όροφο είναι η χαρά των επίπλων και της λινοθήκης. Στο ισόγειο είναι συγκεντρωμένη η δόξα του ελληνικού ντιζάιν. Μέτρησα 28 Έλληνες σχεδιαστές που υπογράφουν από ωραιότατα γυαλιά ηλίου μέχρι κομψά φτιαγμένα ταγάρια, κεριά, κοσμήματα, είδη μπάνιου και σπιτιού, ρούχα (σε πρεμιέρα εδώ η σειρά από μεταξωτά κιμονό της Κατερίνας Τερζοπούλου με το όνομα ΚΑΤΕΤΕ) αλλά και βότανα, τσάγια, καφέδες, τα μούρλια μπισκοτάκια της eatCrete.

image

Φτάσαμε στη γεύση και είναι ώρα να βρεθούμε στο Health Bar & Restaurant. Εδώ έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε ενεργειακούς χυμούς slow juices από φρούτα και λαχανικά σερβιρισμένα σε μπουκάλι, σοκολάτα ρόφημα φτιαγμένο από κομμάτια Βαλρονά, καφέδες από τη Νικαράγουα και το Εκουαδόρ αλλά και τον περίφημο KUDU που ψήνεται στην Ελλάδα από τον πρωταθλητή Θανάση Νικόλη. Θα βρεις ακόμα νόστιμα γλυκά χωρίς καμιά κενή θερμίδα, χωρίς γλουτένη και κανενός είδους ζωικό στοιχείο.

Το new entry της σεζόν είναι το λανσάρισμα ενός ελαφρού και υγιεινού φαγητού που επιμελείται ο σεφ Άλσι και περιλαμβάνει από spring rolls με φύλλο ρυζιού και ταρτάρ τόνου μέχρι μπρουσκέτες σε ψωμάκι Ζέας και λαυράκι. Αξίζει να δοκιμάσετε τις χειροποίητες μπάρες πρωτεΐνης από βρώμη και λιναρόσπορο αλλά και τη σαλάτα αβοκάντο. Με τιμές που αρχίζουν από 1,5 ευρώ και φθάνουν τα 16 για τη μερίδα του Rib eye, το bar restaurant λειτουργεί όλη την ημέρα και όλες τις ημέρες της εβδομάδας εκτός Κυριακής.

image

Λέω να πας για να το δεις. Και επιμένω, επειδή είμαι σίγουρη ότι μέχρι να τελειώσω αυτό το κείμενο θα έχουν προστεθεί άλλα τόσα. Είπαμε, το Graffito είναι πρωτίστως μαγαζί που θρέφεται από το νέο αλλά και από το ολοταχώς! Και συνεχώς προσθέτει.

image

image


Info: Graffito, Σόλωνος 34, Κολωνάκι, 210 3608936, www.graffito.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ