Αρχειο

Η Αθήνα ξέρει από καλό κρασί

Επισκεπτόμαστε το Οινόραμα 2015, ξεχωρίζουμε τις ωραιότερες ετικέτες και πάμε βόλτα για κρασί στα καλύτερα wine bars και resto της πόλης

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 517
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90580-203638.jpg

Επισκεπτόμαστε το Οινόραμα 2015, μιλάμε με masters of wine και ορκισμένους οινόφιλους, μαθαίνουμε τιπς και μικρά μυστικά, ξεχωρίζουμε τις ωραιότερες ετικέτες και πάμε βόλτα για κρασί στα καλύτερα wine bars και resto της πόλης.

Το κρασί θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στη ζωή των ανθρώπων. Έχει συνδυαστεί με την ευφορία, τελετουργικά, την ψυχαγωγία και το φαγητό. Στη χώρα μας, το εμφιαλωμένο είχε συνδυαστεί με τσουχτερές τιμές ενώ το χύμα με κάτι πιο προσιτό. Μέρα με τη μέρα κατακτά όλο και περισσότερους ανθρώπους εξαιτίας της πρόσβασης που έχουν πλέον σε αυτό μέσω των wine bars που γέμισαν την πόλη.

Οινόραμα 2015

Είναι το μεγαλύτερο οινικό γεγονός της χρονιάς και «έτρεξε» μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ζάππειο. Γίνεται ανελλιπώς από το 1994 και από φέτος συγχωνεύθηκε με την άλλη μεγάλη ανάλογη έκθεση, τα Διονύσια. Διοργανωτής είναι η εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum και συμμετέχουν με περίπτερα σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων παραγωγών (φέτος περί τους 120). Σκοπός της έκθεσης είναι να φέρει κοντά το κοινό με τους παραγωγούς οι οποίοι βρίσκονται εκεί και μιλούν για τα κρασιά τους. Φέτος επεκτάθηκε και με παράλληλες εκδηλώσεις, όπως η Athens Wine Week, με βραδιές σε πολλά γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, και ο Μαραθώνιος Οινικής Γνώσης, όπου 30 ειδικοί του κρασιού μίλησαν επί παντός σε μια ημερίδα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία. Μαθαίνουμε επίσης πως από την έκθεση περάσανε γύρω στους 10.000 οινόφιλους, πως τα πτυελοδοχεία (οι ειδικοί «κουβάδες» για να φτύσεις το κρασί που μόλις δοκίμασες ώστε να προχωρήσεις στην επόμενη δοκιμή σου) ανά 4 ώρες άδειαζαν 1.000 λίτρα (!), πως κατά τη διάρκεια της έκθεσης άδειασαν περισσότερες από 15.000 φιάλες! Και του χρόνου.

H Τέχνη στο Βαρέλι

Μεγάλη στιγμή του φετινού Οινοράματος ήταν και η έκθεση Δρυός Ανάγνωσμα - η Τέχνη στο Βαρέλι, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, όπου 33 γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες (Δάφνη Αγγελίδου, Φίκος, Δάφνη Στεργίδη, Αλίνα Μάτσα, Πάβλος Χαμπίδης, Μανώλης Χάρος κ.ά.) παρέλαβαν 33 δρύινα βαρέλια και αντί αυτοί οι αφανείς ήρωες του κρασιού να έχουν ένα άδοξο τέλος (μετά από κάποιες χρονιές χρήσης πετιούνται) τα «μεταποίησαν» με μοναδικό τρόπο και τους χάρισαν ένα ένδοξο μέλλον. Μιλώντας με το δημοσιογράφο οίνου και ιδρυτή της Vinetum, που διοργάνωσε το Οινόραμα 2015, Ντίνο Στεργίδη μαθαίνουμε ότι πολλοί οινολάτρες και φιλότεχνοι έχουν ήδη αγοράσει τα μισά (σε τιμές από €750-7.000).

Ελληνικά κρασιά: Έχουμε πρόβλημα παραγωγής, εξαγωγής ή επικοινωνίας;

Δεν πάει καιρός από τότε που ο φημισμένος κριτικός κρασιού Will Lyons έγραψε ένα διθυραμβικό άρθρο στη Wall Street Journal για το ελληνικό κρασί δοκιμάζοντας το Ασύρτικο, το λευκό κρασί από τη Σαντορίνη (ποικιλία που καλλιεργείται κάτω από τη γη). «Θα έλεγε κανείς ότι κάποιος που ολόκληρη τη ζωή του ασχολείται επαγγελματικά με το κρασί τα έχει δοκιμάσει όλα. Αλλά, όπως ένας κριτικός τέχνης ή λογοτεχνίας πετυχαίνει κατά τύχη το επόμενο μεγάλο αριστούργημα, έτσι κι ο γευσιγνώστης μπορεί καμιά φορά να συναντήσει ένα κρασί που θα τον εκπλήξει, τόσο με τη γεύση όσο και με την ποιότητά του. Κάτι τέτοιο συνέβη και σ’ εμένα πριν από μερικές εβδομάδες», περιγράφει, προτρέποντας σε κάποιο σημείο τους αναγνώστες του να δοκιμάσουν Αγιορείτικο, Λημνιό, Ξινόμαυρο, Μοσχοφίλερο και Ροδίτη, σημειώνοντας πως αν στην Ελλάδα παράγονται τέτοια κρασιά εν μέσω κρίσης τότε σίγουρα η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ένα δυνατό εξαγωγικό τομέα στο χώρο της οινοπαραγωγής. Κι όμως, παρόλο που δεν είναι η πρώτη φορά που ενθουσιώδη σχόλια γίνονται σε σημαντικά έντυπα για το ελληνικό κρασί, κάτι δεν προχωράει όπως θα περίμενε κανείς. Άλλοι οινοπαραγωγοί λένε πως φταίει η έλλειψη οινικής κουλτούρας, καθώς οι περισσότεροι παραγωγοί προσπαθούν να χτυπήσουν άλλους στην τιμή αντί να στοχεύουν στην διαφοροποίηση των ποικιλιών. Είναι αδύνατο όμως να επιβιώσουν έτσι από τη στιγμή που μιλάμε για τον ελληνικό αμπελώνα με όλες τις ιδιαιτερότητες που τον συνοδεύουν (ραχούλες, πεζούλες, πλαγιές), κάνοντας το κόστος διαχείρισης αρκετά υψηλό. Άλλοι υποστηρίζουν πως φταίει η κακή επικοινωνία, καθώς όλοι παγκοσμίως γνωρίζουν για το γαλλικό αμπελώνα αλλά ελάχιστοι για την ύπαρξη του ελληνικού. Ακόμα κι όταν η πληροφορία ταξιδεύει μέσω του τουρισμού, συνήθως καταλήγει σε δυσφήμιση αφού οι τουρίστες μπορεί να δοκιμάζουν ό,τι χειρότερο έχουμε να προσφέρουμε. Ένα μεγάλο ακόμα πρόβλημα αφορά τις ποσότητες παραγωγής. Λόγω της φύσης του ελληνικού αμπελώνα είναι αρκετά δύσκολο να τροφοδοτήσει ένας Έλληνας παραγωγός τις ποσότητες που χρειάζεται ένας επιχειρηματίας του εξωτερικού. Παρόλα αυτά έχουν γίνει σημαντικά βήματα και το μέλλον της οινοπαραγωγής θα είναι μάλλον θετικό.

7 ταινίες που μας έκαναν να αγαπήσουμε το κρασί και τους αμπελώνες

«A walk in the clouds» (1995), του Alfonso Arau (κάπου στην κοιλάδα Νάπα της Καλιφόρνιας, με άφθονους συμβολισμούς γύρω από την άμπελο και τον τρύγο)

«A good year» (2006), του Ridley Scott (κάπου στην Προβηγκία με υπέροχη φωτογραφία)

«The Secret of Santa Vittoria» (1969), του Stanley Kramer (κάπου στο Anticoli Corrado κοντά στη Ρώμη με διάχυτο το αντιπολεμικό πνεύμα)

«The earth is mine» (1959), του Henry King (κοιλάδα Νάπα στην Καλιφόρνια κατά την εποχή της ποταπαγόρευσης)

«Sideways» (2004), του Alexander Payne (Σάντα Μπάρμπαρα, Καλιφόρνια – οινόφιλος συγγραφέας βολτάρει με κολλητό στους αμπελώνες της κοιλάδας Σάντα Ινέζ)

«Bottle Shock» (2008), του Randall Miller (το κρασί της Καλιφόρνια ανταγωνίζεται τα γαλλικά με υπέροχα πλάνα στη Νάπα)

«A tale of Autumn» (1998), του Eric Rohmer (μέρος της τετραλογίας ’Tales of the Four Seasons» – κοιλάδα Rhone, νότια Γαλλία)

«Έλαβα το βαρελάκι με τη Βερντέα και σ’ ευχαριστώ»

Η βερντέα είναι ένα παραδοσιακό λευκό πολυποικιλιακό κρασί που παράγεται στη Ζάκυνθο. Η βερντέα εμφανίζεται σαν εμμονή στην αλληλογραφία του Σολωμού. «Έλαβα το βαρελάκι με τη Βερντέα και σ’ ευχαριστώ» γράφει από την Κέρκυρα στον αδερφό του Δημήτρη στις 11 Ιανουαρίου του 1832. Στις 9 Μαρτίου του 1841 γράφει: «Φρόντισε να μου στείλεις όσο μπορείς γρηγορότερα ένα βαρέλι βερντέα τριών ή τεσσάρων χρόνων, το καλύτερο που θα βρεις». Λίγες μέρες αργότερα, στις 25 Μαρτίου του 1841, έχει ξεχάσει την παραγγελία και αναρωτιέται: «Κάνω λάθος ή σου παράγγειλα ένα βαρελάκι βερντέα από την καλύτερη που μου χρειάζεται;». Στις 6 Απριλίου του 1849 αφιερώνει ολόκληρο υστερόγραφο στο αγαπημένο του κρασί: «Αν δεν προφταίνεις να μου στείλεις με τούτο το βαπόρι μια βαρέλα παλιά βερντέα πρώτης γραμμής, να μην έχει την παραμικρή γλυκάδα, στείλε μου τέσσερις μποτίλιες, γιατί είναι ανάγκη να τις πάρω και να φύγω κάπου μακριά στην εξοχή, για να γλιτώσω από όλη τη βάρβαρη φασαρία και τα σμπάρα του Μεγάλλου Σαββάτου που βαστούν τρεις μέρες και τρεις νύχτες». Στις 20 Απριλίου του 1849 γράφει: «Από τη βερντέα ήθελα να σου πω να μου στείλεις όχι ένα βαρέλι, αλλά μία βαρέλα. Έτσι θα κάνεις άλλη μια φορα, για να μπορεί να παλιώνει μέσα στις μποτίλιες». (Αποσπάσματα από «Το κρασί του Γουστάβου» - Αφήγημα οινικών περιπετειών του Νίκου Μπακουνάκη, εκδ. Καστανιώτη)


Vino Beeroteca

image

Ίσως ο μοναδικός χώρος στην πόλη που κατάφερε να συνδυάσει κρασί με πίτσα. Η ιδέα ξεκίνησε από το βασικό στοιχείο μιας πίτσας, το τυρί. Η απλότητα, οι προσιτές τιμές και η ποικιλία ήταν το τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίστηκαν για να δημιουργήσουν έναν «πολυχώρο» με μπιραρία από τη μία, wine bar με ενημερωμένη λίστα από την άλλη, εστιατόριο στη μέση και καφέ. Λ. Ποσειδώνος 29, Παλαιό Φάληρο, 210 9842175


Safka

image

Οινογευσιγνωσίες στο Safka

Το Safka αποτελεί το σημείο της πόλης όπου η σκανδιναβική κουζίνα συναντά τον ελληνικό αμπελώνα και το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Πέρα από την πάντα ενημερωμένη του λίστα, κάθε 15 ημέρες στήνεται ολόκληρο μενού πάνω σε 4 κωδικούς που επιλέγονται από διαφορετικό κάθε φορά κτήμα, κάθε φορά με την παρουσία του παραγωγού, προσφέροντας 4 πιάτα και 4 ποτήρια κρασί στα €33. Μεγάλου Αλεξάνδρου 80-82, Κεραμεικός, 210 5243340, www.safka-athens.gr, fb: safka athens


Παλιάτσος

image

Πρόκειται για τον πιο στιλάτο Παλιάτσο της πόλης! Κάθε του γωνιά και μια αφορμή για να ανηφορίσεις στην Παλαιά Πεντέλη. Μέσα στον ίδιο χώρο συναντάς γωνιές που παραπέμπουν σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη και δεκαετίες. Vintage πινελιές, αντίκες, το funky νεοϋορκέζικο μπαρ, βινύλια, γαλλικές μινιατούρες, τα παλ χρώματα σε παλιά έπιπλα, ξύλινες τραπεζαρίες, μοναστηριακά τραπέζια κι ένα τζάκι έτοιμο να σε ζεστάνει αλλά και να σε κάνει να ονειρευτείς. Μπορεί ένας χώρος να είναι άνετος και συνάμα γεμάτος; Να είναι κομψός και συνάμα ζεστός; Ο Παλιάτσος είναι η απόδειξη ότι με προσπάθεια, αγάπη και μεράκι όλα γίνονται...

Δεν είναι απλά άλλο ένα wine bar, αν και διαθέτει μια από τις πιο ενημερωμένες και απαιτητικές wine lists, ενώ αρκετά πιάτα της κουζίνας του έχουν στηθεί πάνω σε αυτές. Φημίζεται για τα κοκτέιλ του, που συνήθως μονοπωλούν το ενδιαφέρον κατά τους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες στην υπέροχη αυλή του. Η μουσική ακολουθεί το ίδιο ύφος, δηλαδή είναι κάθε βράδυ διαφορετική ανάλογα με το live που γίνεται ή τον dj που παίρνει τη σκυτάλη. Θα συναντήσεις γνωστά σχήματα της τζαζ, θα ακούσεις αυθεντικά chicago blues, αλλά και deep house όταν προκύπτει κάποιο πάρτι. Πλατεία Αγίας Τριάδος, Παλαιά Πεντέλη, 210 8100889


Vinarte

image

Πρόκειται για το αγαπημένο wine bar-restaurant των Νοτίων Προαστίων που σχεδόν σε κάθε γωνιά του αποπνέει άρωμα Βόρειας Ιταλίας. Το Vinarte είναι ένα wine bar-restaurant στο οποίο μπορεί κανείς να βρει μια μεγάλη ποικιλία κρασιών από ελληνικό και ξένο αμπελώνα (120 ετικέτες σε φιάλη και 31 σε ποτήρι), ενώ όπως το μαρτυρά και το όνομά του έχει συνδυάσει το κρασί με την τέχνη (Vino και Arte). Vino, Gastronomia, Arte, Musica είναι οι 4 λέξεις που το χαρακτηρίζουν.

Το κρασί είναι ο πρωταγωνιστής του χώρου με τη walk in κάβα να κλέβει την παράσταση, την οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς για την επιλογή κρασιού μαζί με τον sommelier. Ο οινόφιλος θα βρει 120 ετικέτες που αλλάζουν συνεχώς και μια fine wine list που εμπλουτιστηκε με τα φανταστικά κρασιά της Tenuta Sant Antonio από τη Βερόνα, Β. Ιταλία. Η σειρά Τέlos λευκό και Tέlos amarone αποτελούν μια έκπληξη: το κρασί χωρίς extra θειώδη (συντηρητικό του κρασιού.)

Στο Vinarte συνοδεύει το κρασί η ιταλική γαστρονομία: από ποικιλίες αλλαντικών/τυριών, ιδιαίτερες σαλάτες και μικρά gourmet ορεκτικά μέχρι κυρίως πιάτα με τοπικές συνταγές φρέσκων ζυμαρικών, τραγανή πίτσα ή ζουμερό φιλέτο. Βέβαια όποιος επιμένει ελληνικά θα βρει μια ωραία ποικιλία τυριών/αλλαντικών από ψαγμένους μικρούς παραγωγούς με μια γηγενή ποικιλία κρασιού.

Νέα πιάτα ήρθαν να εντυπωσιάασουν, όπως το παραδοσιακό ragu από μικρά κομματάκια τρυφερό μοσχάρι, πίτσα με speck και σάλτσα τρούφας και ένα αχλάδι «τέχνη» βράσμενο σε σαφράν και moscato d' Asti με λευκή σοκολάτα στο εσωτερικό του. Η Τετάρτη είναι winewednesday: 18.00 -20.00 aperitivo με original cocktail και free entrance στον μπουφέ για ιταλικές μπουκιές. Μετά τις 20.00 συχνά γίνεται παρουσίαση κρασιών από κάποιον παραγωγό ή από το sommelier ή προσφορά σε κάποια ετικέτα.

Η μουσική σε ταξιδευει με ιταλικές νότες, swing jazz και έντεχνο ελληνικό, ενώ κάθε Πέμπτη λαμβάνει χώρα κάποιο διαφορετικό live. Το Vinarte λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή (18.00-02.00), ενώ τα Σαββατοκύριακα υποδέχεται κόσμο από τις 12.00 για ιταλικό πρωινό ή και γεύμα. Μαραγκού 18, Γλυφάδα, 210 8941511, 6944 828890


Vinoterra Resto & Cava

image

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα wine resto & cava της πόλης που δεν έχει λίστα (!). Δεν τη χρειάζεται. Γιατί διαθέτει 1.000 διαφορετικά κρασιά απ’ όλο τον κόσμο, πολύ εξειδικευμένο προσωπικό και την καλύτερη τιμολόγηση στη χώρα με αποτέλεσμα η έλλειψή της να γίνεται πλεονέκτημα. Μπορεί κανείς να πάει στην κάβα (ακριβώς δίπλα), να διαλέξει κρασί από το ράφι και να πληρώσει €7 cork fee ή να αφεθεί στα χέρια του Δημήτρη και του Γιάννη που παρουσιάζουν τα κρασιά με τον πιο ταξιδιάρικο τρόπο. Fusion ελληνική, αβαν-γκαρντ κουζίνα με 8 πρώτα, 8 κυρίως και 4 γλυκά που αλλάζουν συχνά για να προκαλούν την έκπληξη, ολοκληρώνει το σκηνικό. Οτιδήποτε αφορά το φαγητό -ψωμί, ζωμοί, γλυκά- γίνεται indoor. Μαρίνου Αντύπα 74-76, Ηράκλειο, 210 2792100


Bottega

image

Το πλέον αγαπημένο wine bar της πόλης που κατάφερε μέσα σε ένα λιτό και άνετο χώρο βιομηχανικής αισθητικής να συνδυάσει ιταλική φινέτσα, τζαζ μουσική και funky ύφος. Σήμα κατατεθέν του οι εξάγωνες πολύχρωμες ψηφίδες που συνθέτουν το πάτωμα και η φινετσάτη κάβα που δεσπόζει στην αριστερή πλευρά της εισόδου. Ένα all day spot όπου ο οινολόγος Νίκος Ορφανουδάκης έχει επιμεληθεί τη λίστα beverage με 180 ετικέτες κρασιών, μπίρας, αποσταγμάτων και άλλων αλκοολούχων, ενώ ο σεφ Μιχάλης Ντουνέτας έχει δημιουργήσει ένα ευέλικτο μενού με στοιχεία από διάφορες γωνιές της Ευρώπης - οι προτάσεις για κρασί σε ποτήρι μικρών Ελλήνων παραγωγών από €3,50. Από 7.30-02.00 τις καθημερινές, από 17.00-02.00 το Σάββατο. Φραγκοκλησιάς 3Α & Γρανικού, Μαρούσι, 210 6100288


Cue

image

Εμπνευσμένο με στοιχεία από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και homey λεπτομέρειες, άνοιξε πριν από έξι χρόνια στη Σπύρου Μερκούρη το Cue. Βιβλιοθήκες, όμορφα τραπεζάκια, άνετο μπαρ και ζεστά χρώματα. Είναι κάτι ανάμεσα σε μπιστρό και σε wine bar, αφού διαθέτει μια πολύ καλή wine list και όμορφες γεύσεις για να συνοδεύουν την κάθε επιλογή. Είναι ένα all day spot, ιδανικό για όσους αγαπούν τους ήσυχους τόνους, τη χαλαρή διάθεση και την τζαζ, αφού διάφορα σχήματα της τζαζ κάνουν εκεί live κατά καιρούς. Σπ. Μερκούρη 31, Παγκράτι, 210 7241683


Dry Caffe & Spuntino

image

Με πινελιές Μιλάνου και άρωμα Τοσκάνης άνοιξε πρόσφατα στο Κολωνάκι το Dry Caffe & Spuntino, ένα κομψό cafe aperitivo που, όπως προϊδεάζει και το όνομά του, δίνει βάση σε ό,τι προστίθεται. Μαριναρισμένος σολομός και τεράστια ποικιλία τυριών και αλλαντικών συνοδεύουν μια καλά ενημερωμένη λίστα που περιλαμβάνει 70% ιταλικά και 30% επιλεγμένα ελληνικά κρασιά, ενώ υπέροχο τιραμισού και τραγανό τσιζκέικ δένουν αρμονικά με το ιδιαίτερο χαρμάνι της ποικιλίας του καφέ που προσφέρουν. Elegant λεπτομέρειες όπως τα ασημένια σερβίτσια που διαθέτει, μαρτυρούν την ποιότητα που χαρακτηρίζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του καθώς και το σεβασμό που δείχνει στους πελάτες του. Κουμπάρη 5, Πλ. Κολωνακίου, 210 3628782, fb: DRY Caffe & Spuntino


Fabrica de Vino

image

Σε ένα κτίριο του 1880 στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται ένα από τα πιο παλιά και αγαπημένα wine bars της πόλης. Στο χώρο κυριαρχεί το βιομηχανικό ύφος, ενώ μια τεράστια κάβα δεσπόζει σε όλη τη δεξιά πλευρά της εισόδου, φιλοξενώντας περισσότερες από 600 ετικέτες (κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα). Το φαγητό ακολουθεί τη φιλοσοφία των tapas, ενώ στο διάσημο πια κελάρι κάθε Παρασκευή και Σάββατο λαμβάνει χώρα κάποιο live σε έντεχνο ύφος με συνοδεία stand-up comedy από το Δαμιανό και τη Μυρτώ. Εμμανουήλ Μπενάκη 3, Αθήνα, 210 3214148, fb: Fabrica De Vino


Vincenzo

image

Αυθεντική ιταλική τρατορία, όπου θα αντιληφθείτε το λόγο που οι ιταλικές γεύσεις πηγαίνουν τόσο πολύ με το κρασί. Θα δοκιμάσετε pasta και pizza υψηλού επιπέδου, ενώ θα επιλέξετε από ελληνικές και όχι μόνο ετικέτες καλού κρασιού. Με ένα καταπράσινο κήπο που λειτουργεί χειμώνα-καλοκαίρι και πολύ εξυπηρετικό service. Γιαννιτσοπούλου 1, Γλυφάδα, 210 8941425


Φωτό: Κωστής Νταντάμης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ