Αρχειο

Χρώμα και χορό στον Πύργο το Λευκό!

Πού να πας, τι να δεις, τι να ακούσεις

59266-137646.jpg
Soul Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
76190-153521.jpg

Η μέρα με τα χρώματα

Η ομάδα Sfina διοργανώνει με την υποστήριξη της Θεσσαλονίκης-Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας 2014 την 3η Μέρα με τα Χρώματα και προσκαλεί τον κόσμο της Θεσσαλονίκης να πετάξει το μαύρο και να γεμίσει τα πάντα γύρω του με χρώμα. Η πολύχρωμη γιορτή ξεκινάει στις 14.00 με ομαδικά παιχνίδια, με τη βοήθεια των εθελοντών της Θεσσαλονίκης- Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014. Η έναρξη για τον Χρωματοπόλεμο θα δοθεί στις 17.00.

Info: Την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου στο στρατόπεδο Κόδρα, από τις 14.


n

Άθως, Τα χρώματα της πίστης

H φωτογραφική εργασία του Στράτου Καλαφάτη «Άθως, Τα χρώματα της πίστης» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 και ολοκληρώθηκε το 2013. Συνολικά χρειάστηκαν εικοσιπέντε επισκέψεις στην Αθωνική Πολιτεία και ένα σύνολο διακοσίων ημερών για να παρουσιάσει ο φωτογράφος τη δική του εκδοχή για το τοπίο και τους ανθρώπους σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο. Ο Στράτος Καλαφάτης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, φωτογραφίζει, διδάσκει και οργανώνει δράσεις που αφορούν τη δημιουργική φωτογραφία. Έχει ολοκληρώσει μακροχρόνιες φωτογραφικές εργασίες όπως οι Αρχέτυπες Εικόνες, Το Ημερολόγιο 1998-2002, η Saga, Tο Αρχιπέλαγος, Ο Άθως – Τα χρώματα της πίστης. Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Αρχέτυπες εικόνες (1999), Ομόνοια 2000 – Ταξίδι στον ομφαλό της Αθήνας (με τον συγγραφέα Φίλιππο Φιλίππου – 2000), Ημερολόγιο 1998 -2002 (με πρόλογο του Christian Caujolle – 2004).

Info: Στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, στη Βίλα Καπαντζή, από τις 17 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Οκτωβρίου.


n

 Συνέδριο Τέχνη-Αισθητική-Πολιτική: Ζητήματα Ύλης

Διεθνές συνέδριο του Πεδίου Δράσης Κόδρα με θέμα την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης και τις πολιτικές και φιλοσοφικές της διαστάσεις πραγματοποιείται στις 13 Σεπτεμβρίου. Κεντρικοί ομιλητές οι καλλιτέχνες Kalos&Klio, Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, Μαρία Τσάγκαρη, Γιώργος Τσεριώνης, Richard Whitlock και οι επιμελητές Δάφνη Δραγώνα, Mirjana Dragosavljević, Παναγής Κουτσοκώστας, Δημήτρης Μιχάλαρος, Vladiya Mihaylova. Κεντρική συντονίστρια η Συραγώ Τσιάρα, ιστορικός τέχνης, διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και επιμελήτρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Info: Στις 13 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Ώρα έναρξης συνεδρίου: 10:30.


n

1+…3

Στην έκθεση με τίτλο 1+…3 η γκαλερί Λόλα Νικολάου παρουσιάζει έργα του Βλάση Κανιάρη, καθώς και τριών ακόμη σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, των Δημήτρη Λάμπρου, Ελευθερίας Στόικου και Στρατή Ταυλαρίδη. Από τους κορυφαίους εκπροσώπους της «Γενιάς του '60», ο Βλάσης Κανιάρης εντόπισε το ενδιαφέρον του στην έρευνα του ρόλου της τέχνης σε σχέση με τη ζωή. Αντλώντας την έμπνευσή του από κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις, εγκατέλειψε από την αρχή σχεδόν την παραδοσιακή ζωγραφική σε τελάρο και με το δικό του προσωπικό ύφος στηρίχτηκε στα διδάγματα του Νέου Ρεαλισμού και της Φτωχής Τέχνης. Σαν υβριδικές μορφές που εμπεριέχουν μορφοπλαστικά και εννοιολογικά την έννοια της μεταμόρφωσης, λιγότερο ή περισσότερο τερατώδεις, ξεπηδούν οι φιγούρες από τα συγκεκριμένα σχέδια που παρουσιάζει ο Δημήτρης Λάμπρου. Το κάλεσμά τους είναι οι γραμμές, τα ίχνη, η μνήμη, που προκαλούν, υπόσχονται, παγιδεύουν. Πίσω τους ακολουθούν άλλα ίχνη, άλλες γραμμές, άλλες μνήμες-χειρονομίες. Μια δημιουργία πάνω στη δημιουργία, η δουλειά της Ελευθερίας Στόικου. Μέσα από πολλαπλές σκιαγραφημένες φόρμες και τη σύνθεση χωρίων, λέξεων, σημείων της ποίησης, παρουσιάζεται η εξερεύνηση της ανθρώπινης διαίσθησης, των σχέσεων, του πάθους, του πόθου, της ανάμνησης, των καταστάσεων που μας διαμορφώνουν και μας οριοθετούν αναζητώντας την απάντηση. Άλλοτε διστακτικά και άλλοτε απεγνωσμένα αναζητούνται/ ψηλαφώνται/ανιχνεύονται οι πόθοι σε γραμμές σε κύκλους που ξεστρατίζουν. Ο Στρατής Ταυλαρίδης , παίρνει αφορμή από εικόνες της καθημερινότητας οι οποίες πλέον έχουν διαφύγει της προσοχής μας και τις επαναφορτίζει με την αξία και την αίσθηση που τους αρμόζει. Στρέφει το βλέμμα μας σε αυτές τις εικόνες, παρακινώντας μας στην ουσία, να ξανά ανακαλύψουμε την ομορφιά τους Κουρτίνες που ανεμίζουν, διάτρητα πέπλα που αποκτούν διαφορετική διάσταση καθώς αποσπώνται από το φυσικό τους περιβάλλον και τοποθετούνται σε έναν εκθεσιακό χώρο.

Info: Από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 09 Οκτωβρίου στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου (Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη, 2310 240416)


n

Κάρμεν

Η πιο παθιασμένη, απαγορευμένη ερωτική σχέση μεταξύ της Τσιγγάνας Κάρμεν και του στρατιωτικού Χοσέ που κατέκτησε τις καρδιές των θεατών στα πέρατα του κόσμου και δημιούργησε το μεγαλύτερο σκάνδαλο που πέρασε ποτέ από την παγκόσμια λυρική σκηνή, ανεβαίνει στα ελληνικά. Η Κάρμεν είναι μια γυναίκα-μύθος, ύπαρξη σκανδαλώδης και επαναστατική από τη φύση της, που απαιτεί ελευθερία και ισότητα μεταξύ των φύλων και των φυλών. Η Κασσάνδρα Δημοπούλου, δικαιωμένη από τον διεθνή τύπο ως η απόλυτη ενσάρκωση της Κάρμεν, τραγουδάει τον ρόλο για πρώτη φορά στην Ελλάδα και υπογράφει στη σκηνοθεσία, ενώ ο Φίλιππος Μοδινός, ο μοναδικός νέος Έλληνας δραματικός τενόρος με διεθνείς διακρίσεις, δίνει πνοή στο ρόλο του Χοσέ.

Συντελεστές: Λιμπρέτο: Ηenri Meilhak/ Ludovic Halevy, Κείμενα: Prosper Merimé, Απόδοση κειμένων στα ελληνικά-Σκηνοθεσία- Κοστούμια: Κασσάνδρα Δημοπούλου, Σκηνικά: Κώστας Σκιπητάρης, Συμμετέχουν: Κασσάνδρα Δημοπούλου, Φίλιππος Μοδινός, Mανώλης Παπαδάκης, Στέλλα Κοπάνου, Ιωάννης Κετικίδης, Ιορδάνης Καρακασίδης, Αθανάσιος Μαργούτας, Δημήτρης Βαλιώτης κ.ά. Μουσικοί: Τρίο εγχόρδων "Trinity" με τις: Κατερίνα Παπαδοπούλου, Ειρήνη Χίσσα και Δήμητρα Μέγγου. Μαζί τους οι: Δημήτρης Κάκος, Pierpaolo Sicuro, Λεωνίδας Βλάχος.

Info: Στο Θέατρο Αυλαία για 4 παραστάσεις, 15-16 & 29-30 Σεπτέμβριου. Έναρξη: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15€, μειωμένο 12€, παιδικό 10€. Πληροφορίες: 2310237700.


n

6 + 6 βήματα στο Λευκό Σπίτι

Έκθεση Ελλήνων και Τούρκων εικαστικών δημιουργών διοργανώνει τον Σεπτέμβριο στην Casa Bianca η γκαλερί Artis Causa σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Βασίλης Ζωγράφος, Αννέτα Καπόν, Αλεξάνδρα Μαράτη, Μαρκ Χατζηπατέρας, Έλλη Χρυσίδου, Sezin Türk Kaya, Erkin Keskin, Hülya Küpüoglu, Ayşecan Kurtay, Füruzan Şimşek, Arslan Sükan.

Info: Σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Θάλειας Στεφανίδου. Έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2014 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στην Casa Bianca, Βασ. Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη Τηλ: 2310 427555, 2310425531. Artis Causa Gallery, τηλ: 2310.223.041.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ