Αρχειο

Αθηναίοι στο μπαλκόνι τους

Τους φωτογράφισε η Μαριλένα Βαϊνανίδη

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 493
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
73822-164510.jpg

Απόδραση σε αθηναϊκά μπαλκόνια, ταράτσες, βεράντες. Αρκεί η θέα, μια αιώρα μερικές περιποιημένες γλάστρες ή ένας καναπές και έγινε το θαύμα. Η Μαριλένα Βαϊνανίδη άνοιξε τις μπαλοκονόπορτες των σπιτιών που φιλοξενεί στο πολύ ιδιαίτερο site της www.spitishoot.com για να πάρουμε ιδέες.

Μαριλένα, αγαπάνε οι Αθηναίοι τα μπαλκόνια και τις βεράντες τους;

Δεν ξέρω αν η αγάπη για τις βεράντες έχει τόσο σχέση με την πόλη, όμως το σίγουρο είναι ότι όσοι Αθηναίοι αγαπούν τα φυτά και φτιάχνουν ωραία μπαλκόνια, το κάνουν με πολύ πάθος γιατί ίσως λόγω του ότι ζουν μακριά απ’ τη φύση έχουν περισσότερη ανάγκη να φτιάξουν για τον εαυτό τους μια μικρή εξοχή.

Η πιο αυγουστιάτικη εικόνα (από ψηλά) της Αθήνας;

Θα έπρεπε να πω κάτι ρομαντικό, όμως η Αθήνα από ψηλά μού φαίνεται πάντα ίδια όποιος μήνας και να ’ναι. Σπίτια με κεραίες. Μπορώ όμως να πω τον πιο αυγουστιάτικο ήχο της Αθήνας από ψηλά: ησυχία, λίγα τζιτζίκια και μια δεκαοχτούρα. Η πιο ωραία μελωδία του κόσμου – δεν χωράει σε καμιά εικόνα.

Τι ψάχνεις στα σπίτια που φωτογραφίζεις;

Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω ούτε κι εγώ τι ψάχνω, ούτε αν ψάχνω και κάτι. Μάλλον ζητάω κάτι να με εκπλήξει, να με κάνει να μη βαριέμαι. Άλλοτε βρίσκω ενδιαφέρον στο χάος και στο τυχαίο, κι άλλοτε –πιο σπάνια– στην επιτήδευση και στο design. Κι αν κοιτάξει κανείς το σάιτ, αυτή η σύγχυση φαίνεται. Όμως τελικά είναι λογικό να έχει απ’ όλα, αφού όλα υπάρχουν και στη ζωή γενικότερα αλλά και σε μένα.

n

Γιώργος Νανούρης

Ποια ανάγκη σού καλύπτει το site;

Την ανάγκη της επιβίωσης! Μου δίνει ένα στόχο για να ζω με χαρά και να βρίσκω έμπνευση στην καθημερινότητά μου. Επίσης την ανάγκη της επικοινωνίας, μπορώ να μοιράζομαι ωραία πράγματα με ανθρώπους που δεν γνωρίζω.

Ποιοι άνθρωποι σε ιντριγκάρουν για να μπεις στα σπίτια τους;

Όσοι έχουν το χιούμορ ως στάση ζωής αλλά και σαν μοναδικό όπλο για τα πάντα. Όσοι δεν παίρνουν σοβαρά τον εαυτό τους και δεν φοβούνται μέσα σε μια στιγμή να αυτοαναιρεθούν. Για παράδειγμα, τη Μανίνα Ζουμπουλάκη δεν τη γνώριζα ποτέ προσωπικά, όμως την αγαπάω χρόνια από τα γραπτά της. Ήμουν σίγουρη ότι το σπίτι της θα έχει όσο ενδιαφέρον έχει κι εκείνη, και είχα δίκιο.

Είναι το μόνο project με το οποίο ασχολείσαι;

Φτιάχνω και μικρά προσωπικά «projects», όπως το να φωτογραφίζω ντόνατς ή να σέρνω όμορφα κορίτσια σε διάφορα μέρη και να τα βγαζω με περίεργα ντυσίματα και αξεσουάρ, όμως κανένας δεν θα έδινε σημασία σ’ αυτές τις φωτογραφίες, ενώ το spitishoot έχει ένα θέμα που αφορά πολλούς κι έτσι μπορώ να μοιράζομαι εκεί και όλες τις υπόλοιπες εικόνες μου (σατανικό γέλιο).

n

Σύλβια Λιούλιου

n

Κωνσταντίνος Μπέλιας

n

Δημήτρης Λιγνάδης

n

Ηλίας Γαβριήλ

Δείτε περισσότερα στο www.spitishoot.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ