Αρχειο

Θεσσαλονίκη: Μάη City

Πού να πας, τι να δεις, τι να ακούσεις

59266-137646.jpg
Soul Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67500-136125.jpg

Κάθε Σήμερα Κάθε Πόλη

Φωτογραφική έκθεση του Κωστή Αργυριάδη φιλοξενεί το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ. Η έκθεση εντάσσεται στην ενότητα Τρεις Φωτογράφοι, Τρεις Αφηγήσεις για τη Θεσσαλονίκη: Τάνια Καμίδου – Κωστής Αργυριάδης – Λίλη Ζουμπούλη.

Info: Από τις 9 έως τις 21 Μαΐου, στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη). Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-21:00.


n

«Μετα-Βιβλιοθήκη / Meta-Library» της Χριστίνας Μήτρεντσε

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, προτείνουν ένα διαφορετικό καλλιτεχνικό δρώμενο για τη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τη διαδραστική εγκατάσταση με τίτλο «Μετα-Βιβλιοθήκη / Meta-Library» της Χριστίνας Μήτρεντσε, Το κύριο σώμα του έργου θα αποτελείται από δεκάδες βιβλία, τα οποία θα επιλεγούν από την καλλιτέχνη από τις βιβλιοθήκες του ΚΜΣΤ και του ΜΙΕΤ και μαζί με τα βιβλία που προτείνουν οι εργαζόμενοι των δύο φορέων θα απαρτίσουν το δομικό υλικό για την κατασκευή μιας εφήμερης «Μετα-Βιβλιοθήκης (Meta-Library)». Ουσιαστικά η Μήτρεντσε θα στήσει μια συμμετοχική, διαδραστική εγκατάσταση στο δάπεδο μαζί με το κοινό, ως μια site-specific παρέμβαση στο πλαίσιο μιας διοργάνωσης που επικεντρώνεται στο βιβλίο. Η συμμετοχή του κοινού και η αλληλεπίδραση με το έργο είναι ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι επισκέπτες θα πρέπει να κληθούν και να ενθαρρυνθούν να συμπληρώσουν το δικό τους αγαπημένο βιβλίο προς δανεισμό, προκειμένου να διευρυνθεί το περιεχόμενο και ο «κατάλογος» του Meta-Library.

Info: Στο περίπτερο του ΜΙΕΤ (στη ΔΕΒΘ), την Κυριακή 11 Μαΐου 2014, στις 12:00 το μεσημέρι (Περίπτερο 15, Stand 16).


n

Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους FILME 2014

Ένα φεστιβάλ που απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες 18-44 χρονών, από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μέσα από το FILME, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κρίτωνας Ζαχαριάδης δίνει για τρίτη χρονιά την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να προβάλουν τη δουλειά τους και να διακριθούν μέσα από αυτή. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8/5, στις 20:00 και η τελετή λήξης την Κυριακή, 11/5, στις 21:00. Κατά την τελετή έναρξης θα τιμηθεί ο σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος και θα προβληθεί η ταινία του «Πίσω πόρτα». Κατά την τελετή λήξης θα τιμηθεί ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ενώ θα απονεμηθούν βραβεία Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μοντάζ και Κοινού, καθώς και τιμητικές διακρίσεις Πρωτότυπου Σεναρίου, Αντρικού ρόλου, Γυναικείου ρόλου και Πρωτότυπης μουσικής.

Info: Από τις 8 ως τις 11 Μαϊου στο κινηματοθέατρο «Κολοσσαίον» (Βασ. Όλγας 150, 2310 834996). Η είσοδος είναι ελεύθερη.


n

Είναι όλα ψέμα / Μουσείο αυτοεκτίμησης

Ζωγραφικές συνθέσεις, ψηφιακές εκτυπώσεις και ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι «εικονοποίησης» της μνήμης και της απώλειάς της, σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφίες, κολάζ σε μια φανταστική αίθουσα μουσείου ιστορίας πρωταρχικών εννοιών και συμπεριφορών του ανθρώπου, συγκροτούν τα βασικά στοιχεία της έκθεσης «Είναι όλα ψέμα / Μουσείο Αυτοεκτίμησης» με έργα δύο σύγχρονων εικαστικών δημιουργών, της Νατάσσας Πουλαντζά και του Γιώργου Τσεριώνη. Η πρόταση «Είναι όλα ψέμα» της Νατάσσας Πουλαντζά περιλαμβάνει δύο ενότητες έργων. Στην πρώτη («Ανεπίκαιρες συναντήσεις»), ζωγραφίζει εκ νέου, έργα γνωστών καλλιτεχνών επάνω στα οποία εκτυπώνει ψηφιακά πορτρέτα από σημαντικές προσωπικότητες, κυρίως του 19ου και 20ού αιώνα. Η δεύτερη ενότητα «... missing piece...» προέρχεται απ' ευθείας από την πρώτη και αποτελείται εξ' ολοκλήρου από μοναδικές ψηφιακές εκτυπώσεις σε χαρτί. Το τμήμα του ζωγραφικού έργου που επικαλύφθηκε-χάθηκε κάτω από την ψηφιακή εκτύπωση της πρώτης ενότητας, αναδύεται εδώ, σε ένα νέο αυτόνομο έργο. Ταυτόχρονα, η καλλιτέχνης παρουσιάζει ένα πρωτότυπο έργο - ψηφιακή εφαρμογή, με τίτλο «Game of Fortune». Ο Γιώργος Τσεριώνης παρουσιάζει την ενότητα «Μουσείο Αυτοεκτίμησης», η οποία περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφίες, κολάζ . Ο εικαστικός δημιουργεί μια φανταστική αίθουσα μουσείου ιστορίας πρωταρχικών εννοιών και συμπεριφορών του ανθρώπου. Σε ένα εικαστικό περιβάλλον που «συμπεριλαμβάνει» στιγμές-ίχνη της πολιτισμικής και πολιτικής εξέλιξης, συνενώνονται «ευρήματα» αρχαιολογικών ανασκαφών και στοιχεία από το πεδίο της κοινωνικής ανθρωπολογίας.

Info: Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ (Αποθήκη Β1-λιμάνι της Θεσσαλονίκης), από τις 10 Μαΐου έως τις 21 Ιουνίου 2014, σε επιμέλεια του Γιάννη Μπόλη, ιστορικού της τέχνης στο ΚΜΣΤ. Ώρες και μέρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00 (την Κυριακή 18.05 ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός). Ξεναγήσεις κάθε Σάββατο, από 31.05, ανοιχτές στο κοινό, με το εισιτήριο εισόδου.


n

 Grooveport Festival vol.I

3 νύχτες με ξένους και έλληνες καλλιτέχνες γεμάτες ρυθμό, ένταση, χορό, και εκρηκτικούς ήχους... Και όλα αυτά με ελεύθερη είσοδο! ‘Cause groove is definitely in the heart! Την Παρασκευή 9 Μαΐου το πρόγραμμα περιλαμβάνει τους Skints [UK], Κακό Συναπάντημα Soundsystem (Ste & Northical), The Bionics, Selectah Lazy Face [BG], Demolition Sound ft. live percussion by Lorrd. Το Σάββατο 10 Μαΐου εμφανίζονται οι De Sades, The Frantic Five. This Is Nowhere, Mary’s Flower Superhead, Tuber. Την Κυριακή 11 Μαΐου ολοκληρώνουν το groove οι Dub Pistols – Barry Ashworth [UK], Blend Mishkin, Anima Nation, Los Mujeros, The Balguns

Info: Στο Block 33 (Πολυχώρος Πολιτισμού, 26ης Οκτωβρίου 33, περιοχή Σφαγεία, 2310533533). Είσοδος ελεύθερη. Οι πόρτες ανοίγουν κάθε μέρα στις 8μμ.


n

Pre-reworks Event

Pre-Reworks Event ή αλλιώς Preworks, ένα warm-up event για το φεστιβάλ του Σεπτεμβρίου. Στο φετινό line up παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη οι dOP, ένα από τα πιο αγαπητά ονόματα στην γαλλική σκηνή σήμερα. Στη Θεσσαλονίκη θα επιστρέψει μετά από 10 χρόνια και ο Derrick May, πατέρας του Detroit Techno & House. Ο Ison με τους Actor One υπόσχονται ακόμη μια δυναμική εμφάνιση. Για πρώτη φορά επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και μια ελληνίδα καλλιτέχνιδα που ζει στο Λονδίνο και αποτελεί το νέο μέλος της Ninja Tune οικογένειας, η Giganta. Το line up συμπληρώνουν οι Darktom & George Adi με τον techno ήχο τους.

Info: Σάββατο 10 Μαΐου στο Βlock 33 (26ης Οκτωβρίου 33). Είσοδος 5 Eυρώ (προπώληση), 18 Ευρώ (ταμείο). Οι πόρτες ανοίγουν στις 22.00.


n

Το ΦΚΘ στην 11η ΔΕΒΘ και προβολή του Indebito

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την παρουσία του ιταλού μουσικού Βινίτσιο Καποσέλα στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν την προβολή της ταινίας «Indebito» του Αντρέα Σέγκρε / Andrea Segre, της οποίας το σενάριο συνυπογράφει ο Καποσέλα. Το «Indebito» είναι μια ιταλική ταινία για το ρεμπέτικο και την ελληνική κρίση, που γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2012 στην Ελλάδα. Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαΐου στις 22:00 στο Ολύμπιον, παρουσία του Βινίτσιο Καποσέλα, ο οποίος θα την προλογίσει. Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη. Επίσης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος «Ευρώπη: ταυτότητα και ετερότητα» της έκθεσης και περιλαμβάνει τρεις ταινίες που αναπτύσσουν με διαφορετικό τρόπο τη σχέση των Ελλήνων με την Ευρώπη. Πρόκειται για τις ταινίες «Μασσαλία, μακρινή κόρη» του Μάρκου Γκαστίν, «Soul kitchen» του Φατίχ Ακίν και «Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης» του Λευτέρη Ξανθόπουλου.

Info: Από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2014 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378.431).


n

 Είμαι εδώ

Μια έκθεση με την εικαστική προσπάθεια φοιτητών του τρίτου εργαστηρίου ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με υπεύθυνο καθηγητή τον Γιώργο Τσακίρη φιλοξενείται στην Γκαλερί Tettix. Η μύηση των φοιτητών στις νέες τεχνολογίες και η ενεργή συμμετοχή τους με νέους τρόπους σκέψης, σε ομαδικές συνεδρίες, αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα και συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση κλίματος δημιουργίας και εποικοδομητικής συνεργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους. Η εργαστηριακή πρόταση για την παρουσίαση ομαδικής έκθεσης με θέμα «είμαι εδώ», ξεκίνησε από τη διαδικασία μελέτης προδιαγραφών για τη σχεδίαση εντύπων, καταλόγου, αφίσας, πρόσκλησης και τελικά στην αποπεράτωση ενός πραγματικού εκτυπωμένου έργου οπτικής επικοινωνίας. Η διαδικασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να τροφοδοτήσει τους νέους εικαστικούς με γνώσεις στα ηλεκτρονικά μέσα σχεδίασης, η ορθότητα της οποίας επιβεβαιώνεται με την παρουσίαση των προσωπικών έργων τους στον έντυπο κατάλογο. Στο συγκεκριμένο εργαστηριακό μάθημα παρουσιάσθηκε λογισμικό επεξεργασίας εικόνας και ηλεκτρονικής σελιδοποίησης.

Info: Από τις 10 Μαΐου, στην Γκαλερί Tettix (Τσιμισκή & Διαλέττη 3, 6974040484). Εισηγητής, επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Σταμενίτης, εικαστικός, γραφίστας οπτικής επικοινωνίας.


n

Ο George Lois στο TEDx Thessaloniki 2014

Ο ελληνικής καταγωγής George Lois γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1931. Θεωρείται ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επίδραση κι επιρροή στο χώρο της οπτικής επικοινωνίας και της διαφήμισης τα τελευταία 50 χρόνια. Μεταξύ άλλων, σχεδίασε τις καμπάνιες ορισμένων από τα σημαντικότερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των ΗΠΑ όπως το Time, η USA Today, το MTV, το ESPN, καθώς και αρκετών πολυεθνικών εταιρειών όπως η Xerox και η Tommy Hilfiger. Παράλληλα ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του περιοδικού Esquire από το 1962 έως το 1972. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ανέλαβε να σχεδιάσει τις προεκλογικές καμπάνιες τεσσάρων Αμερικανών γερουσιαστών, μεταξύ των οποίων και ο Ρόμπερτ Κένεντι. Έχει συγγράψει συνολικά 10 βιβλία. Κάποια από αυτά διδάσκονται σε τμήματα επικοινωνίας σε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Ζει στη Νέα Υόρκη με τη γυναίκα του και, στα 83 του χρόνια, συνεχίζει να εργάζεται καθημερινά.

Info: Το Σάββατο 10 Μαΐου θα βρίσκεται στη σκηνή του #TEDxThess14, στο Βασιλικό Θέατρο. Τίτλος της ομιλίας του: «Κάθε Τέλος Μία Αρχή».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ