Αρχειο

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Για πρώτη φορά η Εθνική Τράπεζα παρουσιάζει τις συλλογές της στο κοινό

62199-137574.jpg
Μαρία Αυγέα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67227-136350.jpg

Το Σάββατο 10 Μαΐου, με αφορμή τη Νύχτα Μουσείων, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, που στεγάζεται στο Μέγαρο Διομήδη στην 3ης Σεπτεμβρίου, θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό παρουσιάζοντας την πλούσια συλλογή του αρχειακού υλικού της Εθνικής Τράπεζας, τα χρονικά όρια του οποίου σχεδόν ταυτίζονται με τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, και παράλληλα θα φιλοξενήσει ποικίλες εκδηλώσεις και εκθέσεις νέων καλλιτεχνών.

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας συμμετέχει στη Νύχτα Μουσείων για έβδομη χρονιά και φέτος, για πρώτη φορά, θα παρουσιάσει το εύρος των συλλογών που έχει στην κατοχή του. Η έκθεση θα περιλαμβάνει: δείγματα από τη συλλογή φωτογραφικού υλικού του Ιστορικού Αρχείου, από τη συλλογή αρχιτεκτονικών σχεδίων, μετοχών, νομισμάτων, γραμματοσήμων, δικαιολογητικά για την αποζημίωση μικρασιατών προσφύγων από την Εθνική Τράπεζα, αφίσες, υαλικά, δείγματα παιγνιόχαρτων, καρτ-ποστάλ, δοκίμια εκτυπώσεων και δείγματα αποχρωματισμών, λευκώματα με δειγματολόγια εντύπων, δείγματα από τη συλλογή χαρακτικών του Καρλ Κρατσάιζεν, αντικείμενα από το εργοστάσιο λιπασμάτων στην Δραπετσώνα και ένα σπάνιο λεύκωμα με κείμενα του στρατηγού Μακρυγιάννη για την πολιορκία της Αθήνας με εικονογράφηση του Ζωγράφου. Θα έχετε, επίσης, την ευκαιρία να περιηγηθείτε στο κτίριο του Μουσείου, το Μέγαρο Διομήδη το οποίο είναι ένα όμορφο μέγαρο του Μεσοπολέμου που δημιουργήθηκε εξαρχής για να στεγάσει αρχεία, ολοκληρώθηκε το ’26 και το 2002 ανακαινίστηκε.

Πέρα από την έκθεση των συλλογών του Αρχείου θα πραγματοποιηθούν ποικίλες καλλιτεχνικές και εικαστικές δραστηριότητες σε συνεργασία με το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Στροφή και με νέους καλλιτέχνες οι οποίοι εμπνέονται από τη συλλογή του Αρχείου και δημιουργούν πρωτότυπες συνθέσεις. Η εικαστικός Χρυσάνθη Κουμιανάκη, για παράδειγμα, που συμμετέχει και φέτος στην έκθεση, διακρίθηκε στην 4η Μπιενάλε που έγινε στην Αθήνα πέρυσι με έργο που εμπνεύστηκε από τη συλλογή του Αρχείου για την ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος.

Το βράδυ του Σαββάτου 10 Μαΐου, από τις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν επίσης εργαστήρια κατασκευής χαρτιού για παιδιά τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν πολύχρωμους πολτούς και να κατασκευάσουν μόνα τους χαρτιά τα οποία στη συνέχεια θα κληθούν να διακοσμήσουν. Η δράση αυτή διοργανώνεται από το Εργαστήρι Συντήρησης Χαρτιού που στεγάζεται στο κτίριο του Μουσείου. Τέλος, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες με την μπάντα της Στροφής και το πολυφωνικό γυναικείο συγκρότημα ομάδα «ΕΞΗ». Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

 ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΜΑΪΟΥ 2014

18.00-24.00: Εκθέσεις, εικαστικές εγκαταστάσεις, προβολή βίντεο (σε πολλές αίθουσες, βλ. αναλυτικά παρακάτω).

18.00-21.00: Καλλιτεχνική δράση κατασκευής χαρτιού (αίθριο).

18.00-19.30: Καλλιτεχνική δράση και έκθεση από την εικαστική ομάδα του ΚΕΘΕΑ Στροφή (αίθριο).

18.00-24.00: Καλλιτεχνική δράση με τον Δ. Αμελαδιώτη (αίθριο).

18.00-21.00: Καλλιτεχνική δράση με την Α. Θεοδώρογλου (αίθριο).

19.00-20.00: Ξενάγηση στην έκθεση του ΙΑ/ΕΤΕ «Η Εθνική Τράπεζα μέσα από τα αρχειακά τεκμήρια και τις συλλογές της» (ισόγειο).

19.00-20.00 και 20:00-21:00: Ξεναγήσεις στην έκθεση «Ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος. Μια διαδρομή, 1822-2002» (ισόγειο).

22.00-23.00: Ξενάγηση στην έκθεση «Τυπογραφικές μηχανές και εργασίες εκτυπώσεων ασφαλείας» (ισόγειο).

19.30-21.00: Συναυλία με την μπάντα της Στροφής του προγράμματος θεραπείας ΚΕΘΕΑ Στροφή (αίθριο).

21.00-21.30: «έξΗ», γυναικείο φωνητικό σύνολο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146

210.8807.799

n

n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ