Αρχειο

Δημιουργώντας τη δική σου χώρα

9 ανεξάρτητα «κρατίδια» και οι ιστορίες τους

62199-137574.jpg
Μαρία Αυγέα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
66964-135149.jpg

«Every man is an island». Αν κάθε άνθρωπος είναι ένα νησί, όπως λέει η παραπάνω φράση, γιατί να μην είναι και κυβερνήτης του; Αν βαρεθήκατε τη χώρα που ζείτε και θέλετε μία δραστική αλλαγή, μπορείτε να ανακηρύξετε την αυλή σας ανεξάρτητο κρατίδιο και να απαλλαγείτε μια για πάντα και από την κρίση και απ’ όλα. Και μην νομίζετε ότι θα είστε οι πρώτοι.

Πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα ανθρώπων που θέλησαν να φτιάξουν το δικό τους ιδιότυπο κράτος με τα δικά τους γεωγραφικά όρια, τους δικούς τους νόμους, το δικό τους νόμισμα, μέχρι και τον δικό τους εθνικό ύμνο! Για κάποιους, είναι μία πολιτική θεωρία ή μία φιλόδοξη ουτοπία και για κάποιους άλλους, μία μορφή performance. Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα κράτη αυτά υπάρχουν στον χάρτη, αναγνωρισμένα ή μη, και σε καλούν να τα γνωρίσεις και… να πάρεις ιδέες.

 Μπανανο-δημοκρατία της Μολοσσίας

n

Αν μπεις στην επίσημη ιστοσελίδα της Δημοκρατίας της Μολοσσίας σε περιμένει ένθερμος χαιρετισμός από την «εξοχότητά του» τον πρόεδρο Kevin Baugh. Για την ακρίβεια ο πλήρης τίτλος του είναι: «Η εξοχότητά του Πρόεδρος, Ναύαρχος, Συνταγματάρχης, Ιατρός, Kevin Baugh, Πρόεδρος της Μολοσσίας, Προστάτης του Έθνους και Φύλακας των πολιτών». Η πρώτη κυρία της Μολοσσίας είναι και υπουργός Οικονομικών, ενώ τα υπόλοιπα υπουργεία είναι τα εξής: υπουργείο Τάξης και υπουργείο Αταξίας, υπουργείο Αμμοθύελλας και Χαλαζιού, υπουργείο Φειδούς και υπουργείο Εθνικού Φαγητού. Για να διασχίσει κανείς την επικράτεια της Μολοσσίας θα χρειαστεί από 30 δευτερόλεπτα έως 1 με 2 λεπτά όσο χρειάζεται δηλαδή για να πάει κανείς από την κύρια είσοδο του σπιτιού στην πίσω αυλή. Στην μπανανοδημοκρατία της Μολοσσίας απαγορεύονται τα όπλα, οι θαλάσσιοι ελέφαντες, τα γατόψαρα, τα κρεμμύδια και ό,τι έχει σχέση με την πολιτεία του Τέξας, εξαιρουμένης της Kelly Clarkson.


Το ανεξάρτητο κρατίδιο του Φιλετίνο

n

Το Φιλετίνο είναι ένα χωριό γύρω στα 100 χλμ έξω από τη Ρώμη. Το 2011 με αφορμή την οικονομική κρίση που έπληξε και τη γείτονα χώρα η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να συνενωσει τα χωριά με λιγότερους από 1000 μόνιμους κατοίκους με σκοπό τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Σε αντίδραση, ο δήμαρχος και οι κάτοικοι του Φιλετίνο αποφάσισαν να ανακηρύξουν το χωριό τους ανεξάρτητο κρατίδιο τυπώνοντας και το δικό τους νόμισμα, το φιορίνο. Είχαν, μάλιστα, σκοπό να καλέσουν τον πρίγκιπα Emanuele Filiberto από την πρώην βασιλική οικογένεια της Ιταλίας να αναλάβει τα ηνία και να γίνει ο πρίγκιπας του Φιλετίνο, αλλά τελικά η θέση δόθηκε σε άλλον. Η τότε κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είχε θορυθηβεί μήπως το παράδειγμα του Φιλετίνο ακολουθήσουν κι άλλα χωριά.


Πριγκιπάτο του Sealand 

n

Αποτελεί ένα μικρο-έθνος (micronation). Βρίσκεται στην Βόρεια Θάλασσα λίγο έξω από τις ακτές της Βρετανίας. Πρόκειται για μία παλιά στρατιωτική βάση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την οποία χρησιμοποιούσαν ραδιο-πειρατές για να εκπέμπουν το σήμα τους. Το 1966 ο Roy Bates εισέβαλε στη βάση και διεκδίκησε το χώρο για να εκπέμψει τη δική του εκπομπή. Αντ’ αυτού όμως, ονόμασε τη βάση Sealand και την ανακήρυξε ανεξάρτητο κρατίδιο υψώνοντας τη δική του σημαία. Ακόμα, ανακήρυξε τη σύζυγό του Joan «πριγκίπισσα του Sealand». Επίσημη γλώσσα του είναι τα Αγγλικά και το νόμισμά του το δολάριο του Sealand που αντιστοιχεί σε ένα αμερικανικό δολάριο. Το 1978 ο Alexander Achenbach επιχείρησε να καταλάβει το χώρο πιάνοντας μάλιστα όμηρο τον γιο των Bates για αρκετές ημέρες. Η οικογένεια Bates φυσικά δε θα μπορούσε να αφήσει μια τέτοια κίνηση αναπάντητη. Μίσθωσε στρατό και ενανακατέλαβε το πριγκιπάτο του. Παρέμεινε άρχοντας του Sealand μέχρι τον θάνατό του, όταν η διαχείριση πέρασε στα χέρια του γιου του.


Το βασίλειο του Άλλου Κόσμου (other world kingdom)

n

Είσαι γυναίκα; Τόσο το καλύτερο! Αν νομίζεις ότι οι μητριαρχικές κοινωνίες ανήκουν στο παρελθόν δεν έχεις παρά να κάνεις ένα ταξίδι μέχρι την Τσεχία. Εκεί, ιδρύθηκε το 1996 σε ένα πύργο του 16ου αιώνα, ένα μικρο-έθνος στο οποίο κυβερνά ως απόλυτη αφέντρα και μονάρχης η βασίλισσα Πατρίσια η πρώτη. Σ’ αυτό το κρατίδιο γεμάτο BDSM αφέντρες σκοπός είναι η απόλυτη υποταγή όσων περισσότερων αρσενικών είναι δυνατόν στην εξουσία Ανώτερων Γυναικών. Αυτοαποκαλείται ανεξάρτητο κρατίδιο, ωστόσο δεν έχει τύχει αναγνώρισης από κανένα άλλο επίσημο κράτος και αποτελεί περισσότερο ιδιωτική επιχείρηση. Μάλιστα, οι εγκαταστάσεις του πωλούνταν το 2008 προς την τιμή των 8 εκκατομυρίων ευρώ. Βέβαια, είχε προλάβει να τυπώσει δικό του νόμισμα, να εκδώσει διαβατήρια και είχε σημαία και εθνικό ύμνο. Η ταξική δομή του βασιλείου αποτελείται: από την απόλυτη μονάρχη, τις εξέχουσες κυρίες ή τις Κυρίες Πολίτες και την κατώτερη κοινωνική τάξη στην οποία ανήκουν οι άνδρες που είναι σκλάβοι χωρίς κανένα δικαίωμα ή ελευθερία. 


Δημοκρατία του Rose Island

n

Πρόκειται για μία πλατφόρμα που κατασκεύασε ένας ιταλός αρχιτέκτονας ονόματι Giorgio Rosa στα ανοιχτά του Ρίμινι στην Ιταλία. Ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κρατίδιο το 1968 και ο Rosa φυσικά αυτό-ανακηρύχθηκε πρόεδρος. Εξέδωσε μάλιστα και γραμματόσημα καθώς και δικό του νόμισμα, το «mill» χωρίς ποτέ όμως να τυπωθούν χαρτονομίσματα. Η πλατφόρμα προοριζόταν για τουριστικό θέρετρο και η ιταλική κυβέρνηση θεώρησε την ανακήρυξή σε ανεξάρτητο κρατίδιο ως μία προσπάθεια φοροδιαφυγής και έτσι έστειλε στρατό ο οποίος αφού την εκκένωσε στη συνέχεια την ανατίναξε με εκρηκτικά, αφανίζοντάς την μια για πάντα από τον χάρτη.


Celestia

n

Δεν το λες ακριβώς κρατίδιο, γιατί στην επικράτειά του υπάρχει στην κυριολεξία το σύμπαν ολόκληρο, εκτός από τη γη. Δημιουργήθηκε από τον James Thomas Mangan ο οποίος διεκδίκησε το διάστημα για λογαριασμό ολόκληρης της ανθρωπότητας έτσι ώστε να μην μπορεί καμία χώρα να εγκαθιδρύσει την πολιτική ηγεμονία της. Έκανε επανειλημμένως αιτήσεις στα Ηνωμένα Έθνη για αναγνώριση του έθνους της Celestia αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 1958 η σημαία της Celestia υψώθηκε έξω από τα γραφεία του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η σημαία έχει γαλάζιο χρώμα με ένα λευκό κύκλο στη μέση που περικλείει μία «δίεση» το σύμβολο του διαστήματος.


Το Πριγκιπάτο του Hutt River

n

Βρίσκεται στην Αυστραλία και έχει ανακηρυχθεί ανεξάρτητο κρατίδιο χωρίς βέβαια να έχει αναγνωριστεί από την Αυστραλία ή από κάποιο άλλο επίσημο κράτος. Ιδρύθηκε από τον Leonard George Casley ο οποίος αυτοαποκαλείται «πρίγκιπας Leonard». Θεωρείται ο «πατέρας» των ανεξάρτητων κρατιδίων καθώς πολλοί εμπνεύστηκαν από αυτόν για να ιδρύσουν το δικό τους. Ύστερα από διαμάχη με την κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας, επειδή η οικογένεια του Casley μαζί με κάποιες άλλες είχαν παράγει μεγαλύτερο ποσό σιταριού απ’ αυτό που όριζε η νομοθεσία και κατόπιν αλληλογραφίας του με την αυστραλιανή κυβέρνηση, όπου τον ανέγραφαν ως «διοικητή της επαρχίας Hutt River», αποσχίστηκε από τη χώρα δημιουργώντας το δικό του μικρο-έθνος.


To βασίλειο των gay & lesbians στα νησιά Coral Sea

n

Μετά από άρνηση της αυστραλιανής κυβέρνησης να αναγνωρίσει τους γάμους των ομοφυλοφίλων μία ομάδα ανθρώπων ίδρυσε ένα κράτος για τους ομοφυλόφιλους σε κάποιες ακατοίκητες βραχονησίδες στο νοτιανατολικό Κουίνσλάντ της Αυστραλίας ως συμβολική πολιτική πράξη διαμαρτυρίας. Ο αρχηγός της ομάδας Dale Anderson ψηφιστικε ως ο αυτοκράτορας του βασιλείου, το οποίο κατοικέιται μέχρι στιγμής μόνο από την αρχική ομάδα των ιδρυτών του.


Η αυτοκρατορία του Atlantium

n

Ο αυτοκράτορας του Atlantium George Cruickshank έδειξε από μικρός την κλίση του προς την πολιτική. Οι γονείς του, τότε, του είχαν πει: «Αν δεν σ’ αρέσει ο κόσμος στον οποίο ζεις, κάνε κάτι γι’ αυτό» εννοώντας πιθανώς να ενταχθεί σε κάποιο κόμμα και να ασχοληθεί με την πολιτική. Ο μικρός George όμως το «πήρε αλλιώς» και αποφάσισε μαζί με τα ξαδέρφια του να δημιουργήσει το δικό του βασίλειο στην πίσω αυλή του σπιτιού. Λίγο αργότερα τα ξαδέρφια του τον εξέλεξαν Αυτοκράτορα Γεώργιο τον δεύτερο. Μπορεί η αυτοκρατορία του να μην έχει αναγνωριστεί από την Αυστραλία, τα Ηνωμένη Έθνη ή κάποια άλλη χώρα και να έχει περισσότερα καγκουρό παρά μόνιμους κατοίκους, αυτό όμως δεν τον εμποδίζει από το να πραγματοποιεί κάθε χρόνο την καθιερωμένη Τελετή Εορτασμού για την ημέρα ίδρυσης του κράτους του. Όπως κάθε μικρο-έθνος που σέβεται τον εαυτό του, διαθέτει δικό του νόμισμα, ταχυδρομείο, γραμματόσημα και εθνική σημαία.


Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές ιστοσελίδες που εξηγούν αναλυτικά πως μπορεί να δημιουργήσει κανείς τη δική του χώρα:

http://micronations.webs.com/

http://www.wikihow.com/Start-Your-Own-Country

http://www.wikihow.com/Start-a-Micronation

http://voices.yahoo.com/starting-micronation-basics-4147881.html

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ