Αρχειο

Κυριακή στο Kέντρο της Γης

Συλλογική κουζίνα και δράσεις στον Πύργο Βασιλίσσης

62199-137574.jpg
Μαρία Αυγέα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
65508-132043.jpg

Αν έχετε κουραστεί με το αστικό τοπίο και τη καθημερινή ρουτίνα και θέλετε να πάτε μία εκδρομή, να περιηγηθείτε στη φύση, να ακούσετε… δέντρα που μιλάνε(!), να φυτέψετε λουλούδια και λαχανικά… δε χρειάζεται απαραιτήτως να βγείτε εκτός Αθηνών: Επισκεφτείτε το «Κέντρο της Γης» στο κτήμα Πύργου Βασιλίσσης στο Ίλιον. Και αν νομίζετε ότι θα κάνετε απλώς ένα περίπατο και θα επιστρέψετε στο σπίτι, κάνετε λάθος! Κάθε Κυριακή διοργανώνεται συλλογική κουζίνα με τη συμμετοχή γνωστών food bloggers και ταυτόχρονα πραγματοποιούνται ποικίλες δράσεις ανάλογα με τη θεματική της ημέρας στις οποίες συμμετέχετε ελεύθερα.

image

Αυτή τη Κυριακή 13 Απριλίου το foodlab του Πύργου έχει θέμα: «Το φυτικό βασίλειο και τρόποι καλλιέργειας». Ο εθνοβιολόγος Παύλος Γεωργιάδης και ο αγροτεχνικός Γιώργος Ξεπαπαδάκος θα ενημερώσουν τον κόσμο για τις διαφορές μεταξύ συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας και μπορείτε ακόμα να… λερώσετε τα χέρια σας φυτεύοντας λουλούδια της άνοιξης στον ανθόκηπο του κτήματος. Για να ηρεμήσετε την ψυχή και το σώμα σας: η ομάδα Softening and Healing θα πραγματοποιήσει στις 14:00 ένα «χαλαρωτικό» εργαστήρι με ασκήσεις αναπνοής, mindful meditation, και θιβετιανά κύμβαλα. Όπως και κάθε Κυριακή θα πραγματοποιηθούν επίσης ασκήσεις και παιχνίδια για παιδιά.

image

Μετά από τόση άσκηση λογικό είναι να πεινάσετε. Η food blogger Τwominutes Angie θα μαγειρέψει συνταγές με ψυχανθή και λαχανικά και θα δώσει συμβουλές για τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Η συμμετοχή στις δράσεις της Κυριακής είναι ελεύθερη και ξεκινάει από τις 10:00. Για να δηλώσετε συμμετοχή στέλνετε email στο simetexo@organizationearth.org


image

Λίγα λόγια για το κτήμα:

Καταφτάνοντας από τη Βαυαρία η Αμαλία με τον Όθωνα αγόρασαν μία τεράστια έκταση 2.500 στρεμμάτων με σκοπό να την αναπλάσουν και να την κάνουν ένα πρότυπο κέντρο γεωργικής παραγωγής φυτεύοντας ποικίλα είδη δέντρων και φέρνοντας ζώα από διάφορα μέρη της Ευρώπης. Τα 1000 από αυτά τα στρέμματα αποτελούν το σημερινό πάρκο Τρίτση ενώ η Αμαλία προσέφερε και κάποια στέμματα για την ανοικοδόμηση σπιτιών δημιουργώντας έτσι το σημερινό δήμο Ιλίου. Θέλησε επίσης να κάνει ένα δώρο στο σύζυγό της και έτσι έδωσε εντολή να χτιστεί ένα πύργος γοτθικού ρυθμού απομίμηση αυτού όπου γεννήθηκε ο Όθωνας. Με το πέρας των χρόνων τα 250 στρέμματα που απέμειναν πέρασαν σε χέρια ιδιωτών. Το 1878 το κτήμα περιέρχεται στην ιδιοκτησία του Γεώργιου Παχύ και μετά το θάνατό του στην οικογένεια Serpieri (του γνωστού ιταλού μεταλλωρύχου που εκμεταλλεύτηκε τα ορυχεία του Λαυρίου). Σήμερα στον πύργο Βασιλίσσης λειτουργεί το Κέντρο της Γης, το οινοποιείο και οι Αμπελώνες Πύργου Βασιλίσσης.

Κτήμα Πύργου Βασιλίσσης, Λ. Δημοκρατίας 67, Ίλιον 2102313607

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ