Αρχειο

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Φορτσάρει με το ανοιξιάτικο πρόγραμμά του

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 477
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
65308-145018.jpg

Πριν ανοίξει τον Κήπο του για να υποδεχτεί τις καλοκαιρινές συναυλίες, το Μέγαρο συνεχίζει το πρόγραμμά του: από συναυλίες

για τις μέρες του Πάσχα, μεγάλες ορχήστρες και λυρικούς τραγουδιστές, μέχρι τη θεατρική «Αντιγόνη» της Comédie-Française, «Ρωμαίο και Ιουλιέτα» σε χιπ-χοπ εκδοχή, αλλά και all day jazz. Ένα πρόγραμμα με ανοιχτούς ορίζοντες για όλες τις διαθέσεις.

 

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΑΕΣΤΡΟΙ

n

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ / Zubin Mehta 18 & 19.06

Δύο βραδιές γιορτής για τους φίλους της κλασικής μουσικής. Ο μεγάλος σταρ του πόντιουμ Zubin Mehta, επίτιμος μαέστρος των μεγαλύτερων ορχηστρών του κόσμου (με αστέρι στη Hollywood Bοulevard), επιστρέφει στο Μέγαρο διευθύνοντας την περίφημη Φιλαρμονική του Ισραήλ, σε δύο τιτάνια έργα: Συμφωνία αρ. 8 του Anton Bruckner (18.06) και Συμφωνία αρ. 2 «Tης Αναστάσεως» του Gustav Mahler (19.06). Η μετάκληση της ορχήστρας πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί η δωρεά του να παραμείνει ανώνυμη.


«ADAGIO» 

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

n

Ουρανία Γκάσιου: Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου 12.04

Mια κατανυκτική βραδιά: η πολυβραβευμένη οργανίστα του Μεγάρου ερμηνεύει στο μεγαλοπρεπές εκκλησιαστικό όργανο του ΜΜΑ έργα J.S. Bach, Vierne, Franck, Escaich & Jongen.

n

J.S. Bach «Τα κατά Ιωάννην Πάθη»: Καμεράτα - Μάρκελλος Χρυσικόπουλος 14.04

Απόλυτα ταυτισμένο με τη μυσταγωγία του Πάσχα, το έργο παρουσιάζεται σε αυθεντική εκδοχή, με την Καμεράτα σε όργανα εποχής και με ολιγομελή χορωδία δωματίου.

Σολίστ: Μυρσίνη Μαργαρίτη, Μαίρη-Έλεν Νέζη, Βασίλης Καβάγιας, Πέτρος Μαγουλάς

Ευαγγελιστής: Jason Darnell

n

Η υμνωδία του Πάσχα συναντά τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη 15.04

Η λαϊκή μουσική παράδοση συνδιαλέγεται με το βυζαντινό μέλος, οι Ύμνοι Ακολουθίας της Μεγάλης Εβδομάδας με τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη.

Βυζαντινή υμνωδός: Νεκταρία Καραντζή

Αφηγητής/ Σολίστ: Τάσος Αποστόλου

n

J. Brahms: «Ένα γερμανικό ρέκβιεμ»: ΚΟΑ - Βασίλης Χριστόπουλος 16.04

Ένα ρέκβιεμ που δεν προσεύχεται για τους νεκρούς, αλλά για τους ζώντες.

Σολίστ: Susanne Bernhard, Jochen Kupfer

Χορωδία: ΜοtettenChor του Μονάχου

Χορηγός (του κύκλου «Αdagio») ΕUROBANK


ΘΕΑΤΡΟ

n

Comédie-Française «Αντιγόνη» του Ανούιγ 26 & 27.04

Ένας εξαιρετικός θίασος, ένα σημαντικό έργο, μια σπουδαία παράσταση. Μόνο με υπερθετικά λόγια μπορείς να μιλήσεις για τον τρόπο που ανέβασε η Comédie-Française αυτόν τον πολιτικό ύμνο αντίστασης του Γάλλου δραματουργού. Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, μέσω του Ανούιγ, μεταφερμένη στο (διηνεκές) μέλλον γίνεται ένα νεανικό σύμβολο εναντίωσης στους συμβιβασμούς και την εξουσία. Ένα πολεμικό και συνάμα ποιητικό θέμα που συγκινεί βαθιά και θέτει αμείλικτα ερωτήματα.

Σκηνοθεσία: Marc Paquien

Με τους ηθοποιούς και το θίασο της Comédie-Française και ελληνικούς υπέρτιτλους (μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη). Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Δωρητής: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς Γαλλία - Συμμαχία 2014».


ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ

n

Jonas Kaufmann: Kammerorchester Wien-Berlin 13.05

Ένας σταρ της όπερας, που εκτός από τις φωνητικές του ικανότητες εντυπωσιάζει και με τη θεατρικότητά του, γνωστός και ως «ο βασιλιάς των τενόρων», ο Jonas Kaufmann επιστρέφει στο Μέγαρο. Επίλεκτα μέλη από τις δύο κορυφαίες ορχήστρες του κόσμου, της Φιλαρμονικής της Βιέννης και του Βερολίνου, τον συνοδεύουν σε έργα του Felix Mendelssohn και του Gustav Mahler. Η ορχήστρα θα ερμηνεύσει και έργα των Richard Strauss και Arnold Schoenberg.


ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

n

«City Lives» 9 & 10.05

Μια παράσταση-απόδοση της πολυεπίπεδης ζωής μέσα στην πόλη, όπως αυτή διαμορφώνεται από την επικοινωνία, το χρήμα, τα ΜΜΕ, τη θρησκεία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα κ.λπ.

Σύλληψη, Μουσική σύνθεση, Κείμενα: Αλέξανδρος Μούζας

Video Art: Βίκυ Μπέτσου

Ψηφιακή ζωγραφική: Αλεξία Οθωναίου

Χορηγός ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


ΓΕΦΥΡΕΣ

n

Trafic de Styles «Roméos et Juliettes» 22 & 23.05

Ή αλλιώς «Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα χορεύουν χιπ-χοπ»: ο μοιραίος έρωτας των δύο παιδιών της Βερόνας ζωντανεύει από χορευτές χιπ-χοπ, έναν καλλιτέχνη τσίρκου και έναν ηθοποιό. Οι Trafic de Styles κινούνται με ακρίβεια ανάμεσα στον αθλητισμό και την τέχνη, την άσκηση και το θέαμα, την ψυχή και το σώμα, σ’ ένα μοναδικό σύγχρονο θέαμα.

Καλλιτεχνική διεύθυνση, Χορογραφία: Sébastien Lefrançois

Μουσική: Laurent Couson


JAZZ & WORLD MUSIC

n

Jazz Big Day 31.05

Το Μέγαρο γίνεται τζαζ για μια μέρα, με συναυλίες, workshops, happenings, δίσκους, βιβλία και memorabilia. Όλες οι αίθουσές του φιλοξενούν κορυφαίους Έλληνες μουσικούς της τζαζ, αλλά και καλλιτέχνες από τη διεθνή σκηνή, όπως τον Αμερικανό πιανίστα Κenny Barron και το νεωτεριστή Ισραηλινό Gilad Atzmon με τον Τάκη Πατερέλη. Εμφανίζονται επίσης: Δήμος Δημητριάδης Quintet, Αλέκος Βρέτος Quintet, Αλέκος Χρηστίδης - Jazz for kids!, Μηνάς Ι. Αλεξιάδης - Come Back Project, Γιώργος Κοντραφούρης Trio, Crazy People Music.

Xορηγός METKA, μέλος Ομίλου Μυτιληναίος


Σημειώστε...

«Θωρώ τον ουρανό γελά…».

Η μουσική της Κρήτης σε επιμέλεια-έρευνα του Λάμπρου Λιάβα και σκηνοθετική επιμέλεια της Σοφίας Σπυράτου (26.04)/

«All is full of love».

Ένα μπάσο και μια φωνή στη μουσική της Björk με τον Γιώργο Παλαμιώτη και την Αθηνά Ρούτση (6.05)

n

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, Αθήνα, 210 7282333, www.megaron.gr) και στο facebook, pinterest, twitter και youtube.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ