Αρχειο

Ερωτευμένος Φλέμινγκ. Οι επιστολές του

«Θέλω να σε πληγώσω», γράφει ο δημιουργός του πράκτορα 007

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
64178-129064.jpg

Το ύφος των ερωτικών επιστολών θυμίζει περισσότερο τις «50 αποχρώσεις του γκρι» παρά τις ιστορίες του θρυλικού πράκτορα Τζέιμς Μποντ που έκαναν διάσημο τον Βρετανό συγγραφέα, Ίαν Φλέμινγκ. Παραλήπτης των επιστολών είναι η Αυστριακή ερωμένη του, Έντιθ Μορπούργκο. «Θέλω να σε πληγώσω, γιατί το έχεις κερδίσει με τη συμπεριφορά σου και γιατί θέλω να σε δαμάσω σαν μικρό άγριο ζώο», γράφει ο Φλέμινγκ στα γερμανικά. Η εν λόγω συλλογή ερωτικών επιστολών και φωτογραφιών του συγγραφέα πρόκειται να δημοπρατηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη από τον εκδοτικό οίκο του Πίτερ Χάρινγκτον, ο οποίος εκτιμά ότι θα πιάσει την τιμή των 47.500 δολαρίων.

n

Οι επιστολές γράφτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’30 από τον Φλέμινγκ προς την Έντιθ Μορπούργκο, κόρη ενός εύπορου Αυστριακού επιχειρηματία. Ρίχνουν φως στη θυελλώδη σχέση του ζευγαριού. Η Έντιθ είχε μάλιστα σκίσει σε κομματάκια ένα από τα γράμματα του Φλέμινγκ, τα οποία ειδικοί κατάφεραν να συγκολλήσουν. «Δεν έχω τίποτα παραπάνω να σου πω από το ό,τι σε…», γράφει ο Φλέμινγκ από την οδό Θρογκμόρτον 11, όπου εργαζόταν για τον τραπεζικό όμιλο Cull & Co. «Εάν έλεγα ότι σ’ αγαπώ θα με αμφισβητούσες. Και μετά θα αναγκαζόμουν να σε δείρω και εσύ θα έβαζες τα κλάματα. Δεν το θέλω αυτό. Θέλω να είσαι ευτυχισμένη. Θέλω, όμως, και να σε πληγώσω γιατί το έχεις κερδίσει με τη συμπεριφορά σου και γιατί θέλω να σε δαμάσω σαν μικρό άγριο ζώο. Γι’ αυτό πρόσεχε», γράφει ο δημιουργός του Τζέιμς Μποντ, ο οποίος ζήλευε παθολογικά την Έντιθ και κυρίως τις παρέες της. «Τους ζηλεύω λιγάκι και δεν μου αρέσει καθόλου τόσο πολύ θέλεις να είσαι κοντά τους. Ωστόσο, ξέρω ότι δεν μπορώ να σε έχω κλεισμένη στο κλουβί σαν πουλί», ομολογεί ο συγγραφέας.

n

«Οι επιστολές παρουσιάζουν την ερωτική και αρκετά σαδιστική πλευρά του χαρακτήρα του Φλέμινγκ», λέει ο βιβλιοκριτικός, Άνταμ Ντάγκλας. «Γράφτηκαν στις αρχές της συγγραφικής του καριέρας, τότε που ακόμα ο Φλέμινγκ ήταν άσημος. Είναι περίεργο ότι ένας από τους δύο τις κράτησε και δεν τις πέταξε», προσθέτει. Στις επιστολές του εμφανίζεται τη μια στιγμή ζηλιάρης και εκδικητικός και την άλλη ιδιαίτερα τρυφερός και ερωτικός: «Θέλω απλά να κοιμηθώ μαζί σου για άλλη μια φορά. Να μην κάνουμε τίποτα, απλά να σε αγκαλιάζω σφιχτά και να σε βρω πλάι μου όταν ξυπνήσω».

n

Ο Φλέμινγκ αποκαλεί την ερωμένη του «κλασάτο μωρό της αριστοκρατίας». Όταν γίνεται πικρόχολος τής γράφει: «Μαζί σου αισθάνομαι σα μικρό παιδί που ζει με μια μοχθηρή και κακιά γκουβερνάντα. Ποτέ δεν κάνω τίποτα σωστό και στο τέλος είμαι αυτός που πάντα σε πληγώνει».

Ο συγγραφέας προσφωνεί την ερωμένη του με το επίθετό της. «Πάντα σε φώναζα Μορπούργκο και στις αναμνήσεις μου θα είσαι για πάντα η Μορπούργκο». Κι όταν ολοφάνερα χωρίζει ο Φλέμινγκ λέει: «Με μερικές βρισιές δεν μπορείς να σβήσεις όσα ζήσαμε μαζί».

n

Η συλλογή περιλαμβάνει και δύο εικονογραφήσεις του Φλέμινγκ για την Μορπούργκο. Η πρώτη έχει τον τίτλο «Wo ich Dich küssen will» (Θέλω να σε φιλήσω) και ο συγγραφέας έχει σχεδιάσει δύο μάτια και δύο πόδια και ανάμεσα φιλιά εκεί που θεωρητικά είναι το στόμα, το στήθος και το αιδοίο της ερωμένης του. Η δεύτερη εικονογράφηση έχει τίτλο "Ich will mit Dir" (Θέλω να κάνουμε έρωτα) και ο Φλέμινγκ έχει σχεδιάσει μια πόρτα πάνω στην οποία κρέμεται η ταμπέλα «Μην Ενοχλείτε» του ξενοδοχείου.

Ο βιογράφος του Φλέμινγκ, Άντριου Λίσετ, αναφέρει ότι ο συγγραφέας έζησε στην Αυστρία στα τέλη της δεκαετίας του ’20 πριν πάει στη Γενεύη για σπουδές. Ο Φλέμινγκ αρχικά εργάστηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και αργότερα σε μια μικρή τράπεζα. Με την Μορπούργκο γνωρίστηκαν γύρω στο 1934. Οι ερωτικές του επιστολές δεν έχουν ημερομηνία. Η Έντιθ κατά τέσσερα χρόνια νεότερη του Φλέμινγκ τελικά παντρεύτηκε τον Αυστριακό Τζούλιους Τζέικομπ Έσινγκερ. Το ζευγάρι και η δίχρονη κόρη τους απεβίωσαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί στο Άουσβιτς.

n

Ο εκδοτικός οίκος, ο οποίος έχει αναλάβει τη δημοπρασία, εκτιμά ότι οι επιστολές θα πρέπει αρχικά να είχαν πουληθεί από κάποιο συγγενή της Μορπούργκο. Η ζωή του Βρετανού συγγραφέα έχει πρόσφατα δραματοποιηθεί από το BBC για την τηλεόραση. Στο πρωταγωνιστικό ρόλο είναι ο Ντόμινικ Κούπερ και η σειρά αναφέρεται σε όλες τις ερωτικές περιπέτειες του Φλέμινγκ, με την Μορπούργκο, τη Μιούριελ Ράιτ και την Αν Ο’ Ντόνελ, την οποία και τελικά παντρεύτηκε.

n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ