- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
"Memo" από τους Casuali
Μία μερίδα ανθρώπων προσπαθεί να κάνει μια γιορτή που συνέχεια κάτι τη χαλάει. Πόλεμος, κατοχή, εμφύλιες διαμάχες δεν αφήνουν τους ανθρώπους να ανασάνουν, να γλεντήσουν, να δημιουργήσουν, να ερωτευτούν. Οι Casuali συνεργάζονται για δεύτερη φορά με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ για να παρουσιάσουν την performance σωματικού θεάτρου MEMO στο πλαίσιο της έκθεσης «Βάλιας Σεμερτζίδης: 1911-1983».
Info: Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. (Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310 991610). Παραστάσεις: 5, 12, 19 και 22 Φεβρουαρίου στις 19:00. Εισιτήριο: 7 ευρώ (κανονικό) και 5 ευρώ (μειωμένο).
Τάσος Παυλόπουλος, Happy Days
Με ειρωνική και καυστική διάθεση όπως πάντα, ο Παυλόπουλος μέσα από τα έργα του σχολιάζει διαφορετικές εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής. Χαρακτηριστικό στοιχείο στη δουλειά του Παυλόπουλου είναι η χρήση του λόγου προκειμένου να δημιουργήσει μικρά επεισόδια στα οποία πρωταγωνιστούν ρόλοι-σύμβολα: Ο συλλέκτης, η γυναίκα-λάφυρο, όπως επίσης ο Ταρζάν, o Van Gogh, ο αχθοφόρος. Αξιοποιώντας το μέσο της ειρωνείας, ο Παυλόπουλος καταφέρνει και παίρνει απόσταση από τις καταστάσεις και τα ζητήματα στα οποία αναφέρεται, και καθρεφτίζει μέσα από τα έργα του, μία δική του αντίληψη για την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα σκληρή που μέσα από το χιούμορ τη θέτει προς συζήτηση. Στην έκθεση αυτή, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην τεχνική που και αυτή έχει τη σημειολογία της. Η όψη των έργων δίνει την αίσθηση του τσαλακωμένου χαρτιού. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; «Τσαλακωμένες μέρες, τσαλακωμένοι άνθρωποι, τσαλακωμένη Τέχνη» όπως επισημαίνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Με άλλα λόγια όπως λέει και ο τίτλος της έκθεσης: «Χαρούμενες Μέρες».
Ο Τάσος Παυλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955, όπου ζει και εργάζεται σήμερα. Σπούδασε γραφιστική και ζωγραφική (1978-83) στην θρυλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας, όπου φοίτησε δίπλα σε καλλιτέχνες όπως οι Henryk Tomaszewski και Teresa Pagowska. Ήταν υπότροφος του ΙΚΥ από το 1987 μέχρι το 1990. Το 1996 φιλοτέχνησε ένα από τα δώδεκα γλυπτά της σειράς "Art Clock Towers" που κατασκεύασε η Swatch για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από τις εκθέσεις, ο Τάσος Παυλόπουλος έχει εκδώσει από το 1992 μέχρι σήμερα έξι βιβλία τέχνης και έργα του υπάρχουν σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Info: Στη Nitra Gallery (Φιλίππου 51, Ρωμαϊκή Αγορά, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 285890). Από την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου 2014.
Performance Fake Time
Μία ανατρεπτική και «πλούσια» διαδραστική performance εκτείνεται στα 42 δωμάτια του επταόροφου ξενοδοχείου ΑΡΙΣΤΟΝ. Οι θεατές-ένοικοι του ξενοδοχείου έπειτα από τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου-ψυχογραφήματος κατά το τσεκ ιν στη ρεσεψιόν, καλούνται να τρυπώσουν στο μαγικό χωροχρόνο του FAKE TIME και να ανακαλύψουν τον εαυτό τους μέσα από την πλοκή του έργου, απαντώντας στο κεντρικό ερώτημα: «κάνεις τη ζωή που θέλεις ή την ζωή που σε θέλει;». Κάθε όροφος κι ένα στάδιο της ζωής μας. Κάθε δωμάτιο κι ένα συναίσθημα. Η εντυπωσιακή σκηνογραφία, για την οποία εργάστηκε πλήθος σημαντικών καλλιτεχνών υπό την επιμέλεια της Λέλας Ράμογλου, φιλοξενεί 23 περφόρμερς και κοινό, και όλοι μαζί συνθέτουν την ιστορία της παράστασης, η οποία κάθε φορά διαφοροποιείται ανάλογα με τη συμμετοχή των θεατών. Ο θίασος του τσίρκου, τα ξωτικά του δάσους, οι φραπεδόμπατσοι των φυλακών, ο στριπτιζέρ δάσκαλος του σχολείου, τα βαμπιροειδή της ξεπεσμένης αριστοκρατίας, οι αλλόκοτες νοσοκόμες του ψυχιατρείου, οι πεινασμένες πόρνες του τετάρτου ορόφου και πλήθος άλλων χαρακτήρων και σκηνικών θα ενεργοποιήσουν μνήμες και συναισθήματα και θα βοηθήσουν στη λύση του μυστηρίου της πλοκής.
Ταυτότητα της performance: Σύλληψη ιδέας, Σκηνοθεσία, Art Direction: Λέλα Ράμογλου, Χορογραφία - Συν-σκηνοθεσία: Σοφία Μάντη, Σκηνογραφία: Λέλα Ράμογλου και Στρατής Ταυλαρίδης. Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες - Σχεδιαστές: Διονύσης Πρωτόγερος, Μαρία Καλαθάκη, Μαρία Καραθάνου, Στεφανία Κώστογλου, Βασίλης Λαζαρίδης, Ειρήνη Λαμπίρη, Χρύσα Σερδάρη, Γιάννης Σωτηρίου, Κατερίνα Ζούρα, Στρατής Ταυλαρίδης. Οργάνωση - Εκτέλεση Παραγωγής: Βασίλης Τσάκωνας. Διεύθυνση Παραγωγής: Νικολέττα Χαρισίου-Καλλιαντοπούλου. Ενδυματολογία: Duygu Ozturk. Hair & Make-up Artist: Μαρία Αλεξιάδου. Μουσικός Σχεδιασμός: Κάκια Γκουδίνα - Martin Schnabl. Φωτισμός: Γιώργος Κάκαλης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Νίκος Μπον. Τεχνικός Σχεδιασμός Ήχου: Τέλης Κούρτης. Ψυχολογική Έρευνα & Ανάλυση: Νατάσα Δαμάσκου. Promo Βίντεο: Bασίλης Κεχαγιάς. Bίντεο Ολονυχτίας: Socos. Φωτογραφία Performance: Χρήστος Αντωνίου. Performers : Άκρη, Νίκος Ζώκας, Ελίζα Μάρη, Χρόνης Μοσχάκης, Γρηγόρης Μοσχόπουλος, Αθηνά Σαραβέλου, Νατάσσα Σκόρδα, Γεωργία Παλιογιάννη, Κατερίνα Παπάτσα, Στάθης Παπουλίδης, Πασταφλώρα, Μαρίνα Πινιατώρου, Στάχταρη Αννέτα, Ταρζάν, Νικολέττα Χαρισίου-Καλλιαντοπούλου, Σπύρος Χριστάκης, Κέλλυ Χρηστίδου, Ευγενία Ψωμιάδου. Guest Performers: Μαρία Αλεξιάδου, Σταμάτης Γαργαλιάνος, Νατάσα Δαμάσκου, Mιρέλλα Μαντάκου, Χρήστος Μήττας, Αλέξανδρος Νίκολας, Σήφης, Τίτο
Info: Ξενοδοχείο Άριστον (Καραολή και Δημητρίου 5, Κέντρο, Θεσσαλονίκη). Μέρες παραστάσεων: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα.
Τιμή εισιτηρίου: 16 ευρώ. Φοιτητικό και ανέργων 12 ευρώ. Ώρα προσέλευσης: 20:00. Ώρα Έναρξης: 20:30. Τηλέφωνα Κρατήσεων: 6972215861 & 6933068888.
www.facebook.com/FakeTimeAriston
Η Τρελοβγενιώ
Η Μαρία, μια γυναίκα γύρω στα σαράντα, «ανοίγει» την ψυχή της στο κοινό. Θέλει να μιλήσει για πρώτη φορά για τη μάνα της, που όλοι την φώναζαν Τρελοβγενιώ. Αλλά σιγά-σιγά μας μιλά για τον εαυτό της και την παιδική της ηλικία σ’ ένα χωριό της Κάτω Ιταλίας. Ένα θέμα τραγικό, από ένα συγκλονιστικό βιβλίο, που φέρνει στη σκηνή την ανθρώπινη σκληρότητα και την τρυφερότητα του παιδιού. Ένα μεγάλο ποίημα αγάπης.
Ταυτότητα της παράστασης: Μετάφραση: Ρενέ Ψυρούκη, Διασκευή: Μαρία Τσιμά - Γιάννης Αναστασάκης, Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης, Σκηνικά- κοστούμια: Κέλλυ Βρεττού, Μουσική: Σωτήρης Δεμπόνος- Αντώνης Λιβιεριάτος, Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος. Διανομή: Μαρία Τσιμά, Γιάννης Καραμφίλης
Info: Από Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη). Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή 19.00, Πέμπτη & Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00. Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200
Έκθεση ζωγραφικής του Μανώλη Χάρου
Τα πουλιά είναι έργα που ξεκίνησαν από τους Μύθους του Αισώπου (Μουσείο Μπενάκη 2011), όμως εξελίχθηκαν, προσθέτοντας τρισδιάστατα έργα στο έργο του καλλιτέχνη, και τους προβληματισμούς του γλυπτικού-ανάγλυφου σύγχρονου έργου. Τα ζωγραφικά έργα σε τελάρα αποτελούν κομμάτια από την ευρύτερη σειρά «R» όπως αυτή παρουσιάστηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Ρόδο το 2010 και άλλα νεώτερα, που, όμως κι αυτά με τη σειρά τους, έλκουν τις αναφορές τους από το ευρύτερο έργο του καλλιτέχνη όπως αυτό διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε με τα χρόνια. Τέλος τα έργα σε χαρτί, έργα που έγιναν το 2013 παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Είναι έργα πρωτότυπα που εμπεριέχουν πολλές μεθόδους, χαρακτική, μονοτυπία, σχέδιο. Είναι μια αναγωγή στις μεθόδους και τις τεχνικές του ζωγράφου, στα όπλα του, μέσα στο περιβάλλον της σύγχρονης κρίσης. Με την απλότητά τους επιζητούν να ανακαλύψουν την αναγωγή στις αρχές του καλλιτεχνικού έργου, την πληρότητα της σκέψης πίσω από την εικόνα και την συγκίνηση που προκαλεί το έργο τέχνης.
Info: Από τις 06 Φεβρουαρίου έως τις 08 Μαρτίου Στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου (Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη, t. +30 2310 240416).
Big Day Μίλλερ
Mε ένα ολοήμερο αφιέρωμα στον σπουδαίο Αμερικανό συγγραφέα Άρθουρ Μίλλερ συνεχίζονται τα “Big Days” του ΚΘΒΕ, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Πυρήνας του αφιερώματος θα αποτελέσει το μεγάλο πάρτι της εποχής των 40’s και 50’s, τότε δηλαδή που μεσουρανούσε ο μεγάλος δημιουργός. Ζωντανή μουσική, τραγούδι και χορός swing θα πλημμυρίσουν το φουαγιέ του θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ενώ παράλληλα μέσω παρουσιάσεων, δράσεων και συζητήσεων θα γνωρίσουμε το έργο, τη ζωή αλλά και την πολυδιάστατη προσωπικότητα του συγγραφέα.
Info: Από τις 11:00 το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Όλες οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Πληροφορίες: 2315 200010 2315 200032
Ζωής παιχνίδια, Δημήτρης Ζερβουδάκης
Ο Θεσσαλονικιός τραγουδοποιός, συναντάει το κοινό της πόλης κουβαλώντας στις αποσκευές του τις μουσικές, τα στιχάκια, την αγάπη του για αυτό που κάνει και τη χαρά της ζωντανής επαφής! Με αιχμή τη νέα δισκογραφική πρόταση του «Ζωής Παιχνίδια», η δύναμη της παρέας θα μας ταξιδέψει μέσα από τα τραγούδια σε έρωτες, στιγμές, βιώματα, ήττες μα και νίκες. Μαζί με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη η Σοφία Γεωργαντζή. Μουσικοί:
Θανάσης Αρχανιώτης (Τύμπανα), Θάνος Κολοκυθάς (Μπάσο), Νίκος Παπαδόπουλος (Κιθάρες), Δημήτρης Οικονομίδης (Πιάνο), Παναγιώτης Κουτσουράς (Μπουζούκι), Στέργιος Γαργάλας (Bιολί)
Info: Την Παρασκευή 07 και 14 Φεβρουαρίου στο Club/Μύλος. Είσοδος 13€- συμπεριλαμβάνει ποτό. Τηλ. Κρατήσεων και πληροφοριών 2310504014
IN_BETWEEN_OUT
Εικαστικές ενδοσκοπήσεις που επικεντρώνονται στην έννοια της δομής και της ενέργειας της κατασκευής παρουσιάζονται στην ομαδική έκθεση με τίτλο IN_BETWEEN_OUT και με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Apostolos Palavrakis, Kai Richter, Fotis Sagonas και George Harvalias. Με την ανατομή του αντικειμένου διαφαίνεται η συνολική του παρουσία και υπόσταση, αποδομείται η εικόνα του, καθώς αναδεικνύεται η φύση του χώρου που το περικλείει ενώ ταυτόχρονα συντελείται μια διαδικασία απομυθοποίησης μέσω της κατάργησης της έννοιας του μηνύματος και της ερμηνείας του, αναπροσαρμόζοντας τη σχέση αντικειμένου-παρατηρητή. Με την προβολή της δομής και της υλικότητας, αναδεικνύονται εκείνα τα στοιχεία που επιτρέπουν μια καθαρή προσέγγιση του έργου σύμφωνα με αισθητικά κριτήρια και ερεθίσματα απογυμνωμένα από υποκειμενικά και αυθαίρετα αναπτυσσόμενους συνειρμούς. Επιμέλεια: Apostolos Palavrakis.
Info: Έως τις 16 Μαρτίου 2014 στην Donopoulos IFA (Αγίας Θεοδώρας 3, Θεσσαλονίκη, Τ: 2310552633). Ώρες λειτουργίας: Τρ-Πε-Πα: 11:00-14:00, 18:00-21:00, Τε: 11:00-14:00, Σα: 11:00-15:00.