Μουσικη

Δανιέλα Χατζή: Τσιγγάνικο αίμα, θεϊκή φωνή

Ακούσαμε τα τραγούδια της κόρης του Κώστα Χατζή -είναι μεγάλο ταλέντο- ενθουσιαστήκαμε και της ζητήσαμε να μας μιλήσει για τη ζωή της

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 917
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δανιέλα Χατζή

Δανιέλα Χατζή: συνέντευξη με την ελληνογαλλίδα Ρομ τραγουδίστρια, κόρη του Κώστα Χατζή

Η Δανιέλα Χατζή έρχεται στο ραντεβού μας νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα. Τη συνοδεύει μια κυρία, η Χρυσαυγή Κούλα, μάνατζερ της ίδιας και του πατέρα της, μουσικού και αγαπημένου τσιγγάνου τραγουδιστή Κώστα Χατζή. Η Δανιέλα είναι εκπληκτικά όμορφη, έχει μια μαγνητική παρουσία και μια θαυμάσια κομψότητα στους τρόπους, τις κινήσεις και την ομιλία της. Μοιάζει ντροπαλή αλλά σίγουρη. Έχει μια εξαιρετικά φροντισμένη εμφάνιση, μοντέρνο σύγχρονο ντύσιμο, αλλά με έθνικ και boho στοιχεία, κάτι που τη χαρακτηρίζει και σε όλες της τις εμφανίσεις και φωτογραφήσεις.

Δηλώνει από την αρχή ότι είναι λίγο αγχωμένη στις συνεντεύξεις, ότι δεν είναι συνηθισμένη γιατί τώρα ουσιαστικά αρχίζει η καριέρα της σαν τραγουδίστρια. Αλλά η δημοσιότητα είναι πολύ συνηθισμένη στα παιδιά της ηλικίας της. Η ίδια δεν αποζητά την προβολή μέσω των social media, όπως λέει. Άλλωστε γεννήθηκε σε ένα περιβάλλον με πατέραδιάσημο, οπότε ήταν εξοικειωμένη με αυτό.

Δεν έγινα τραγουδίστρια για τη δημοσιότητα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση από μικρή, επειδή γνώριζα κι άλλους καλλιτέχνες, ήταν ότι ο μπαμπάς μου όπως ήταν στη σκηνή ήταν και στο σπίτι. Το ξέρω και το κρατάω σαν αξία

Η Δανιέλα Χατζή διηγείται την ιστορία της

Δανιέλα Χατζή

«Γεννήθηκα στην Αθήνα. Μέναμε στην Ηλιούπολη. Από μικρή, 12 χρονών, συνόδευα τον μπαμπά μου σε κάθε του συναυλία. Τραγουδούσα και χόρευα. Επειδή η μαμά μου, η Γαλλίδα τραγουδίστρια και συνθέτρια Αντωνία Χατζίδου, γεννήθηκε και έζησε στη Γαλλία και μιλάει καλύτερα τη γαλλική γλώσσα, πηγαίναμε εκεί συχνά και πήρα κι εγώ στοιχεία από τη γαλλική κουλτούρα. Μεγάλωσα κανονικά και πήγα σχολείο όπως όλα τα παιδιά. Η πρώτη μου “συναυλία” ήταν όταν ήμουν 5 ετών, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, όπου βγήκα και είπα ένα τσιγγάνικο τραγούδι. Ήταν η πρώτη μου επαφή με το κοινό. Από μικρή ηλικία τα γνώριζα αυτά τα κομμάτια και τα χόρευα.

 »Είμαστε 6 αδέρφια, εγώ είμαι το 5ο παιδί. Δεν δραστηριοποιούνται όλοι τους σε αυτόν τον χώρο. Ο Αλέξανδρος μόνο έχει ασχοληθεί με τη μουσική και η αδελφή μου η Αγάπη που χορεύει πολύ ωραία. Από μικρή, λοιπόν, μου άρεσε το τραγούδι και το σκεφτόμουν σαν προοπτική. Γενικά μου άρεσαν τα καλλιτεχνικά – χορός, τραγούδι. Ο μπαμπάς δεν χρειάστηκε να με προετοιμάσει για τον χώρο γιατί το ζούσα ήδη. Σίγουρα μου έδωσε συμβουλές φυσικά».

Έχει τραγουδήσει στο πλευρό του πατέρα της σε σκηνές, αλλά και στο Ηρώδειο, στην Αθήνα και σε περιοδείες εκτός Ελλάδας, ενώ έχει κάνει και εμφανίσεις με τον Γιώργο Γερολυμάτο στο πλαίσιο πολιτιστικών events. Η επόμενη εμφάνιση είναι με τον πατέρα της και τον Γιώργο Θεοφάνους, στο Παλλάς, στις 2 και 3 Ιουνίου. Πρόκειται για έναν κύκλο εμφανίσεων με γνωστούς καλλιτέχνες, που έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο Γ. Θεοφάνους κι έχει τον τίτλο «Αντικρυστά».  

Αναρωτιέμαι πώς να είναι για μια νεαρή τσιγγάνα να μεγαλώνει σε ένα αστικό, λευκό περιβάλλον.

Eίχα αρκετά προβλήματα λόγω της καταγωγής μου στο σχολείο. Αλλά είναι κάτι που το αφήνω πίσω μου, δεν θέλω να το κουβαλάω

Ο χώρος των τσιγγάνων έχει ένταση, πάθος και περιπέτεια – κινούνται συνέχεια. Εσύ έχεις αυτό το DNA; Έχεις την τσιγγάνικη φλόγα μέσα σου;

Nαι, έχω τις τσιγγάνικες επιρροές. Όλη αυτή η αγάπη μου για τα καλλιτεχνικά έβγαινε από μέσα μου από μικρή. Έτσι είναι οι τσιγγάνοι, ένας λαός καλλιτεχνικός και δυναμικός. Αυτό το τσιγγάνικο πάθος μου βγαίνει κυρίως στη σκηνή ή όταν γράφω τα δικά μου τραγούδια. Οι μουσικές των Ρομά, βαλκανικοί ήχοι, χάλκινα, ανατολίτικες επιρροές, είναι μέσα στις μουσικές μου αναφορές.

Με τους ανθρώπους της φυλής σου πώς είναι οι σχέσεις σου; Σε αναγνωρίζουν ως δική τους;

Δεν έχω μεγαλώσει στη φυλή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τους αναγνωρίζω. Έρχονται στις συναυλίες μου. Άλλωστε επικοινωνώ πολύ με τσιγγάνους μουσικούς που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Τη ρωτάω πώς είναι η ζωή της στην Αθήνα.

«Ζω σαν μια κανονική 20χρονη κοπέλα. Έχω τη δουλειά μου – κάτι σημαντικό στη ζωή μου. Είμαι τυχερή γιατί ακολουθώ κάτι που μου αρέσει. Κατά τα άλλα έχω τις ασχολίες, τους φίλους, τα χόμπι μου. Μου αρέσει στην καθημερινότητά μου να έχω δραστηριότητες. Μου αρέσει να ξυπνάω νωρίς και να μελετάω, να παίζω μουσική, να διαβάζω. Μένω μόνη μου, αλλά κοντά στον μπαμπά μου. Δεν πάω τόσο πολύ σε συναυλίες, επιλέγω πιο ήρεμες δραστηριότητες».

Η Δανιέλα Χατζή με τον πατέρα της, Κώστα Χατζή
Η Δανιέλα Χατζή με τον πατέρα της, Κώστα Χατζή

Στο πλευρό του πατέρα της τραγούδησε και στο Ηρώδειο, μια εμπειρία που τη θυμάται κυρίως γιατί…

«...Ο μπαμπάς ήταν πολύ συγκινημένος. Το ήθελε πολύ αυτό. Είχα τραγουδήσει ένα γαλλικό τραγούδι της Zaz. Όταν κάναμε εμφανίσεις με τον πατέρα μου και τον Γιώργο Κατσαρό στην οδό Λυσίου, στην Πλάκα, έλεγα δικά μου κομμάτια. Γενικά τραγουδάω τραγούδια δικά μου, αλλά και άλλων καλλιτεχνών – γαλλικά, ισπανικά και πολλά τσιγγάνικα. Μιλάω ελληνικά και γαλλικά, αλλά αν πάρω ένα κομμάτι εξασκούμαι και το μαθαίνω. Με τα ισπανικά είμαι λίγο πιο εξοικειωμένη γιατί ο ένας αδερφός μου έμενε στην Ισπανία για ένα διάστημα και μου μιλούσε στη γλώσσα. Μοιάζει άλλωστε και με τα ελληνικά.

 »Οι τσιγγάνοι, ειδικά στα βόρεια της ισπανικής χερσονήσου, στα Πυρηναία, έχουν αρκετές διασυνδέσεις. Το φλαμένκο το αγαπώ πολύ, το έφεραν στην Ισπανία Φλαμανδοί τσιγγάνοι. Στη σκηνή κάνω κάποιες κίνησεις φλαμένκο, αλλά δεν χορεύω κανονικά. Χορεύω κι άλλους χορούς, συνδυάζω τις κινήσεις και τους κάνω δικούς μου».

Δεν μπορώ να μην προσέξω το πόσο επιμελημένη, άψογη εμφάνιση έχει, ένα απόλυτα μοντέρνο λουκ, αλλά με έθνικ αναφορές. Είναι σαν να έχει βγει από περιοδικό μόδας. Δύσκολα το βλέπεις αυτό, ακόμα και σε καλλιτέχνες της γενιάς της. Πώς το κάνει; Ντύνεται μόνη της; Έχει στιλίστα;

«Παρακολουθώ όσο μπορώ τη μόδα, όχι όμως ευλαβικά. Φοράω κυρίως ό,τι μου αρέσει και με κάνει να αισθάνομαι όμορφα. Συνήθως διαλέγω κάποια κομμάτια και έπειτα φτιάχνω το στάιλινγκ, με κοσμήματα κ.λπ. Ένας σχεδιαστής που μου αρέσει πολύ είναι ο Πάρις Βαλταδώρος. Φοράω κομμάτια του τα οποία προσαρμόζω στο δικό μου στιλ με κοσμήματα. Επίσης, μου αρέσουν τα περίεργα χτενίσματα. Γενικά θα με δεις να κυκλοφορώ και με τζιν και αθλητικά, πάντα όμως στο στιλ μου. Κι αυτά που φοράω τζιν είναι».

Αυτά που φοράει είναι ένα θαυμάσιο ντένιμ κοστούμι με μπροκάρ φλοράλ σχέδια, λευκό μαρκίς πουκάμισο με ψηλό κλειστό λαιμό με βολάν και υπέροχα κρεμαστά σκουλαρίκια, ενώ έχει άψογα τραβηγμένα πίσω τα μαλλιά της σε μια αλογοουρά.

«Αυτό που δεν μπορώ να αποχωριστώ είναι τα σκουλαρίκια. Αν δεν φοράω, νιώθω γυμνή. Θέλω να νιώθω ότι κάτι υπάρχει εκεί, έστω και μικρό. Στο σπίτι μου έχω έναν τοίχο γεμάτο κρεμασμένα σκουλαρίκια. Η αγαπημένη Μαίρη Λίντα, που είναι φίλη του μπαμπά μου, μια μέρα που ήταν στο στούντιο για πρόβες και πήγα να τους δω –πρέπει να ήμουν τότε 11 ή 12 χρόνων–, με βλέπει, βγάζει τα σκουλαρίκια της και μου λέει ‘‘Αυτά είναι τα σκουλαρίκια του γάμου μου. Πάρτα να τα φορέσεις στον δικό σου’’. Ήταν κάτι υπέροχα σκουλαρίκια με χρυσό και πέρλα”».

Η Δανιέλα Χατζή με τον πατέρα της, Κώστα Χατζή
Η Δανιέλα Χατζή με τον πατέρα της, Κώστα Χατζή

Ο Κώστας Χατζής, με σπουδαία και πολύχρονη καριέρα στο τραγούδι, έχει συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες, από τη Μαρινέλλα, τη Χάρις Αλεξίου, την Ελπίδα, τον Δάκη μέχρι και τον Αντώνη Ρέμο. Η Δανιέλα τους έβλεπε να έρχονται σπίτι, τους ζούσε στις πρόβες τους, στις κουβέντες και τα αστεία τους. Τη ρωτάω αν είχε ιδιαίτερη αγάπη σε κάποιον.

«Γνώρισα πολλούς καλλιτέχνες μέσω του μπαμπά μου και τους θαύμαζα όλους. Αγαπούσα πολύ τον Δάκη ο οποίος ερχόταν πολύ συχνά στο σπίτι, μιλούσαμε μαζί γαλλικά, καθόμασταν σε μια άκρη και τα λέγαμε. Ήταν σπουδαίος και πολύ ευγενικός άνθρωπος».

Και ξαφνικά, στη χαλαρή κουβέντα έρχεται και μια έκπληξη:

«Έχω δύο κατοικίδια φίδια, βασιλικούς πύθωνες. Το ένα είναι αλμπίνος, λευκό και κίτρινο. Τα έχω μέσα σε ένα terrarium, αλλά πολλές φορές τα αφήνω και ελεύθερα στο σπίτι. Είναι πολύ κοινωνικά τα συγκεκριμένα, οπότε θέλουνε και να βγαίνουνε. Το θηλυκό είναι γύρω στο ενάμιση μέτρο και το αρσενικό γύρω στο ένα και κάτι. Το ένα είναι ο Ζαχάρωφ και η άλλη είναι η Ζαχαρά. Δεν ξέρω αν ζευγαρώνουνε, μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει αυτό το θέμα. Μου αρέσουνε πολύ τα φίδια, όπως και οι παπαγάλοι. Αγαπώ όλα τα ζώα με περίεργα χρώματα και σχέδια.

»Τα φίδια μου τα ταϊζω με ποντικάκια, όχι ζωντανά βέβαια, κατεψυγμένα σε σακουλάκια που βρίσκω σε pet shop. Τρώνε μια φορά στις 20 μέρες. Τα λυπάμαι λίγο τα ποντικάκια όπως τα βλέπω, αλλά τι να κάνουμε...» 

Δανιέλα Χατζή

* Ο Γιώργος Θεοφάνους αντικριστά με τον Κώστα Χατζή στο Θέατρο Παλλάς, 2 & 3 Ιουνίου. Μαζί τους και η Δανιέλα Χατζή. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.