Αρχειο

Οι στήλες της 10ετίας: Stardust

του Γιώργου Πανόπουλου

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 459
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
54483-119500.jpg

Ο ένας λόγος που η Athens Voice διαβάζεται ανάποδα

Το 2003 ο δημοσιογράφος Γιώργος Πανόπουλος κάνει στροφή-φουρκέτα και πέφτει ξαφνικά στ’ αστέρια. Η ιστορία της στήλης είναι αυτή: To πρώτο φύλλο της A.V. ήταν έτοιμο και θα κυκλοφορούσε τέλη Σεπτέμβρη του 2003. Όλα ήταν έτοιμα, ο Πανόπουλος δεν έστελνε τη στήλη του με τα ζώδια, δεν θα βγει έλεγε, θα βγει τέλη Οκτώβρη για να ’ναι κι αυτή Σκορπιός. Έξαλλοι εμείς που καθυστερούσε. Κάθε εβδομάδα κάτι συνέβαινε, μια αναποδιά, η εφημερίδα τελικά κυκλοφόρησε όποτε ακριβώς είχε πει. Έκτοτε αντιμετωπίζουμε με περισσότερη σοβαρότητα τα ζώδια. Το Stardust δεν χρειάστηκε παράπανω από μερικά εικοσιτετράωρα για να γίνει η πιο ουσιαστική, η πιο μοντέρα και έξυπνη εκδοχή ζωδίων στην ιστορία του ελληνικού Τύπου. Τώρα όμως, ύστερα από 10 χρόνια, σταματήστε να μας ρωτάτε για τον Πανόπουλο. Όχι, δεν ξέρουμε πώς σας τα βρίσκει όλα αυτά στο ζώδιό σας – ή μάλλον ξέρουμε: τα έχει φάει στη μάπα. Ξέρει να σας διαβάζει. Κι απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη. Σαν εφημερίδα.


To 2005, στην επέτειο των 100 τευχών, o Πανόπουλος στέλνει ένα δώρο στην εφημερίδα που τον φιλοξενεί: το αστρολογικό πορτρέτο της ATHENS VOICE.

n

The It Girl

«Είναι μισή άντρας και μισή γυναίκα, διανοούμενος/η, θέλει μονίμως η μύτη του ποδιού του/της να βρίσκεται στην πατούσα του μοντέρνου, είναι πολιτικοποιημένος/η με γλωσσάρα, είναι ντροπαλός/ή στο σεξ αλλά έχει σεξ απίλ νουάρ ήρωα, είναι τηλεπαθητικός/ή – νιώθει και σκανάρει αισθήματα και ιδέες–, ονειρεύεται τρελαμένα αδέλφια, ερωτεύεται την τελειότητα –με τον Θεό στον ώμο και το διάβολο στο αυτί– και είναι πολύ, μα πάρα πολύ σκληρός/ή για να πεθάνει. Η εφημερίδα είναι αυτάρκης με έντονη ατομικότητα και εγωκεντρική, με μια ελαφριά υπεροχή της εξωστρέφειας που δηλώνει ότι οι λύσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας αναζητούνται από το περιβάλλον. … Πρόκειται τουλάχιστον επιφανειακά για ακομπλεξάριστο χαρακτήρα, καθόλου σεξιστικό και άνετο με τις φυλετικές διαφορές. Όσο για το ταμπεραμέντο δεν είναι κραυγαλέο – ζήσε εσύ και άσε και τους άλλους να ζήσουν, αλλά το αγκάθι λέγεται έλλειψη φωτιάς. Η πύρινη ενέργεια λείπει και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία τάση για δισταγμό πριν από κάθε καθοριστικό βήμα προς την επέκτασή του… Η Athens Voice βρίσκει την ταυτότητά της μέσα από κοινωνικές, πολιτικές και ανθρωπιστικές δραστηριότητες. Η έκφραση «κάθε άνθρωπος και ένα νησί» δεν ισχύει εδώ. Ισχύει το «Εμείς»… Αυτοί με τη Σελήνη στο 10ο οίκο τους – όπως έχουμε εδώ– βλέπουν τον κόσμο σαν «μητέρα τους». Είναι μια εφημερίδα-άνθρωπος που αντιλαμβάνεται την τιμή που της κάνουν οι άλλοι όταν τη διαβάζουν. Αντίθετα, δηλαδή, με άλλα έντυπα-ανθρώπους που θεωρούν ότι κάνουν μεγάλη τιμή στους αναγνώστες τους επειδή τους αφήνουν να τα διαβάζουν. Δεν θεωρεί ότι αυτός που γράφει σε αυτήν είναι ανθρακωρύχος της αλήθειας, δεν θεωρεί ότι είναι ανεβασμένος πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πέσει από τον αέρα του μοντερνισμού. Γιατί ξέρει ότι περπατώντας σε ένα τεντωμένο σκοινί, εάν είσαι τυχερός, μπορείς να περάσεις από τη μία πλευρά στην άλλη. Όπως ξέρει ότι, αν είσαι αληθινά τυχερός, πέφτεις. Και πετάς.


n

Ζητήσαμε από τον Γιώργο να ρίξει μια ματιά στο μέλλον και να μας μιλήσει γι’ αυτά που έρχονται.

Το μέλλον είναι εδώ

Κατάρρευση ή Αναγέννηση;

Η εποχή χαρακτηρίζεται από οικονομική κατάρρευση, κοινωνική αναταραχή, περιβαλλοντικές καταστροφές, πνευματική οπισθοχώρηση. Αστρολογικά η παγκόσμια κρίση που πυροδοτήθηκε το 2008 με την είσοδο του Πλούτωνα στον Αιγόκερο επεκτείνεται και επιταχύνεται με τα τετράγωνα (δύσκολες όψεις) μεταξύ του Πλούτωνα (στον Αιγόκερο) και του Ουρανού (στον Κριό), που ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2012 και θα διαρκέσουν μέχρι και τον Μάρτιο του 2015. Η σύγκρουση Πλούτωνα στον Αιγόκερο –Εξουσία, Κατεστημένο, Οικονομικο/Πολιτικές ελίτ– και Ουρανού στον Κριό – Επανάσταση, Νέο, Αλλαγές, Ξεσπάσμα) είναι καθοριστική. Ουσιαστικά βρισκόμαστε άλλη μια φορά στο σημείο εκείνο της ανθρώπινης ιστορίας που συγκρούονται ο παλιός με τον καινούργιο κόσμο.

Έτσι ο χαρακτηρισμός των καιρών μας ως Σκοτεινών, με απόλυτη επικράτηση της Πλουτοκρατίας (Πλούτωνας) που εκλύει καταστολή, παράνοια και φτώχεια, λέει τη μισή αλήθεια. Γιατί ταυτόχρονα έχουμε την επανεμφάνιση της «δύναμης των ανθρώπων» με αυθόρμητες εξεγέρσεις, όπως γίνεται στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, όπως γίνεται με τα Occupy κινήματα, όπως γίνεται με τις διαδηλώσεις, τις πορείες, τις διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο. Δεν βολευόμαστε πια κι είναι καιρός να ξεβολευτούμε. Οι συγκρούσεις, που θα συνεχιστούν και θα ενταθούν –μεταξύ ατόμων, πολιτικών κομμάτων, θρησκευτικών ομάδων, κρατών, πλούσιων- φτωχών ακόμα και μεταξύ φύλων– θα δημιουργήσουν εξαιρετικά δημιουργικά επιτεύγματα. Όποιος αισθάνεται άτυχος που δεν έζησε στην καυτή δεκαετία του 1960, τότε που υπήρχαν «υπέροχοι στόχοι, δυναμικότητα, αναζητήσεις και κύμα ανανέωσης παντού», οι πλανητικές συγκυρίες είναι παρόμοιες τώρα. Η φωτιά μπορεί να γίνει πυρκαγιά. Και θα γίνει. Νοέμβριος 2013


Έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο γραμμένο από μια μεγάλη κυρία της αστρολογίας, τη Λιζ Γκριν, και voilà... Συνειδητοποίησα ότι η αστρολογία δεν είναι ένας τσελεμεντές με συνταγές, αλλά ένας κόσμος που περιέχει μυθολογία, ψυχανάλυση, μαθηματικά, κοινωνιολογία, επιστήμη, παραμύθια, έρευνα... Eνθουσιάστηκα. Bρήκα κάτι που θα με σήκωνε από το κρεβάτι μου τα επόμενα δέκα χρόνια. Γ.Π. 2007


n

Το πάρτι στην Πειραιώς

Τον Απρίλιο του 2008 γιορτάζει ο Κριός. Πάρτι ζωδίων στην Πειραιώς. Μερικές χιλιάδες μέλη της A.V. κοινότητας εκείνο το βράδυ τα είδαν όλα: τον Κωνσταντίνο Ρήγο και τα «Ταγέρια» του (15 πολύ γνωστούς ηθοποιούς, όπως Δήμητρα Ματσούκα, Στεφανία Γουλιώτη, Τάμτα, Γιώργος Χρανιώτης, Χρήστος Λούλης, Μαρία Ναυπλιώτη, Μάριος Λέκκας, Αποστολία Παπαδαμάκη κ.ά.) σε ρόλο ροκ σταρ να τραγουδάνε στη σκηνή, σε μια ανεπανάληπτη συναυλία, τα 12 τραγούδια των ζωδίων. Εκείνη τη βραδιά για πενήντα τυχερά ζευγάρια ο Πανόπουλος βρήκε το soulmate τους. Το διαστημικό ντεκόρ του χώρου είχε επιμεληθεί ο Αντώνης Κιούκας, ενώ μουσική έπαιξαν ο Nikko Patrelakis και ο Γιώργος Απέργης.


Οι χιλιάδες φίλοι του Stardust, της έντυπης στήλης του Γ. Πανόπουλου, έχουν δικτυωθεί πια και στο on line Cosmic Telegram του athensvoice.gr όπου βρίσκουν ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες για τα ζώδιά τους, με ποια ταιριάζουν, γενικότερες πληροφορίες και καθημερινή ενημερώση. Μπείτε κι εσείς στην παρέα του Cosmic Telegram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ