Αρχειο

Ο κύριος Λέων Καραπαναγιώτης

Ήμουν μικρή τότε και δούλευα στον «Ταχυδρόμο», αλλά τον θυμάμαι καλά

14429-78756.jpg
Σταυρούλα Παναγιωτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 453
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
51020-113067.jpg

Δεν τον χαιρέτησα ποτέ, δεν του μίλησα ποτέ. Ήταν ο κύριος Καραπαναγιώτης. Έτσι τον αποκαλούσαν όλοι (ακόμα και όταν ο ίδιος δεν ήταν παρών) στο κτίριο της Χρήστου Λαδά 3. Ήμουν μικρή τότε και δούλευα στον «Ταχυδρόμο», αλλά τον θυμάμαι καλά. Ήταν ένας ευθυτενής κύριος με γυαλιά, ωραία πουκάμισα και έναν ευρωπαϊκό αέρα που μύριζε vetiver. Κομψός και κοσμοπολίτης. Ερχόταν πρώτος απ’ όλους στο κτίριο, διάβαζε όλο τον ξένο Τύπο, έκοβε αποκόμματα και τα τοποθετούσε με πολύ επιμέλεια στα δημοσιογραφικά γραφεία. Νομίζω ότι ο Λ.Κ. ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που κατάφερε να «εξελληνίσει» με απαράμιλλο τρόπο το κομψό στιλ της βρετανικής δημοσιογραφίας.

Υπήρξε αληθινά ευτυχισμένος; Δεν είμαι σίγουρη. Γιατί πιστεύω ότι ήταν άνθρωπος που περίσσευε μέσα στην ίδια του την εποχή. Λίγο πιο πρωτοπόρος, λίγο πιο μοντέρνος, λίγο πιο εξωστρεφής, λίγο πιο κοσμοπολίτης. Λίγο πιο… από την εποχή και από τη δημοσιογραφία και από τη ζωή γενικότερα.

Υ.Γ. Σήμερα, με αφορμή τα 7 χρόνια από το θάνατό του, διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα «O Λέων Καραπαναγιώτης και η πρόκληση της είδησης». Θα μιλήσουν γι’ αυτόν στενοί συνεργάτες και φίλοι του, όπως ο Παντελής Καψής, ο Αλέξης Παπαχελάς, ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Κώστας Μητρόπουλος, η Μικέλα Χαρτουλάρη, ο Χρήστος Μεμής και ο Στάθης Ευσταθιάδης.

n

Ο Λέων Καραπαναγιώτης στην αρχή της καριέρας του ως δημοσιογράφου στο Λονδίνο. Η ανέκδοτη φωτογραφία είναι από το προσωπικό αρχείο της οικογένειάς του και την παραχώρησε στην A.V. η κόρη του Τατιάνα.

Info: Πέμπτη 10/10, στις 19.00, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ