Αρχειο

Ας «γίνουμε» λοιπόν Καμπούλ!

Ο Δημήτρης Φύσσας ενημερώνει: προβολή ταινίας, με σκοπό την ενίσχυση της αφγανικής οικογένειας από την πρόσφατη βόμβα

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5037-24559.jpg

Όλοι θυμόμαστε (ελπίζω) τη βόμβα της 28ης Μαρτίου, που σκότωσε ένα αγόρι, τύφλωσε ένα κορίτσι και τραυμάτισε τη μάνα τους. (Μια βόμβα για την έκρηξη της οποίας κανένας ακροαριστερός ή ακροδεξιός λεβέντης  δε θα πάρει ποτέ την ευθύνη). Με σκοπό την ενίσχυση της απορφανισμένης αυτής αφγανικής οικογένειας, μια ομάδα από το facebook πήρε την πρωτοβουλία ώστε να προβληθεί μεθαύριο στο σινεμά «Φιλίπ» η αφγανική ταινία  «KABULI KID». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ωστόσο θα υπάρχει ένα κουτί που ο καθένας θα μπορεί να συνεισφέρει ό,τι μπορεί. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα δοθεί εξ ολοκλήρου στη μητέρα, την κυρία Ζάχρα Νατζαφί.

Λίγα  λόγια για την  ταινία:

«KABULI KID» /  «ΤΟ  ΜΩΡΟ ΤΗΣ ΚΑΜΠΟΥΛ»

Καμπούλ σήμερα. Η πόλη πασχίζει να συνέλθει μετά από 25 χρόνια πολέμου. Στο ταξί του Κάλεντ μπαίνει μια γυναίκα με το μωρό της. Το πρόσωπό της είναι κρυμμένο πίσω από τη μπούργκα. Παζαρεύουν την τιμή, τα βρίσκουν, φτάνουν στον προορισμό της, αυτή πληρώνει, φεύγει. Ο επόμενος πελάτης βρίσκει στο πίσω κάθισμα το μωρό, αφημένο. Ο Κάλεντ παρατάει το ταξί και τρέχει να την προλάβει, με το μωρό στα χέρια. Εκείνη έχει χαθεί ανάμεσα στο πλήθος και στις «μπουργκοφόρες» συμπατριώτισσές της. Μένει σύξυλος μ’ ένα αγοράκι έξι περίπου μηνών. Ρωτάει φίλους και γνωστούς τι πρέπει να κάνει. Πηγαίνει πίσω στο σημείο απ’ όπου είχε παραλάβει τη γυναίκα. Μάταια. Πηγαίνει στην Αστυνομία, σε ιδρύματα, στα κανάλια. Τίποτα. Η μάνα είναι εξαφανισμένη, κι αυτός, ένας μεροκαματιάρης ταξιτζής με γυναίκα και τρεις κόρες, νιώθει υπεύθυνος γι΄ αυτό το αγοράκι.

Μια χαοτική, αστεία, περιπλάνηση σε μια πόλη που προσπαθεί  να επιβιώσει, να συνεχίσει να ζει. Αιχμηρή, πλούσια σε δράση και συναισθήματα, η ανατρεπτική κωμωδία του Μπάρμακ Ακράμ, είναι ένα μοναδικό στο είδος του πορτρέτο τής συναισθηματικής αφύπνισης ενός άντρα, σε μια πόλη η οποία επιστρέφει στους τρελούς ρυθμούς της ζωής μετά από 25 χρόνια βίαιων συγκρούσεων.

Σκηνοθεσία: Barmak Akram, Σενάριο: Barmak Akram & Jean Claude Carriere, Ηθοποιοί: Hadji Gul, Valery Shatz, Helena Alam, Μουσική: Barmak Akram, Διάρκεια: 97΄  

Ημερομηνία: Παρασκευή 9 Απριλίου 2010 Κινηματογράφος: «Φιλίπ» Διεύθυνση: Θάσου 11, Πλ. Αμερικής Τηλ.:  210-8612476

Η άτυπη ομάδα πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από  το facebook: Ρίτσα Μασούρα (αρχική ιδέα), Γιώργος Καραχάλιος (επικοινωνιακά fb), Αρετή Καλεσάκη (επαφή με τον ιδιοκτήτη του «Φιλίπ»), Πέγκυ Καρατζοπούλου - Βάβαλη (ιδέα προβολής και προσφορά της ταινίας), Στράτος Σαφιολέας ( ιδέα για άνοιγμα λογαριασμού ), Δημήτρης Σπύρου (προσφορά του κινηματογράφου).Και πολλοί φίλοι  που προστέθηκαν μετά.

Θερμά συγχαρητήρια! 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ