Αρχειο

Κουβένζανε Γουόλις

Η νεότερη υποψήφια στην ιστορία των Oscar σε 10 βήματα

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
35246-77079.jpg

Την Κυριακή το βράδυ η πιτσιρίκα της ταινίας «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου» θα είναι συνυποψήφια με τις Τζέσικα Τσαστέιν (για το Zero Dark Thirty), τη Τζένιφερ Λόρενς (Οδηγός Αισιοδοξίας) και την Εμανουέλ Ριβά (Αγάπη) και την Ναόμι Γοϋατς (The Impossible)  για το Oscar A’ Γυναικείου Ρόλου.

Ποια είναι όμως η σοκολατένια μικρούλα με τη χαρισματική προσωπικότητα και τα μεγάλα χαμογέλαστα μάτια που έχει σκλαβώσει κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο;

n

• Γεννήθηκε στην πόλη Χούμα της Λουιζιάνα στις 28 Αυγούστου 2003. Η μητέρα της είναι δασκάλα κι ο πατέρας της οδηγός φορτηγού. Έχει μια μεγαλύτερη αδερφή και δύο μεγαλύτερους αδερφούς.Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη Κούβεν, μια σύντμηση των ονομάτων των γονιών της Κουλίντρια και Βέντζι. Το δεύτερο μέρος του ονόματός της σημαίνει «νεράιδα» στα σουαχίλι.

Είναι η 10η στη σειρά μαύρη γυναίκα ηθοποιός που προτείνεται για Oscar μετά τις: Ντόροθι Ντάντριτζ, Νταϊάνα Ρος, Σίσελυ Τάισον, Ντίαχα Κάρολ, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Άντζελα Μπάσετ, Χάλι Μπέρι, Βαιόλα Ντέιβις, Γκαμπόρε Σιντιμπέ.

n

Όταν σε μια συνέντευξη τη ρώτησαν: «Αν είχες προκαλέσει το τέλος του κόσμου τι θα έκανες;» απάντησε: «Θα προσπαθούσα να διορθώσω το πρόβλημα. Μετά θα βούρτσιζα τα δόντια μου και θα πήγαινα για ύπνο στην ώρα μου».

Ηταν 5 ετών όταν πέρασε από οντισιόν –στη δημοτική βιβλιοθήκη της γενέθλιας πόλης της όπου διαδρματίζεται το φιλμ– για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου». Τότε, είπε ψέματα ότι ήταν 6 καθώς αυτό ήταν το όριο της ηλικίας από τους παραγωγούς. Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Μπεν Ζέιτλιν ενθουσιάστηκε τόσο από τη φυσιογνωμία της –τη διάλεξε ανάμεσα σε 4.000 υποψήφιες– που άλλαξε το σενάριο ώστε να ταιριάζει ειδικά στη μικρή Γουόλις. Παρ’ όλα αυτά πιστεύει ότι η Κουβένζανε δεν θα έπρεπε να συμμετέχει στα Όσκαρ λόγω απειρίας, αλλά κι επειδή η  σύγκριση με τις υπόλοιπες ηθοποιούς είναι άνιση.

n

«Το γεγονός ότι μπορούσε να καταλάβει πότε μπορεί να ερμηνεύσει σωστά συγκεκριμένα συναισθήματα και πότε όχι είναι πολύ σημαντικό» είπε για την ερμηνεία της ο Ζέιτλιν. «Η αυτογνωσία κι η επίγνωση των δυνατοτήτων σε νεαρή ηλικία είναι κάτι που δεν συναντάς συχνά. Πάντως, σε όποιον χώρο κι αν βάλεις την Κουβένζανε πάντα έχει την πιο μεγάλη προσωπικότητα απ’ όλους».

Με δικά της λόγια για το πώς απέκτησε το ρόλο: «Ένας φίλος κάλεσε τη μαμά μου και της είπε ότι στην οντισιόν στη βιβλιοθήκη έψαχναν για ένα κοριτσάκι από 6 ως 9 χρονών κι εκείνη απάντησε ότι δυστυχώς δεν γίνεται να πάμε γιατί ήμουν μόλις 5. Αλλα εγώ επέμενα και πήγαμε και μάλιστα συμπεριφερόμασταν σα να μη τρέχει τίποτα. Μια μέρα χτύπησε το τηλέφωνο και είπαν “Ψάχνουμε για τη Νέιζι”. Η μαμά μπάντησε πως δεν υπάρχει τέτοιο όνομα  στο σπίτι μας, αλλά λίγο πριν κλείσουν το τηλέφωνο κατάλαβε ότι έψαχναν εμένα που αντί για το όνομά μου είχα δώσει το παρατσούκλι με το οποίο με φωνάζουν  όλοι στην πόλη μας – Νέιζι. Με διάλεξαν για το ρόλο της Χασπάπι γιατί είδαν ότι συμπεριφερόμουν όπως εκείνη στην πραγματική μου ζωή: είμαι θαρραλέα και κάνω πάντα αυτό που πρέπει».

Ο συμπρωταγωνιστής της Ντουάιτ Χένρι ο οποίος υποδύεται τον πατέρα της και δεν έχει ξαναπαίξει σε ταινία –καθώς η βασική του ασχολία είναι ο φούρνος του στη Νέα Ορλεάνη– είπε ότι συχνά η Κουβένζανε του έδειχνε πώς πρέπει να σταθεί και τι πρέπει να πει λέγοντάς του «Να, αυτό θέλει ο Μπεν να κάνεις». «Βασικά, αυτή με σκηνοθετούσε» είπε ο Ντουάιτ, που δήλωσε ότι η χημεία μεταξύ τους οφείλεται (και) στην πολύ καλή σχέση που έχει η Ντουάιτ με την κόρη του στην αληθινή ζωή. 

Μεγάλη της αδυναμία είναι τα θαλασσινά – που υπάρχουν σε αφθονία στην πόλη της. Μάλιστα συγκρίνει αυτή την αδυναμία της με τη μεγάλη αγάπη της για την υποκριτική.

n

Αυτή τη στιγμή έχει ήδη κλείσει θέση για το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Στιβ Μακουίν (μετά το «Hunger» και το «Shame») «Twelve Years a Slave». Συμπρωταγωνιστές της θα είναι ο Μπραντ Πιτ και ο Μάικλ Φασμπέντερ. Πολύ πιθανό να πάρει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο ριμέικ του διάσημου μιούζικαλ «Annie» –με το ορφανό κορίτσι που περνάει από πολλές περιπέτειες μέχρι να βρει μια οικογένεια– που ετοιμάζει η Sony. Αναμένεται να επιβεβαιωθεί αν η Κουβένζανε είναι καλή και στο τραγούδι. Κανονικά στο ρόλο αυτό ήταν να βρεθεί η κόρη του Γουιλ Σμιθ, Γουίλοου, με τον πατέρα της και τον χιπ χόπερ Τζέι Ζ, αλλά μέχρι το εγχείρημα να ξεκινήσει η Γουίλοου είχε μεγαλώσει κάπως για το ρόλο.

Δυστυχώς από τότε που την ανακάλυψε το Χόλυγουντ και τη μετέτρεψε στο νέο αγαπημένο του «παιδί θαύμα» άρχισε να τη μεταμορφώνει και σε μια μικρομέγαλη star επιβάλλοντας της του γνωστούς ασφυκτικούς στιλιστικούς κανόνες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ