Αρχειο

Ο Γιώργος Παπαδημητρίου ζωγραφίζει τις «νύμφες» της μυθολογίας

Η Black Duck φιλοξενεί την έκθεση «Νυμφιδία σύνδαιτι θεών»

133065-302720.jpg
Μαρίνα Μπουκουμάνη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327252-676098.jpg

Η νέα σειρά έργων του Γιώργου Παπαδημητρίου με τίτλο «Νυμφιδία σύνδαιτι θεών» θα εγκαινιαστεί αυτή την Πέμπτη στη γκαλερί του Black Duck, που μας έχει συνηθίσει πια σε ενδιαφέρουσες εκθέσεις.

Αυτή τη φορά θα δούμε μια έκθεση που αποθεώνει τις «νύμφες» και γενικότερα την ομορφιά και τον ερωτισμό που έχουν οι γυναικείες φιγούρες, οι οποίες παρουσιάζονται από τον καλλιτέχνη με σεβασμό και απλότητα.

Τα κορίτσια του Ιανού

Πάνας και Νύμφη

Ο τίτλος της έκθεσης δανείζεται μια στροφή από τον «Ορφικό Ύμνο στην Αφροδίτη» όπου η θεά −συνδαιτημόνας των θεών στα φαγοπότια τους− ερμηνεύεται από τη ματιά του καλλιτέχνη ως προστάτιδα των νυμφών του τότε και του σήμερα. Οι Νύμφες της μυθολογίας με την ξεγνοιασιά, την αθωότητα και τον διάχυτο ερωτισμό τους, μετουσιώνονται σε κορίτσια της σύγχρονης εποχής, μελαγχολικά και ράθυμα. Θαρρείς μαρμαρωμένα στο χρόνο και πάντα υπό την προστασία των θεών της Ομορφιάς και της Γονιμότητας αναμένουν στωικά την προδιαγεγραμμένη Μοίρα τους. H λιτότητα, τα καθαρά περιγράμματα, οι γεωμετρικές φόρμες και οι ήπιες αποχρώσεις της παλέτας αποτελούν το απόσταγμα της μελέτης έργων των μεγάλων ζωγράφων της γενιάς του ’30, του Μόραλη, του Παρθένη, του Εγγονόπουλου αλλά και Ευρωπαίων σύγχρονών τους, όπως για παράδειγμα του Μπαλτύς.

Στη βίλλα των μυστηρίων

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Γιώργος Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια μαθητεύει δίπλα στους ζωγράφους Βαγγέλη Παππά και Ελένη Καμπουράκη. Έχει λάβει μέρος σε επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις. To 2010 ως το 2013 σε Αθήνα και Σύρο και τον Μάρτιο του 2015 η σειρά έργων του με τίτλο «Insanity», προβλήθηκε στη γκαλερί «ArtZone42». Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας  «Ιδιόλεκτος 21» η οποία έχει ως απώτερο σκοπό τον επαναπροσδιορισμό της χαμένης Ελληνικότητας στην Τέχνη του 21ου αιώνα.

Οι τρεις Μοίρες

Info: «Νυμφιδία σύνδαιτι θεών». 13-29 Οκτωβρίου 2016. Δευτέρα με Σάββατο 13:00-22:00 & Kυριακή 19:00-22:00, Black Duck gallery, Χρήστου Λαδά 9α, 2103234760

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ