- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
«To 7ο πιο πλούσιο κράτος της ΕΕ θα ήταν η ανεξάρτητη Καταλονία», δηλώνει ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης
Η πολύκροτη εκστρατεία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, με τις πρόωρες αυριανές εκλογές που θα λειτουργήσουν ως δημοψήφισμα για το μέλλον της συγκεκριμένης περιφέρειας της Ισπανίας. Το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι θέμα που έχει τεθεί εδώ και χρόνια με σημαντικές πολιτισμικές και οικονομικές παραμέτρους.
Η πολύκροτη εκστρατεία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, με τις πρόωρες αυριανές εκλογές που θα λειτουργήσουν ως δημοψήφισμα για το μέλλον της συγκεκριμένης περιφέρειας της Ισπανίας. Το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι θέμα που έχει τεθεί εδώ και χρόνια με σημαντικές πολιτισμικές και οικονομικές παραμέτρους.
Η Ισπανία βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες. Η Καταλονία δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Ισχυρίζεται ωστόσο ότι ενισχύει την Ισπανία με 16 δισ. ευρώ ετησίως. Πολλοί εκτιμούν ότι αν η Καταλονία δεν έδινε αυτό το ποσό, θα μπορούσε να μειώσει το χρέος και το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της, να προχωρούσε σε επενδύσεις και να ενίσχυε το κράτος προνοίας.
Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Αρτούρ Μας, δήλωσε την Παρασκευή ότι αν γινόταν ανεξάρτητη, η Kαταλονία θα ήταν το «έβδομο κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης» όσον αφορά τον κατά κεφαλήν πλούτο». Ενώ όσον αφορά τον πληθυσμό, «θα ήμασταν εντός του μέσου όρου, σχεδόν οι μισές χώρες της ΕΕ είναι μικρότερες πληθυσμιακά σε σχέση με την Καταλονία» δήλωσε ο εθνικιστής πρόεδρός της βορειοανατολικής περιφέρειας. «Μεταξύ των εδαφών, θα ήμασταν ανάμεσα στα μικρά, το 22ο ή το 23ο» πρόσθεσε.
Ο Αρτούρ Μας, που βρίσκεται σε διένεξη με την ισπανική κυβέρνηση η οποία αρνείται να δώσει την αυξημένη δημοσιονομική αυτονομία που ζητεί η περιφέρειά του, προκήρυξε τις εκλογές αυτές ελπίζοντας ότι ο συνασπισμός του, το CiU, θα λάβει απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο.
Σε περίπτωση νίκης δεσμεύτηκε να διοργανώνει κάθε τέσσερα χρόνια δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται σε 7,5 εκατομμύρια κατοίκους.
Κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο Μας υπεραμύνθηκε της ιδέας ενός «κυρίαρχου κράτους» αποφεύγοντας να πει τη λέξη «ανεξαρτησία».
Ωστόσο στην Καταλονία, όπου το θέμα της ταυτότητας παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, η οικονομική κρίση τροφοδοτεί ένα συναίσθημα για ανεξαρτησία: αυτό εκφράστηκε δυναμικά στις 11 Σεπτεμβρίου σε ογκώδη διαδήλωση στους δρόμους της Βαρκελώνης.
Επιχειρηματικοί κύκλοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τις οικονομικές συνέπειες μιας μελλοντικής ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
«Όσον αφορά το βαθμό ανοίγματος, δηλαδή την ικανότητά μας να εξάγουμε, να εισάγουμε, να ανοίξουμε την οικονομία μας σε διεθνές επίπεδο, θα ήμασταν στην ένατη ή τη δέκατη θέση στις 27 χώρες μέλη» είπε ο Μας.
«Μπορούμε να υπερασπιστούμε την περιφέρειά μας, θα καταβάλουμε ένα σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού μας ελλείμματος στο ισπανικό κράτος, καθώς 16 δισεκατομμύρια ευρώ παράγονται ετησίως στην Καταλονία, τα οποία φεύγουν από την Καταλονία και δεν ξαναγυρνούν» συμπλήρωσε.
Όντας η ισπανική περιφέρεια με το μεγαλύτερο χρέος, 22% του ΑΕΠ της, με χρόνιο δημοσιονομικό έλλειμμα, η Καταλονία ζητεί από τη Μαδρίτη ένα δημοσιονομικό σύμφωνο, που θα επιτρέπει στην τοπική κυβέρνηση την απευθείας συλλογή των φόρων.
Όμοιο καθεστώς υπάρχει ήδη στη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα, δύο περιφέρειες που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι το πιο υψηλό.
Η Καταλονία δηλώνει ότι πάσχει από ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα 16 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που η Μαδρίτη αμφισβητεί, ενώ κατηγορεί την κεντρική κυβέρνηση πως ευθύνεται για τα χρηματοπιστωτικά της προβλήματα.
Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας αναμένουν το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών, μετά το οποίο ο Μας δεσμεύτηκε να επιχειρήσει να εξασφαλίσει συναίνεση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2016.