Η κύηση είναι μια μακρά διαδικασία και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα έμβρυα πέρα από το λόξυγγα, το τέντωμα και το να καταπίνουν, πού και πού τελικά χασμουριούνται. Η μελέτη των Βρετανών ειδικών από τα πανεπιστήμια του Λάνκαστερ και του Ντέραμ, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE, λύνει μια χρόνια διαφωνία του επιστημονικού κόσμου για το εάν τα έμβρυα όντως χασμουριούνται ή απλώς ανοιγοκλείνουν το στόμα τους. Οι επιστήμονες μελέτησαν υπερήχους τέταρτης διάστασης 15 υγιών εμβρύων (οκτώ θηλέων και επτά αρρένων), κατά τη διάρκεια της 24ης με 36ης εβδομάδας κυοφορίας. Παρατήρησαν λοιπόν πως τα έμβρυα χασμουριόντουσαν συχνά, ενώ μετά την 28η εβδομάδα καταγράφηκε σταθερή μείωση του χασμουρητού. Αν και η λειτουργία και η σημασία του χασμουρητού παραμένουν άγνωστες, οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι μια φυσική διαδικασία που σχετίζεται με την ανάπτυξη του παιδιού και έτσι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμα δείκτη για την υγεία του εμβρύου. “Σε αντίθεση με εμάς του ενήλικες, το χασμουρητό στα έμβρυα δεν είναι μεταδοτικό, ούτε υποδηλώνει βαρεμάρα και υπνηλία. Αντίθετα η συχνότητα του χασμουρητού είναι ενδεικτική της ωρίμανσης του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος κατά την κύηση”, υπογράμμισε η επικεφαλής της έρευνας, Νάτζα Ράισλαντ.