Αρχειο

Με ψυχολογικά προβλήματα επιστρέφουν οι Γάλλοι στρατιώτες από το Αφγανιστάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
28303-64147.jpg

Με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα επιστρέφουν από το Αφγανιστάν Γάλλοι στρατιώτες, όπως παραδέχθηκε η υπηρεσία υγείας του γαλλικού στρατού, για ένα θέμα που μέχρι σήμερα στη χώρα αποτελούσε ταμπού. Από το 2001 στο Αφγανιστάν έχουν αναπτυχθεί περίπου 60.000 στρατιώτες και έως τώρα έχουν διαγνωστεί 400 περιπτώσεις με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, αριθμός που μπορεί να φαίνεται μικρός, λένε οι ειδικοί, μπορεί όμως να αυξηθεί σημαντικά, καθώς τα συμπτώματα αν και συνήθως εμφανίζονται 3 έως 6 μήνες από την επιστροφή στην πατρίδα, κάποιες φορές μπορεί να παρουσιαστούν και ύστερα από χρόνια.

Τα σημαντικότερα από τα προβλήματα αυτά είναι εφιάλτες, αϋπνίες, παραισθήσεις και αυτοκτονικές τάσεις, ενώ ορισμένοι στρατιωτικοί δεν μπορούν καν να επικοινωνήσουν με την οικογένειά τους. Σε κάποιες περιπτώσεις οι εφιάλτες είναι τόσο βίαιοι που οι άνθρωποι δεν θέλουν να ξανακοιμηθούν. Σε άλλες περιπτώσεις παρουσιάζουν κρίσεις πανικού, καθώς ξαναζούν επεισόδια μεγάλου στρες, σαν αυτά που βίωσαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Πλέον, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας δίνει έμφαση στην ψυχιατρική εκπαίδευση των στρατιωτικών γιατρών που υπηρετούν στο Αφγανιστάν, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν σύντομα τα συμπτώματα της διαταραχής που προκαλείται από το μετα-τραυματικό στρες. Για την απόσυρση των γαλλικών δυνάμεων, φυσικά, ούτε λόγος…

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ