- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εγκαταλελειμμένοι στο έλεος της φτώχιας και της απομόνωσης είναι οι πολιτικοί προσφυγές που με κίνδυνο της ζωής τους εγκαταλείπουν την Αφρική για μια καλύτερη ζωή στην Ιταλία, όπως συμπεραίνει έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Η καταδικαστική έκθεση για την ιταλική μεταναστευτική πολιτική δόθηκε, χθες, στη δημοσιότητα και έπεται της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αμφιλεγόμενη πρακτική της «απώθησης» μεταναστών και αιτούντων άσυλο πριν φτάσουν στις ιταλικές ακτές. Το ΕΔΑΔ έχει ζητήσει από την Ιταλία να καταβάλει αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ σε καθένα εκ 24 των προσφύγων από τη Σομαλία και την Ερυθραία που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για την «απώθησή» τους το 2009 στη Λιβύη.
Οι απευθείας απελάσεις Αφρικανών μεταναστών στη Λιβύη γίνονται στη βάση συμφωνίας του 2008 μεταξύ του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Μουαμάρ Καντάφι. Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει ότι 58.000 άνθρωποι, οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν στην Ιταλία, δικαιούνται το καθεστώς του πρόσφυγα, αλλά καταλήγουν στο περιθώριο της κοινωνίας, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό ρατσιστικών επιθέσεων.
Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στο επονομαζόμενο «παλάτι της ντροπής». Ένα κτίριο οκτώ ορόφων, σε προάστιο της Ρώμης, όπου διαμένουν 800 πρόσφυγες από χώρες της Αφρικής σε εμπόλεμη κατάσταση. Σύμφωνα με την έκθεση στο εν λόγω κτίριο αναλογεί μία τουαλέτα ανά 100 ενοίκους. «Έπαθα σοκ. Η Ιταλία με ευκολία αναγνωρίζει το καθεστώς του πρόσφυγα και μετά δεν κάνει τίποτα για να αποκτήσουν αυτοί οι άνθρωποι ένα σπίτι, μια ιθαγένεια, μια δουλειά και δικαίωμα στην παιδεία», τόνισε ο νέος Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς.
ΛΧ