Αρχειο

Projection art: τα κινούμενα γκραφίτι των μεγάλων πόλεων

Υπερθεάματα από χρώματα και φώτα

32823-103920.jpg
Κωνσταντίνος Τζήκας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20325-50051.jpg

Projection art: τέχνη και τεχνολογία στο απόλυτο πάντρεμά τους. Καμβάδες, πινέλα, ακόμα και ένας συμβατικός χώρος έκθεσης (π.χ. γκαλερί), εγκαταλείπονται σε μία από τις πλέον οικονομικές, λόγω των ελάχιστων υλικών απαιτήσεών της, και άρα ανερχόμενες εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης. Μία μορφή τέχνης κατεξοχήν κατάλληλη για να φιλοξενηθεί στα αχανή αστικά περιβάλλοντα.

Δύο βασικά πράγματα χρειάζονται: η τεχνογνωσία και μία μεγάλη επιφάνεια στην οποία θα προβληθεί το έργο στην τελική μορφή του. Υπερθεάματα από φώτα, χρώματα και σχήματα με τα οποία οι projection artists κοσμούν τοίχους και κτίρια στις μεγάλες πόλεις, τα μεταμορφώνουν σε πελώριους καμβάδες και αφηγούνται αφηρημένες ιστορίες.


Βράχος του Κάσελ

Η κεντρική φωτογραφία είναι από την εντυπωσιακή προβολή του projection artist Ρος Άστον στον Βράχο του Κάσελ, ένα μνημείο στην κεντρική Ιρλανδία, το οποίο και φιλοτέχνησε για το ετήσιο φεστιβάλ του Αγίου Πατρικίου.


Loom

image

Μείγμα computer animation και προβολής βίντεο είναι αυτή η δουλειά της Αμερικανίδας Τζένιφερ Στάινκαμπ που έχει παρουσιαστεί σε γκαλερί στο Οντάριο.


Eat your Vice

n

Ο Μουχαμάντ Ακμπάρ σχεδίασε αυτήν την προβολή για την Eat your Vice, φίρμα ρούχων για extreme sports στην Ινδονησία, η οποία και εμφανίστηκε κατόπιν σε έντυπες διαφημίσεις της εταιρείας.


Όπερα του Σίδνεϊ

n

Μερικές φορές το πιο διάσημο μνημείο της Αυστραλίας φωτίζεται για χάρη του projection art. Η Ελληνοαυστραλέζα Μαίρη-Αν Κυριακού έχει αναλάβει το event Smart Light City, στο οποίο πραγματοποιούνται προβολές πάνω σε διάσημα μνημεία του Σίδνεϊ υπό τη συνοδεία μουσικής.


In the Fullness and Emptiness

image

Έργο του Ελβετού Φελίτσε Βαρίνι που έχει εκτεθεί στο Λουγκάρνο. Ο Βαρίνι χρησιμοποιεί projector stencils σε γεωμετρικά σχήματα.


Camera Rosetum

image

Προβολή που σχεδίασε ο Σον Καπόνε για το Art Under the Bridge Festival που έλαβε χώρα στο Μπρούκλιν. Η προβολή έγινε σε σήραγγα κάτω από τη Γέφυρα του Μανχάταν.


Καθεδρικός του Μιλάνου

n

Θρησκευτικές εικόνες πρόβαλε ο Πάολο Μπουρόνι τις νύχτες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον Καθεδρικό του Μιλάνου, όπως και σε άλλα μνημεία της ιταλικής πόλης.


Bulbs

image

Πειραματική ταινία μικρού μήκους του Ζλάτκο Κόσιτς, που αποτελεί συγχρόνως και έξοχο δείγμα projection art.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ