Αρχειο

Κυνηγώντας φαντάσματα στην Αθήνα

Οι Έλληνες ghostbusters μιλούν στην A.V.

32823-103920.jpg
Κωνσταντίνος Τζήκας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19507-48507.jpg

Μήπως τελευταία το σπίτι σας παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα, π.χ. παράξενους θορύβους και απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, τα αίτια του οποίου δεν είναι απόλυτα κατανοητά; Ενοχλήσεις που δεν επιδέχονται διόρθωση από τεχνικό ή εξολοθρευτή εντόμων και τρωκτικών, ούτε πηγάζουν από κάποιον ανεπιθύμητο γείτονα; Ίσως λοιπόν πρέπει να αναλογιστείτε την πιθανότητα να φωνάξετε έναν άλλου είδους ειδικό: έναν κυνηγό φαντασμάτων, ας πούμε.

Και όμως, το ghosthunting, όπως έχει καθιερωθεί επισήμως το όνομα της επαγγελματικής ενασχόλησης με το «κυνήγι» φαντασμάτων, δεν είναι βγαλμένο από τη σφαίρα της φαντασίας, κι ας θυμόμαστε όλοι με μειδίαμα τη θρυλική κωμωδία Ghostbusters. Αντ’ αυτού, εδώ και πολλά χρόνια, σε χώρες του εξωτερικού όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία υπάρχουν επιτυχημένες εκπομπές ghosthunting, όπου ομάδες ανθρώπων εξερευνούν χώρους που θεωρούνται στοιχειωμένοι, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα μηχανήματα καταγραφής ήχου και εικόνας.

Εδώ και λίγο καιρό άρχισε να λειτουργεί και στη χώρα μας η πρώτη οργανωμένη ομάδα ghosthunting – κάλλιο αργά παρά ποτέ. Βασικά της μέλη οι Θανάσης Αυγίκος (που αρθρογραφεί στο περιοδικό «Φαινόμενα» του Ελεύθερου Τύπου) και Αντώνης Σκαραμαγκάς. Εδώ και ένα χρόνο έχουν ιδρύσει την ομάδα έρευνας παράξενων φαινομένων W Researching, ενώ μόλις πριν λίγο καιρό έγιναν και επίσημα οι πιονιέροι του ghosthunting στην Ελλάδα με το πρότζεκτ τους Paranormal Issues.

 Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το ghosthunting; «Είχαμε και οι δύο εμπειρίες που σχετίζονται με αυτό που θα αποκαλούσαμε φαντάσματα. Εδώ και χρόνια ασχολούμαστε γενικότερα με την έρευνα ανεξήγητων φαινομένων, το τρέχον όμως πρότζεκτ εστιάζει αποκλειστικά στην καταγραφή φαινομένων που αφορούν σε αυτό που ο κόσμος ονομάζει φαντάσματα».image

Πόσο διαδεδομένο είναι το ghosthunting στον υπόλοιπο κόσμο; «Σε άλλες χώρες έχει μεγάλη παράδοση. Για παράδειγμα, στην Αμερική, μία πολύ γνωστή επιτυχημένη εκπομπή είναι το Ghost Adventures του Travel Channel. Το ghosthunting είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Δεν είναι απλά μία γενική έρευνα υπερφυσικών φαινομένων αλλά μία στοχευμένη έρευνα αποκλειστικά για ghosts – φαντάσματα δηλαδή, αλλά γενικά προσπαθούμε να αποφεύγουμε τον συγκεκριμένο όρο λόγω των γλωσσικών συνειρμών του στα ελληνικά, αφού παραπέμπει στη λέξη «φαντασία», μεταξύ άλλων. Βέβαια, στην πραγματικότητα υπάρχουν περαιτέρω εξειδικεύσεις τις οποίες αγνοεί ο κόσμος που δεν ασχολείται με αυτά. Για παράδειγμα, άλλο πράγμα είναι η ύπαρξη μίας ενέργειας σε έναν χώρο, κάτι σαν την ενεργειακή ηχώ ενός ανθρώπου που πέθανε και άλλο πράγμα αυτή η παρουσία να είναι νοήμων, οπότε και μιλάμε για ένα πνεύμα ή ghost που στοιχειώνει τον χώρο».

n

Τι εξοπλισμό πρέπει να διαθέτει ένας φαντασματοθήρας που σέβεται τον εαυτό του; «Όσοι κάνουν ghoshunting πρέπει να έχουν πολύ συγκεκριμένο εξοπλισμό: κάμερες night vision που γράφουν σε μηδενικό φως, μετρητές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που δείχνουν κάποιες ενδείξεις ενέργειας στον χώρο, θερμόμετρα λέιζερ που μετρούν τη θερμότητα εξ αποστάσεως – για παράδειγμα, μία πολύ μεγάλη και απότομη πτώση θερμοκρασίας στον χώρο είναι ένδειξη υπερφυσικής ενέργειας. Προσπαθούμε επίσης να καταγράψουμε ηχητικές ενδείξεις EVP (electronic voice phenomenon). Και χρησιμοποιούμε γουόκι τόκι για να είμαστε σε επικοινωνία όταν εξερευνούμε διαφορετικά σημεία του χώρου».

imageimage

Σε μία ομάδα ghosthunters, το κάθε μέλος επιφορτίζεται με συγκεκριμένες αρμοδιότητες; Ναι, για παράδειγμα σε εμάς ο Θανάσης είναι ο lead investigator, ενώ ο Αντώνης είναι αρμόδιος επί του τεχνικού εξοπλισμού. Επίσης, έχουμε και άλλους συνεργάτες στην ομάδα, αλλά εμείς οι δύο είμαστε ο βασικός πυρήνας.

Έχετε επισκεφθεί αρκετούς χώρους που παρουσίαζαν ενδείξεις ύπαρξης πνευμάτων; «Μέχρι στιγμής έχουμε ερευνήσει το «Ξενία» στην Παρνήθα, χώρος που λειτουργούσε παλαιότερα ως σανατόριο και αργότερα ως ξενοδοχειακή μονάδα και σχολή τουριστικών επαγγελμάτων. Επίσης τη Σπηλιά του Λήσταρχου Νταβέλη. Φυσικά, μία επίσκεψη σε ένα χώρο δεν διασφαλίζει πως θα υπάρχει και κάτι αξιοσημείωτο σε αυτόν. Για παράδειγμα, έχουμε κάνει έρευνα σε ένα από τα πιο γνωστά θρυλούμενα «στοιχειωμένα σπίτια» στο Φάληρο, το σπίτι της οδού Σμολένσκυ, και δεν διαπιστώσαμε καμία ένδειξη παράξενης ενέργειας».

Πώς ακριβώς διεξάγεται η έρευνα; Συνήθως εξερευνούμε έναν χώρο μόνο αν έχουν προκύψει κάποιες ενδείξεις ύπαρξης πνευμάτων στον χώρο, αν έχει δηλαδή ακουστεί κάτι . Πρώτα μελετάμε το ιστορικό του χώρου, και ει δυνατόν, μιλάμε και με κάποιους ανθρώπους, π.χ. γείτονες, που έχουν να μας πουν την άποψή τους για τον εν λόγω χώρο. Από εκεί και πέρα, στόχος είναι να περνάμε μία ολόκληρη νύχτα ή και παραπάνω αν χρειαστεί μέσα στον χώρο και να καταγράφουμε τυχόν ενδείξεις – αυτό που στη γλώσσα του ghosthunting είναι γνωστό ως lockdown».

nimageimageimage

image

Θα επεκτείνετε τις έρευνές σας και σε κατοικημένα σπίτια που πιθανώς να είναι στοιχειωμένα; «Ήδη έχουμε ξεκινήσει – αφιλοκερδώς πάντα – να ερευνούμε και κατοικημένα σπίτια, των οποίων οι ιδιοκτήτες θεωρούν πως ίσως παρουσιάζουν υπερφυσική δραστηριότητα και μας καλούν να διεξάγουμε σχετική έρευνα. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι ως ghosthunters στόχος μας δεν είναι να εξηγήσουμε αυτά τα φαινόμενα, αλλά να τα καταγράψουμε και να επιβεβαιώσουμε ότι ένας χώρος παρουσιάζει τέτοια φαινόμενα. Έχουμε ήδη καταγράψει ευρήματα από κάποιες εξορμήσεις μας που κάποια στιγμή θα βγουν στη δημοσιότητα».

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθούν τις εξελίξεις των πρώτων ghosthunters, η διεύθυνσή τους στο Ίντερνετ είναι http://paranormalissues.wordpress.com/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ