- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Αν πληκτρολογήσεις www.artaz.gr, γρήγορα θα βρεθείς να κολυμπάς σε μια εικαστική θάλασσα. Αυτή η διαδικτυακή πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης (ζωγραφική, σχέδιο, γλυπτική, video-art κ.ά.) ανοίγει στην οθόνη του υπολογιστή παράθυρα φαντασίας και δημιουργικότητας. Στην ουσία νέοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο βρίσκουν βήμα έκφρασης και επικοινωνίας με το ευρύ κοινό, ενώ εδώ και 3 χρόνια το artAZ διοργανώνει και την «Έκπληξη», μια έκθεση στην οποία 300 καλλιτέχνες δημιουργούν από ένα έργο σε συγκεκριμένη διάσταση και συμβολική τιμή (€ 50). Η ταυτότητα του δημιουργού (συμμετέχουν από διεθνώς καταξιωμένα ονόματα μέχρι φοιτητές της ΑΣΚΤ) διατηρείται μυστική και αποκαλύπτεται μετά την αγορά του έργου. Παράλληλα, τα έσοδα από τις πωλήσεις διατίθενται στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.). Η φετινή «Έκπληξη» πραγματοποιείται 18 & 19/11 στην «Τεχνόπολις» και η πώληση των έργων στις 20/11.
Oμάδα artAZ
Η Αλεξάνδρα Κολλάρου, μία εκ των δύο εμπνευστών του artAZ, μας αφηγείται τη μικρή ιστορία αυτής της συλλογικότητας
«Το artAZ είναι ένα όραμα. Δημιουργήθηκε το 2007 όταν με το συνιδρυτή του, Άγγελο Αγιοστρατίτη, διαπιστώσαμε μια τεράστια έλλειψη – ότι δηλαδή δεν υπήρχε καμία αξιόλογη και εμπεριστατωμένη εικαστική πλατφόρμα (μιλώντας για online τουλάχιστον) στην Ελλάδα. Αγκαλιάζουμε όλο το φάσμα της σύγχρονης τέχνης καιαπευθυνόμαστε σε όλους. Δεν πρόκειται για κάποια ελιτίστικη προσπάθεια που απευθύνεται σε ένα μικροσκοπικό κύκλο ειδικών που αλληλοσυγχαίρονται, ούτε για μια εκλαϊκευμένη, απλοποιημένη προσέγγιση με στόχο την εύκολη κατανάλωση. Όταν σκέφτεται κανείς σύγχρονη τέχνη και Ελλάδα θέλουμε να έρχεται σε εμάς και να μπορεί να καλύψει όλες τις εικαστικές του ανάγκες. Επίσης, δίνουμε μεγάλη έμφαση στη διεθνή παρουσία – είμαστε η μοναδική απόλυτα δίγλωσση εικαστική πλατφόρμα στην Ελλάδα.
Η πλειοψηφία των επισκεπτών έρχεται από τη χώρα μας. Έχουμε όμως σε μηνιαία βάση επισκέψεις από περίπου 70 χώρες του κόσμου. Η Αμερική και η Αγγλία βρίσκονται σταθερά στις 2 πρώτες θέσεις. Βέβαια, ο κόσμος δεν έχει ακόμη εξοικειωθεί ιδιαίτερα με την αγορά τέχνης μέσω internet – έχει εξοικειωθεί όμως με την ιδέα τού να βλέπει την τέχνη μέσα από αυτό το κανάλι, επιλέγοντας συνήθως στη συνέχεια τις παραδοσιακές μεθόδους επαφής με το έργο. Η ομαδικότητα είναι μονόδρομος. Είναι φανερό ότι οποιοδήποτε άλλο μοντέλο είναι μάλλον καταδικασμένο. Ειδικά στην Ελλάδα, η σκηνή της τέχνης είναι εξαιρετικά περιορισμένη και αν υποθέσουμε ότι ο στόχος είναι να σταθούμε στα ίσια –έστω και τηρουμένων των αναλογιών– απέναντι στους ομoλόγους μας στο εξωτερικό, δεν υπάρχει περιθώριο για ατομικότητες. Η πλατφόρμα μας έχει εξ ορισμού τη δυνατότητα να διευκολύνει τις προσβάσεις και γενικά να δημιουργεί προϋποθέσεις. Για τη φετινή “Έκπληξη” συγκεντρώσαμε 300 καλλιτέχνες… με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα! Ο φορέας με τον οποίο συνεργαζόμαστε, η “Κλίμακα”, είναι σε στενή επαφή με τους άστεγους και μέσω του δικού της έργου μπορούμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν γίνεται για το θεαθήναι. Όσοι συμμετέχουν το κάνουν γιατί το εννοούν. Σκοπός είναι να δοθούν όλα τα έργα, αυτό πρέπει να το τονίσουμε. Και μετά, να το τονίσουμε ξανά. Όταν δεν κάνει ετήσια έκθεσή, το artAZ ανακαλύπτει και προωθεί καλλιτέχνες, δημιουργεί ευκαιρίες και συνδέσεις, ενημερώνει για τα νέα του κόσμου της τέχνης, διοργανώνει τις υπόλοιπες εκθέσεις του, υποστηρίζει αξιόλογες πρωτοβουλίες, δίνει συμβουλευτικές υπηρεσίες, χτίζει γέφυρες με το εξωτερικό, γενικά δεν κοιμάται ποτέ! Είναι δύσκολο να πεις σε κάποιον να ασχοληθεί με την τέχνη, όταν προσπαθεί να ασχοληθεί με την επιβίωσή του. Η τέχνη όμως έχει πολλά πρόσωπα και είναι ελαφρώς παρεξηγημένη. Το να επισκεφθείς μία έκθεση και να περάσεις χρόνο ανάμεσα στα έργα είναι μία –δωρεάν– διέξοδος. Ή, αν πάρουμε για παράδειγμα την “Έκπληξη”, βλέπουμε μέσα από ένα εναλλακτικό κανάλι την τέχνη να προσφέρει λύσεις σε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Δημιουργείται κάτι εκεί που δεν υπάρχει τίποτα. Νομίζω ότι πολύς κόσμος τη φοβάται, γιατί δεν αντιλαμβάνεται το εύρος και τις ιδιότητές της στο σύνολό τους».
Το Keep Walking Project ξεκίνησε! Με τα δικά σας βήματα, μπορούμε όλοι μαζί να επιτύχουμε κάτι πρωτοποριακό! Δείτε το video με τον Αλέξανδρο Λογοθέτη και…start walking!