- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Προσεγγίζοντας το έργο του Δημήτρη Παπαϊώννου σε ένα συνέδριο στο Μέγαρο
Πώς γεννιέται και πώς γεννά η φαντασία του Δημήτρη Παπαϊωάννου, πώς τα οράματά του παίρνουν σάρκα και οστά στον σκηνικό χώρο; Η Έλενα Παπαλεξίου εξηγεί
Η Έλενα Παπαλεξίου μιλά στην ATHENS VOICE για το συνέδριο «Προσεγγίζοντας το έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου: Από το οικείο στο οικουμενικό» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου ξεκινά το αφιερωμένο στον Δημήτρη Παπαϊωάννου τριήμερο συνέδριο με θέμα: «Προσεγγίζοντας το έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου: Από το οικείο στο οικουμενικό». Το συνέδριο θα επιχειρήσει να φωτίσει το πολυσύνθετο έργο του παγκοσμίου φήμης Έλληνα σκηνοθέτη, χορογράφου, εικαστικού, περφόρμερ και σχεδιαστή σκηνικών, κοστουμιών και φωτισμών Δημήτρη Παπαϊωάννου, από διαφορετικές οπτικές και αφετηρίες, να καταγράψει τη δημιουργική του διαδικασία, και μέσα από παραδείγματα, συνεργασίες και αναφορές από το αρχείο του δημιουργού, να εξετάσει παραστασιολογικές, χορογραφικές, εικαστικές, ερμηνευτικές και έμφυλες προσεγγίσεις. Σχετικά μας μίλησε η Έλενα Παπαλεξίου, Επιστημονικά Υπεύθυνη του ερευνητικού έργου Genesis που διοργανώνει το συνέδριο, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Τί να περιμένουμε από το Συνέδριο «Προσεγγίζοντας το έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου: Από το οικείο στο οικουμενικό»; Ποιοι θα λάβουν μέρος, ποιες περίοδοι, ποια θέματα και ποιες πτυχές αυτού του πολυεπίπεδου καλλιτέχνη να περιμένουμε ότι θα αναδειχτούν;
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πλούσιο και ενδιαφέρον συνέδριο με πολυάριθμες συμμετοχές από τον ακαδημαϊκό, αλλά και τον καλλιτεχνικό χώρο. Για πρώτη φορά οργανώνεται ένα σημαντικό συνέδριο για έναν εν ενεργεία καλλιτέχνη, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζει παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, τη νέα του παραγωγή. Συμμετέχουν έγκριτοι καθηγητές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς των ερευνητών, δημιουργοί και ερμηνευτές από τον χώρο των παραστατικών τεχνών, συγγραφείς, κινηματογραφιστές, καλλιτεχνικοί συντελεστές και συνεργάτες, αλλά και καταξιωμένοι επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού. Πάνω από σαράντα πέντε ομιλητές και ομιλήτριες θα επιχειρήσουν να φωτίσουν γνωστές και άγνωστες πτυχές του πολυδιάστατου έργου ενός καλλιτέχνη, ο οποίος έχει διέλθει από πολλά στάδια μιας μακράς και τεθλασμένης πορείας. Θα συζητηθεί φυσικά η πρώτη δημιουργική περίοδος της Ομάδας Εδάφους, αλλά θα αναμένουμε με ενδιαφέρον και τις ανακοινώσεις που αφορούν τα μεγάλα θεάματα, τα οποία επιμελήθηκε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου για το κοινό των σταδίων και των τηλεοπτικών δεκτών, τις στρογγυλές τράπεζες με συνεργάτες και ερμηνευτές των έργων του, τα σπάνια κινηματογραφημένα αποσπάσματα των δοκιμών του, για να αναφέρουμε κάποια παραδείγματα. Επίσης θα εστιάσουμε στην τελευταία, γόνιμη δημιουργική του περίοδο, που τον εδραίωσε σε διεθνές επίπεδο.
Να μιλήσουμε συνοπτικά για τις συνεδρίες και τι περιμένετε να θιγεί σ’ αυτές;
Το συνέδριο αποτελείται από οκτώ συνεδρίες, δύο στρογγυλές τράπεζες και έξι παρεμβάσεις με τη μορφή διαλέξεων, συζητήσεων ή και προβολών. Αρχίζουμε με παραστασιολογικές και χορολογικές προσεγγίσεις στις δύο πρώτες συνεδρίες, συνεχίζουμε με την παρακολούθηση και καταγραφή της δημιουργικής διαδικασίας του έργου του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Εξετάζεται επίσης το στοιχείο του χώρου, του ρυθμού και της επιτελεστικότητας, έπειτα διερευνώνται ιστορικές, ιδεολογικές και αισθητικές διαστάσεις του έργου του, οι σχέσεις συνεργασίας, αλληλοεπίδρασης αλλά και σύγκρουσης που ανέπτυξε ο Παπαϊωάννου με άλλους καλλιτέχνες, επίσης μελετάται σφαιρικά η έντονη παρουσία του κουήρ στοιχείου στο έργο του. Τέλος, παρουσιάζεται το αρχείο του, το οποίο τεκμηριώνεται και ψηφιοποιείται αυτό το διάστημα. Στο συνέδριο συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες, οι οποίοι θα μοιραστούν μαζί μας την εμπειρία τους από τη μεταξύ τους συνεργασία και θα μιλήσουν για τον τρόπο με τον οποίον εργάζεται και δημιουργεί του Παπαϊωάννου. Και οι τρεις ημέρες κλείνουν με κινηματογραφικές αναγνώσεις του έργου και της δημιουργικής διαδικασίας του Δημήτρη Παπαϊωάννου, με προβολές και συζητήσεις από την Εύα Στεφανή, τη Νεφέλη Σαρρή και τον Νίκο Νικολόπουλο.
Δεν είναι νωρίς για να γίνεται αποτίμηση του έργου ενός τόσο νέου και ενεργού καλλιτέχνη;
Δεν είναι καθόλου νωρίς, απεναντίας έχουμε καθυστερήσει. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δημιουργεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Πρόκειται για μία πορεία τριανταπέντε και πλέον ετών, για έναν καλλιτέχνη πολυεπίπεδο, με μεγάλη δημοφιλία στην Ελλάδα, αλλά πλέον και με ακτινοβολία και αναγνώριση στο εξωτερικό. Δεν θα επέλεγα τον όρο “αποτίμηση” για το συνέδριο αυτό, αλλά απότιση της τιμής που τού οφείλουμε. Με το συνέδριο αυτό δεν επισφραγίζεται η διαδρομή του καλλιτέχνη, αντιθέτως ανοίγει προς νέες κατευθύνσεις. Το συνέδριο “Προσεγγίζοντας το έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου” φιλοδοξεί να μελετήσει το έργο του δημιουργού μέσα από ευρείες γωνίες και διασταυρούμενα βλέμματα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον της ερευνητικής και καλλιτεχνικής κοινότητας για το έργο και τη δράση του. Το συνέδριο θα αποτελέσει αφορμή για την παραγωγή ενός μεγάλου αριθμού μελετημάτων με αντικείμενο το έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου, τα οποία θα δημοσιευθούν σε έναν αφιερωματικό συλλογικό τόμο.
Γιατί πιστεύετε ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον η περίπτωση του Δημήτρη Παπαϊωάννου;
Η περίπτωση του Δημήτρη Παπαϊωάννου παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, λόγω της ιδιότυπης ποιητικής του που γεφυρώνει τις παραστατικές με τις εικαστικές τέχνες. Δημιουργεί εικόνες, εικόνες ανυπέρβλητες, σιωπηλές, πάνω στις οποίες εγγράφεται η κίνηση των σωμάτων και η πάλη τους με την ύλη. Στόχος μας είναι να διεισδύσουμε στην αλχημεία της δημιουργίας να περιγράψουμε πώς γεννιέται και πώς γεννά η φαντασία του Δημήτρη Παπαϊωάννου, πώς διαμορφώνεται η προσωπική αισθητική, πως τα οράματα του παίρνουν σάρκα και οστά στο σκηνικό χώρο. Η κατάδυση στο δημιουργικό σύμπαν του Δημήτρη Παπαϊωάννου που θα επιχειρήσουμε σε αυτό το συνέδριο, μας επιτρέπει να δούμε και να εκτιμήσουμε το έργο του από μια νέα οπτική γωνία.
Info
Ημερομηνίες & ώρες:
Τετάρτη 11/1, 10.30-20.00
Πέμπτη 12/1, 10.30-20.00
Παρασκευή 13/1, 10.30- 20.00
Πολυχώρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη 1, 115 21 Αθήνα
Είσοδος Ελεύθερη
Για περισσότερες πληροφορίες: www.genesisproject-uop.gr
Το συνέδριο οργανώνουν το ερευνητικό έργο «Γένεσις: Γενετική Έρευνα και Ψηφιακή Οπτικοποίηση στις Παραστατικές Τέχνες» (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας - ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. / Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων.