Smart Life

«Εμένα ο μπαμπάς μου είναι» κάτι παραπάνω από ένας πατέρας

Η Γιορτή του Πατέρα είναι φέτος στις 19/6

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kelly-sikkema-hs_egxljozs-unsplash.jpg
© Kelly Sikkema / Unsplash

Μέσα από την καμπάνια της ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ «Εμένα ο μπαμπάς μου είναι» φαίνονται οι διαφορετικοί ρόλοι του πατέρα μέσα στην οικογένεια μακριά από στερεότυπα.

Οι πατεράδες είναι ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στις ζωές μας και μαζί με τις μητέρες μας αποτελούν διαχρονικά στηρίγματά μας στην καθημερινότητα. Είναι πάντα εκεί για να μας συμβουλεύσουν, να μας καθοδηγήσουν και να μας βοηθήσουν να μαζέψουμε τα κομμάτια μας σε κάθε δυσκολία. Σε όλη αυτή την πορεία δεν θα ζητήσουν ανταλλάγματα και μας προσφέρουν απλόχερα την ανιδιοτελή αγάπη τους.

Η φετινή Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται στις 19/6. Ο καθένας μας έχει τις πιο γλυκές αναμνήσεις από τον μπαμπά του, ειδικότερα από την παιδική ηλικία. Από εκείνα τα πρώτα παιχνίδια στην παιδική χαρά υπό το άγρυπνο βλέμμα του, μέχρι τις έντονες συζητήσεις κατά τη διάρκεια της εφηβικής και ενήλικης ζωής, πάντα ήταν δίπλα μας, πρότυπο και στήριγμά μας. Οι ρόλοι που αναλαμβάνει ένας πατέρας είναι πολλοί και διαφορετικοί και μπορούν να περιγραφούν με την φράση «Εμένα ο μπαμπάς μου είναι», κάτι που στο πλαίσιο της Γιορτής του Πατέρα αποτελεί και τη νέα καμπάνια της ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ. Μέσα από αυτήν, μας παρουσιάζονται οι διάφοροι ρόλοι των μπαμπάδων μέσα σε μία οικογένεια μακριά από στερεότυπα και διακρίσεις.

Μπορεί να ακούσεις από ένα μικρό παιδί την ατάκα «Εμένα ο μπαμπάς μου είναι δυνατός» και το εύκολο θα ήταν να νομίζει κάποιος, πως αναφέρεται αποκλειστικά στη μυϊκή δύναμη αλλά δεν είναι έτσι. Ο σύγχρονος άνδρας στην οικογένεια συνεισφέρει ενεργά στη φροντίδα της και επωμίζεται πολλά από τα βάρη ενός σπιτιού. Παλαιότερα υπήρχε η στερεοτυπική άποψη, πως το να ασχολείται ένας άνδρας με το νοικοκυριό τον κάνει αυτόματα αδύναμο. Αυτή είναι μία παλαιολιθική αντίληψη, που δεν χωράει στη σύγχρονη κοινωνία, την ώρα που μπαμπάδες είναι πολύ ευτυχισμένοι, όταν καταπιάνονται με δουλειές του σπιτιού.

03_fathersdaypost_emena_k-01.jpg
 

Πολλές φορές τυχαίνει να κακοχαρακτηριστεί κάποιος από την εμφάνισή του. Το 2022 μπορούμε να λέμε πως έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά και δεν θα κρίνουμε έναν άνθρωπο από τα ρούχα που φοράει, από το επάγγελμά του ή από το μελάνι στο δέρμα του εξαιτίας των πολλών τατουάζ. Πολλοί έχουν ακούσει τον όρο «κακό παιδί» για τον εαυτό τους εξαιτίας όλων των παραπάνω και ως μέλη μιας πολιτισμένης κοινωνίας οφείλουμε να το αλλάξουμε, ώστε να μπορεί να λέει ένας γιος ή μία κόρη υπερήφανα πως «Εμένα ο μπαμπάς μου είναι μπάρμαν» και τον κάνει ευτυχισμένο, διότι μέσα από αυτή τη δουλειά προσφέρει στην οικογένεια και παράλληλα ακολουθεί το πάθος του.

03_fathersdaypost_emena_k-02.jpg

Μια οικογένεια δεν τη δημιουργούν και τη σχηματίζουν οι νόμοι μιας χώρας, τα κοινωνικά «πρέπει» και τα στερεότυπα. Τα συναισθήματα αγάπης είναι αυτά που μετράνε στο τέλος της ημέρας και κάνουν ένα σύνολο ανθρώπων οικογένεια, ακόμα και αν δεν έγκειται στην έννοια του παραδοσιακού. Πολλά παιδιά μεγαλώνουν με δύο μπαμπάδες και μπορούν να λένε ότι «Εμένα οι μπαμπάδες μου είναι ψήστες» όταν καλούν φίλους και συγγενείς για ένα χορταστικό μπάρμπεκιου στον κήπο. Δύο άνθρωποι του ίδιου φύλου μπορούν να μεγαλώσουν το παιδί τους και να του προσφέρουν την ίδια αγάπη και φροντίδα με οποιονδήποτε άλλο. 

03_fathersdaypost_emena_k-05.jpg

Αρκετές φορές τα πολλά χρόνια διαφορά με το παιδί μπορεί να γίνουν αντικείμενο συζήτησης ως κάτι αρνητικό. Αυτό αποθαρρύνει ορισμένους ανθρώπους από το να κάνουν παιδιά, αν νιώθουν ότι είναι σε προχωρημένη ηλικία. Μπορεί με τον πατέρα μου να έχω μεγάλη διαφορά ηλικίας αλλά εκείνος προσπαθεί να μάθει τι μου αρέσει και επιδιώκει να διασκεδάζει με τα πράγματα που διασκεδάζουν αντίστοιχα και εμένα. «Εμένα ο μπαμπάς μου είναι boomer» αλλά δεν διστάζει να κάτσει μαζί μου για μια (ή πολλές) γύρα gaming στην αγαπημένη μου κονσόλα παιχνιδιών. Γκρινιάζει λίγο βέβαια όταν τον κερδίζω στο FIFA.

03_fathersdaypost_emena_k-03.jpg

Οι σούπερ ήρωες μέσα από την ποπ κουλτούρα, τα κόμιξ και τις ταινίες, πάντα μας ενθουσιάζουν με τα κατορθώματα της εντυπωσιακής τους φυσικής δύναμης. Οι μπαμπάδες του σήμερα είναι δίπλα στα παιδιά τους συνεχώς και προσπαθούν να μην τους χαλάνε χατίρι. Είναι εκείνοι που θα σε σηκώσουν στον αέρα όταν είσαι πιτσιρικάς και θα σου φτιάξουν το αγαπημένο σου παιχνίδι όταν χαλάσει και έχεις πλαντάξει από το κλάμα. Χάρη σε αυτά θα έχεις ακούσει σίγουρα έναν συμμαθητή σου στο σχολείο να λέει πως «Εμένα ο μπαμπάς μου είναι ο Σούπερμαν» και όταν τον είδες πρώτη φορά παραξενεύτηκες γιατί ούτε μπέρτα φορούσε ούτε πετούσε. Το πιο κοντινό σε… πτήση; Το drone που το πετάνε παρέα τα πρωινά του Σαββατοκύριακου.

03_fathersdaypost_emena_k-04.jpg

Ο ρόλος των κατοικίδιων έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια και πλέον θεωρούνται αναπόσπαστα κομμάτια μιας οικογένειας. Τα μικρά ζωάκια θεωρούνται και αυτά μέλος της και το νιώθουν και τα ίδια εξαιτίας της αγάπης που δέχονται από τον ιδιοκτήτη τους. Κατά κάποιο τρόπο, στα μάτια του δικού μας μπαμπά βλέπουν κι οι μικροί μας τετράποδοι φίλοι τον δικό τους μπαμπά! Κι ας είναι… άνθρωπος!

03_fathersdaypost_emena_k-06.jpg

Η καμπάνια της ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ «Εμένα ο μπαμπάς μου είναι» για τη Γιορτή του Πατέρα είναι σε θέση να μας δείξει τη σημαντικότητα της πατρικής φιγούρας στις ζωές μας, αφήνοντας πίσω διάφορες στερεοτυπικές αντιλήψεις. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε την ημέρα στις 19 Ιουνίου ξεχωριστή για όλους τους μπαμπάδες του κόσμου. Και αν θέλουμε να τους κάνουμε ξεχωριστά δώρα; Ξέρουμε τον προορισμό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ