- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Advertorial
Οδηγός επιβίωσης προς νέους φοιτητές στην Αθήνα
Στέκια, μπαρ, αναγνωστήρια, δωρεάν εκδηλώσεις, φωτοτυπάδικα, σινεμά, πάρκα, στάσεις για να εξερευνήσεις ως φοιτητής στην Αθήνα
Φοιτητική ζωή: Χρήσιμες συμβουλές και tips στην Αθήνα για τους νέους φοιτητές και φοιτήτριες
Αρχές Οκτωβρίου, οι πρώτες μέρες στα κολέγια και στα πανεπιστήμια. Πας με ενθουσιασμό να γραφτείς στη σχολή που έχεις επιλέξει, κολέγιο, πανεπιστήμιο, ΙΕΚ, ΤΕΙ, εργαστήριο.... Πας στη Μέρα Γνωριμίας, έχεις άγχος για το πρώτο interview, κάνεις σλάλομ ανάμεσα στις αφίσες και τα πανό των εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων για να βρεις τη Γραμματεία. Ένα λεφούσι πρωτοετείς σαν σένα από Αθήνα και επαρχία περιμένουν στην ουρά –ώρες προτού φτάσεις– με νευρικότητα μήπως δεν έχουν συγκεντρώσει σωστά τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την κάρτα σίτισης στη Λέσχη και το πάσο. Δύο κάρτες που θα γίνονταν αργότερα η μεγαλύτερη πηγή αυτοπεποίθησής σου μπροστά σε κάθε ελεγκτή λεωφορείου, σε κάθε γκισέ ταμείου για συναυλία και σε κάθε Δευτέρα που ξέμεινες με 10 ευρώ για να βγάλεις την εβδομάδα. Τα αμφιθέατρα και οι τάξεις την πρώτη μέρα είναι κατάμεστα, νιώθεις πολλά ζευγάρια μάτια να σε παρατηρούν και η πρώτη παρέα που θα κάνεις απαριθμεί 15 άτομα. Μέχρι τα μέσα της χρονιάς έχεις ξεψαρώσει και στο τέλος μένετε πέντε φίλοι με διάθεση πιο χαβαλεδιάρικη από ποτέ, να εξερευνείτε τα στενά του Ψυρρή, τα στέκια στου Ζωγράφου, τα μπαρ στο κέντρο της πόλης, τα φωτοτυπάδικα, τα πάρκα, τις στάσεις του μετρό. Θα μεσολαβήσουν 4 χρόνια και μια ορκωμοσία για να συνειδητοποιήσεις πως εκείνη τη μέρα δεν άρχισες απλά τις σπουδές σου αλλά ξεκίνησες τη φοίτησή μου στην πόλη και στους δρόμους της. Τιμής ένεκεν, λοιπόν, στην πρώτη μέρα σπουδών του κάθε φοιτητή εκεί έξω, ο παρακάτω οδηγός επιβίωσης.
Δωρεάν εκδηλώσεις και εκπτώσεις
Το φοιτητικό πάσο δίνει πολλά προνόμια. Επιπρόσθετα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων (εκπτωτική κάρτα που ισχύει για ένα χρόνο, στοιχίζει 10 ευρώ και μπορεί να ανανεώνεται κάθε χρόνο μέχρι την ηλικία των 30 ετών) δίνει έκπτωση σε κάποιες υπηρεσίες στην Ελλάδα και σε πάνω από 35 ακόμα χώρες της Ευρώπης. Την ίδια ώρα μπορείς να εκμεταλλευτείς τις μέρες που τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που ανήκουν στο Δημόσιο έχουν δωρεάν είσοδο, μπαίνοντας στη σελίδα του Δήμου Αθηναίων για λεπτομέρειες.
Δρομολόγια μεταμεσονύκτια
Υπάρχουν κάποια νυχτερινά δρομολόγια που μάλιστα διέρχονται από την πλατεία Συντάγματος, σε περίπτωση που δεν προλάβεις το τελευταίο λεωφορείο ή μετρό. Η ώρα αναμονής είναι αρκετούτσικη στα περισσότερα από αυτά αλλά ίσως βοηθήσει σε αυτό κάποια εφαρμογή στο κινητό με τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ, ενδεικτικά το Oasa telematics ή το Μοοvit που σε πληροφορούν αναλυτικά για τις ώρες και τις στάσεις του κάθε δρομολογίου. Εναλλακτικά κάποια εφαρμογή με ταξί, που σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν και προσφορές. Μεταμεσονύκτια πάντως εξυπηρετούν το 040 Πειραιάς - Σύνταγμα, το 500 Πειραιάς - Κηφισιά, το 790 Γλυφάδα - Περιστέρι (Αγ. Αντώνιος), το Χ14 Σύνταγμα - Κηφισιά και το 11 Αν. Πατήσια - Παγκράτι - Ν. Ελβετία.
Σινεμά
Κάθε σινεμά της πόλης προσφέρει ειδικές τιμές για τους φοιτητές, εκπτώσεις ή 1+1 κατά συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας. Δαναός, Αθήναιον, Νιρβάνα, Γαλαξίας, Άστορ είναι κάποιοι μόνο από τους κινηματογράφους που μαζεύονται φοιτητές, πέρα από τα mutliplex φυσικά της πόλης. Στο Cinemarian στο Κουκάκι (Γ. Κολοκοτρώνη 42) μπορείς να δεις ανεξάρτητες underground ταινίες, μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ.
Ομάδες για κοινωνικοποίηση
Η προσαρμογή στη νέα ακαδημαϊκή πλέον πραγματικότητα και το socializing δεν είναι για όλους εύκολα. Σε αυτή την περίπτωση, μια καλή λύση θα μπορούσε να είναι η συμμετοχή στις φοιτητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε κάθε πανεπιστήμιο. Αυτές μπορεί να είναι από τη θεατρική ομάδα της σχολής(σχεδόν κάθε σχολή διαθέτει πολιτιστικό σύλλογο) μέχρι σκακιστική ομάδα ή ομάδα ρομποτικής. Στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του ΕΚΠΑ (Ιπποκράτους 7) διδάσκονται σε φοιτητές από Αραβικά μέχρι Πορτογαλικά. Εκτός των κόλπων του πανεπιστημίου μπορεί κανείς να ψαχτεί με ΜΚΟ και εθελοντικές ομάδες που συνήθως συμμετέχουν στη διοργάνωση events.
Έξτρα χαρτζιλίκι
Επιμέλεια εργασιών, φροντιστήριο σε παιδιά, φυλλάδια, τηλεφωνικό κέντρο, σέρβις είναι κάποιες μόνο από τις πιο συνήθεις part time δουλειές για φοιτητές. Ένα έξτρα χαρτζιλίκι μπορεί να βγάλει κανείς όμως και με συμμετοχή σε πρακτορεία κομπάρσων (θα βρεις πολλά με ένα γρήγορο google search) για τηλεοπτικά γυρίσματα. Οι φοιτητές όμως μπορούν, επίσης, να απασχοληθούν με ωριαία αντιμισθία για επίβλεψη εργαστηρίων και εξετάσεων, διόρθωση ασκήσεων και λοιπό επικουρικό διδακτικό έργο στη σχολή τους. Αυτό που χρειάζεται είναι ψάξιμο στις σχετικές ανακοινώσεις και προκηρύξεις από τους Προέδρους Τμημάτων ή Διευθυντές Τομέων και Εργαστηρίων.
Φωτοτυπάδικα και βιβλιοπωλεία
Τα φωτοτυπάδικα περιμετρικά της κάθε σχολής είναι πολλά και σίγουρα έχουν πλουτίσει. Τα περισσότερα μαζεμένα που έχω δει ποτέ όμως είναι στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, μαζί με τα (παλαιο)βιβλιοπωλεία και πιο συγκεκριμένα σε Ιπποκράτους, Κωλέττη, Σόλωνος, Ναυαρίνου, Ασκληπιού, Ακαδημίας. Οι πιο vintage βιβλιοφάγοι στην «Πρωτοπορία», Γραβιάς στην πλατεία Κάνιγγος, και στον Αλφειό στη Χαρ. Τρικούπη 22, μπορούν να βρουν βιβλία με δύο ευρώ και σπάνιες εκδόσεις. Φοβερές προσφορές και μεταχειρισμένα βιβλία στους υπαιθρίους πάγκους της Ακαδημίας.
Αναγνωστήρια
Κάθε πανεπιστήμιο διαθέτει αναγνωστήριο που παίρνεις το λάπτοπ σου και τα ακουστικά σου και όπου μπορεις να δουλέψεις απερίσπαστα πάνω στην εργασία σου. Παρόλα αυτά υπάρχουν και αναγνωστήρια εκτός των τοιχίων του πανεπιστημίου, με πρώτο και καλύτερο αυτό της Εθνικής Βιβλιοθήκης του ΚΠΙΣΝ. Έπειτα, αναφέρω ενδεικτικά τη βιβλιοθήκη του Goethe Institut και την Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά. Αλλιώς μπορεί να μελετήσει κάποιος σε αναγνωστήριο-καφέ με πιο αντιπροσωπευτικά το Poems ‘n’ Crimes στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, το Free Thinking Zone στο Κολωνάκι και κλασικά σε κάποιο Starbucks. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μία επικοινωνία μαζί τους καθώς λόγω covid οι κανονισμοί στα αναγνωστήρια έχουν τροποποιηθεί.
Έπιπλα για το νέο σπίτι και second hand
Σε περίπτωση που δεν θες να απευθυνθείς στις μεγάλες αλυσίδες επίπλωσης διαμερισμάτων και ψάχνεις κάτι πιο ξεχωριστό, το Ηοuse ID είναι μια πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορεί κάποιος να εντοπίσει τα καλύτερα έπιπλα και διακοσμητικά της Αθήνας και να πάρει άμεσα όλες τις σχετικές πληροφορίες γύρω από αυτά αλλά και οδηγίες για την τοποθεσία των καταστημάτων που μπορεί να τα βρει. Διαφορετικά market place στο facebook.Για τους vintage lovers οι Παλιοσυνήθειες (Ύδρας 20, Μοσχάτο), Granny’s House (Σερβίων 5, Βοτανικός), Μοναστηράκι της Κηφισιάς (Τατοΐου 69) είναι κάποια από τα παλαιοπωλεία-επιπλάδικα με μεταχειρισμένα στα οποία πέρα από έπιπλα μπορείς να βρεις σερβίτσια, φωτιστικά και διακοσμητικά για τον εξοπλισμό του καινούριου σπιτιού.
Καφές και μπίρα
Για καφέ και ποτό οι φοιτητές συχνάζουν στα Εφημερίδα ATH στη Σίνα, σε Cusco, Καραγκιόζη, Κόκκινο Λωτό στα Εξάρχεια, Urban στου Ζωγράφου, Kαμπεθόν στον Κεραμεικό. Για φαγητό στο Άμα Λάχει στα Εξάρχεια, στο Στοά Φιξ στην Ομόνοια, στο ΦΙΤΑ στο Νέο Κόσμο και στο Μαύρο Πρόβατο στο Παγκράτι. Στην καντίνα της Μιχαλακοπούλου για τις καλύτερες μεταμεσονύχτιες κοτομπουκές μετά απο ξενύχτι. Αυτά αν δεν βιώσουμε 3ο lockdown, διαφορετικά όλα απολαμβάνονται με καλή παρέα στα μπαλκόνια, στις πλατείες, στα πάρκα και στα σκαλάκια της πόλης. ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΤΗΛΕΣ