1821 Digital Gallery
6+1 καλοκαιρινές ταβέρνες στα πέριξ

6+1 καλοκαιρινές ταβέρνες στα πέριξ

Για αξέχαστα φαγοπότια

1. «Η Γωνιά της Γιάννας». Η καλύτερη ταράτσα αρβανίτικης χασαποταβέρνας σ΄ όλη την Αττική. Προβατίνα, ζυγούρι, λουκάνικο, συκώτι και άλλα επιβεβαιωμένα αντιχοληστερινικά, από ψήστρια που ξέρει να ψήνει. Τεράστιες μερίδες πατάτες, σαλάτα, τζατζίκι κι όλα τα σχετικά. Μόνο αν πεινάτε στα σοβαρά. Τιμές άριστες. Επιδόρπιο φρούτο, γιαουρτόμελο ή παγωτό- προσφερόμενα. Υ.Γ. Η ταράτσα καλύπτεται από αλεξίπτωτο τα μεσημεριανά ΣΚ. Μπάνιο είτε Σαρωνίδα, είτε Πόρτο Ράφτη και μετά για δροσιά στο λοφάκο του Κουβαρά. Κουβαράς Αττικής, κεντρική πλατεία, τηλ. 6934 894118.

2. «Σκοτεινή». Σ΄ έναν καταπράσινο κήπο με μεγάλη άπλα, η οικογενειακή επιχείρηση των Καρακατσάνηδων, με ψυχή πλέον τον Αντώνη, ταβερνιάρη τρίτης γενιάς: χασάπικο, ταβέρνα και κήπος σχηματίζουν ένα αχτύπητο καρακατσανέικο τρίγωνο. Εξαιρετικά καλό και φτηνό φαγητό. Μη χάσετε το τυροπιτάρι. Στην Άνω Βάθια της Εύβοιας, φυσικά, με το φέρι μποτ Ωρωπός - Ερέτρια. 300 μ. από την παραλία που επίσημα λέγεται Αμάρυνθος, τηλ. 22290 36328, 6977 264177.

3. «Η Λίτσα». Στο Δασκαλιό Κερατέας, αλλά είναι σα να βρίσκεσαι στο Αιγαίο ή το Ιόνιο. Πολλών ειδών ψάρια και θαλασσινά, αληθνές πατάτες, καλές τιμές. Ακόμα: βάρκες, παραλία, το γνωστό νησάκι με τα ερείπια πάνω του. Οίκοθεν νοείται ότι συνδυάζεται με βουτιές. Επίσης με μπίρες – βουτιές – μπίρες – βουτιές. Ναι, είναι πάνω στο κύμα. Ψαροταβέρνα «Η Λίτσα», Δασκαλιό Κερατέας, 22990 28157 (φωτογραφία).

4. «Τα λελέκια». Στον Ασπρόπυργο, κοντά στα ΛΟΚ, πάνω στη θάλασσα. Μαγαζί παλαιοτάτου τύπου, κανονική κάψουλα χρόνου. Σερβίρει πολλά και διάφορα, αλλά το αξιοσημείωτο εδώ είναι το μέρος και οι ιδιοκτήτριες- το σύνολο σα να προέρχεται από την πρώτη οκταετία του πρώτου Καραμανλή (λογαριάστε μόνοι/ες σας πόσα χρόνια πριν εννοώ). Βιαστείτε, γιατί τέτοιες εικόνες θελκτικής παρακμής δεν έχουν πολύ ψωμί. Η κυρία Μαργαρίτα Δέδε απαντάει στο 210 5573213.

5. «Το Σέσι». Ψαροταβέρνα του Κώστα Κόλλια πάνω στο κύμα, στη υπέροχη και σχετικά απομακρυσμένη παραλία Μεγάλο Σέσι Γραμματικού Αττκής, Ποικιλία ψαρικών και θαλασσινών, εξαιρετικά συνοδευτικά. Φυσικά κάνετε το μπάνιο σας βλέποντας την Εύβοια- αν και καλύτερη παραλία έχει το Μικρό Σέσι, 500 μέτρα νοτιότερα. Τηλ. 6932210772

6. «Της Ρωξάνης». Ψαροταβέρνα της Ρωξάνης Κάκαρη, στον ίδιο τόπο, ανταγωνιστική προς την προηγούμενη. Ελάχιστα πιο μακριά από τη θάλασσα, αλλά με ευρύτερη θέα λόγω υπερύψωσης. Τηλ. 0294-61241. Η γειτνίαση των δύο επιχειρήσεων έχει κρατήσει τις τιμές χαμηλές και την ποιότητα ψηλή κι στις δυο. Υ.Γ. Έχω δει με τα μάτια μου να πιάνει εδώ, στο μόλο μια καϊκόβαρκα- κι ο καϊξής να πουλάει τα φρέσκα ψάρια του στους ταβερνιάρηδες.

7. «Ο Μήτσος». Μυστικός τόπος, ψάξτε τον μόνοι / μόνες σας. Έπαθλό σας θα είναι το ίδιο το μαγαζί. Τα μόνα στοιχεία που σας δίνω είναι ότι α) είναι παραθαλάσσιο β) η θάλασσά του βρίσκεται νότια της Αθήνας γ) είναι μπακαλοταβέρνα παλαιοτάτου τύπου δ) ο ίδιος ο Μήτσος είναι Θρακιώτης. Υ.Γ. Αν τα γούστα σας είναι κυριλέ, μην κάνετε καν τον κόπο να μπείτε στο ψάξιμο.

Ευχαριστώ την Άννα Βακ., τη Μαρία Κρεμ. και τον Τάκη Μπασ., γιατί με τη χάρη τους έμαθα και/ή εμπέδωσα μερικά από τα παραπάνω μαγαζιά.

d.fyssas@gmail.com

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5