- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Oruc Reis: Νέος χάρτης- πρόκληση για έρευνες δίπλα στην Κάρπαθο
Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένει το τουρκικό ερευνητικό
Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis - Νέος χάρτης- πρόκληση για έρευνες δίπλα στην Κάρπαθο
Στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» εισήλθε από τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Γύρω στις 19.10' το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του, επισημαίνουν.
Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».
Νέος χάρτης από την Τουρκία για το Oruc Reis
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε χάρτη που δείχνει τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. Σύμφωνα με τον χάρτη που παρουσίασε η Άγκυρα, το Oruc Reis κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας της χώρας και στα σύνορα της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.
Τούρκος διπλωμάτης θέτει ευθέως θέμα Καστελλόριζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. «Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα προκαλεί μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο Τσαγατάι Ερτσιγές.
Ο Ερτσιγές έγραψε επίσης στο Twitter ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων με το όνομα Καστελλόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από την ελληνική ηπειρωτική χώρα.
«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό», έγραψε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Ο τουρκικός Τύπος
Με προκλητικό ύφος και γλώσσα σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος την έξοδο του Ορούτς Ρέις στο Αιγαίο για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
«Η επίθεση της Ανατολικής Μεσογείου» αναφέρει ο τίτλος της Cumhuriyet. Η εφημερίδα κάνει λόγο για ιστορικής σημασίας βήμα στην 100η επέτειο της συνθήκης των Σεβρών. «Το Ορούτς Ρέις στο μέτωπο, η Ελλάδα σε πανικό.
Η Sabah έχει τίτλο: «Δεν μπορούν να μας φυλακίσουν στις θάλασσες μας».
Η εφημερίδα εύχεται «καλή τύχη» στο Ορούτς Ρέις, λέγοντας ότι προκάλεσε πανικό στους Έλληνες και στους Ελληνοκύπριους».
Η Hurriyet γράφει: «Ξύπνησαν με το Ορούτς Ρέις».
«Η Ελλάδα η οποία αδιαφόρησε για τις κινήσεις καλής θέλησης της Τουρκίας και συμφώνησε με την Αίγυπτο, τώρα πανικοβλήθηκε όταν ξαφνικά είδε το Ορούτς Ρέις στα ανοιχτά της Κύπρου. Η Μέρκελ είχε ζητήσει να σταματήσουν οι έρευνες ως ένδειξη καλής θέλησης και η Τουρκία είχε σταματήσει. Όμως η Ελλάδα και η Αίγυπτος ξεχείλισαν το ποτήρι και η Άγκυρα πάτησε το κουμπί.», γράφει το άρθρο.
Τέλος, η Yeni Safak γράφει: «Προκάλεσε πανικό η εξάμηνη πορεία του Ορούτς Ρέις 83 εκατομμύρια (σ.σ. εννοεί Τούρκοι) είναι μαζί σου».
«Δεν υποχωρούμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ορούτς Ρέις ξεκίνησε πορεία 6 μηνών. Το Ορούτς Ρέις θα πάει νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου, νότια της Κρήτης και ο τελικός του στόχος θα είναι τα σύνορα του μνημονίου Τουρκίας Λιβύης.»
Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει ο Μητσοτάκης
Σήμερα Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά.
Ειδικότερα, τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει μεταξύ άλλων για τις κινήσεις του Oruc Reis.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις 2026
Μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη
Ποιες ώρες θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
«Ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα συντρόφων για ένα νέο ξεκίνημα»
Αναπτύσσεται κοινή επιχειρησιακή δράση στον τομέα της αντιτρομοκρατίας
Προτεραιότητα η πολιτική προετοιμασία και τα ψηφοδέλτια
Ο ΠτΔ επισκέφτηκε το Τζαμί Καλούτσιανης και το Οθωμανικό Λουτρό στο Κάστρο Ιωαννίνων
Tο συνολικό ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής ανέρχεται σε περίπου 36,5 εκατ. ευρώ
Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο
Οι μεγάλες πόλεις δεν προχωρούν επειδή οι διοικήσεις τους αναρωτιούνται διαρκώς «ποιος είναι αρμόδιος»
Στο επίκεντρο η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο
«Αυτοψία» στις εργασίες αποκατάστασης
«Οι απειλές για αποχώρηση, αν μου γινόταν η τιμή να ηγηθώ της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, είναι έκφραση συντροφικότητας;»
Δωρεά €160 εκατ. από τις συστημικές τράπεζες
«Δεν χωρούν στον δρόμο μου των αλλονών κουμάντα!»
61.000 βεβαιώσεις επιλεξιμότητας μέχρι σήμερα
«Επιθυμούμε να δικαστούμε άμεσα», σημείωσε o βουλευτής
Ακόμη μία αποχώρηση από την Κ.Ο. του κόμματος
«Ταξιδιάρα ψυχή και αιώνια έφηβη, άγγιξες με σεβασμό και τα εικαστικά, ζωγραφίζοντας με πάθος και ευαισθησία» είπε συγκινημένος ο Πρόεδρος της Βουλής
Τι αναφέρει στην επιστολή του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.